Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   20 de ani de la…

20 de ani de la adoptatea Constituţiei

486-constitutieConstituţia R. Moldova a ajuns la 20 de ani de la adoptare. Astfel, în zilele de 8-9 septembrie, Curtea Constituţională a R. Moldova este gazda Conferinţei internaţionale cu tema „Rolul justiţiei constituţionale în protecţia valorilor statului de drept” la care au fost invitaţi reprezentanţi oficiali europeni din 30 de ţări. Printre invitaţii străini se numără şi reprezentanţi ai Comisiei de la Veneţia, ai Consiliului Europei şi ai Uniunii Europene, precum şi membri din sfera academică internaţională.

La conferinţă au participat delegaţii ale curţilor constituţionale şi ale instanţelor supreme din Armenia, Azerbaidjan, Austria, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Republica Cehă, Republica Coreea, Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan, Letonia, Lituania, Luxemburg, Macedonia, Norvegia, Polonia, România, Federaţia Rusă, Slovenia, Serbia, Tadjikistan, Turcia, Ucraina, preşedintele Comisiei pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), preşedintele Tribunalului Uniunii Europene şi invitaţi speciali din partea unor universităţi şi fundaţii care derulează programe de cooperare în domeniul justiţiei constituţionale.

La deschiderea evenimentului a participat preşedintele Nicolae Timofti, prim-ministrul Iurie Leancă, preşedintele Parlamentului Igor Corman şi preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase.

„În 1994, Constituţia a instaurat democraţia şi statul de drept în R. Moldova, şi a reprezentat, până în prezent, o garanţie a trăiniciei acestor valori pe pământul nostru. Abuzurile legislative au fost prevenite prin implicarea Curţii Constituţionale. Constituţia a marcat deschiderea R. Moldova către lumea civilizată din spaţiul euro-atlantic, de care ne-am apropiat în aceşti 20 de ani, cu tempo-uri diferite, e adevărat, dar în mod progresiv şi continuu”, a declarat Nicolae Timofti, preşedintele R. Moldova.

„Constituţia a fost şi este nu doar un act legal, ci şi unul moral şi politic, exprimând dorinţa noastră de a crea un stat democratic”, este de părere premierul Iurie Leancă. Premierul a vorbit şi despre provocările, pe parcursul anilor, în ceea ce priveşte Legea Supremă. „Constituţia este cea mai înaltă lege a ţării, care stabileşte limitele pentru autorităţile statului, rolul exact al Curţii Constituţionale, şi care asigură protecţia drepturilor omului. Constituţia trebuie să fie respectată întotdeauna. Acesta este scopul nostru – de a stabili puterile Guvernului, de a delimita responsabilităţile puterilor în stat şi de a garanta faptul că toate autorităţile publice acţionează în strictă conformitate cu Legea Supremă. Doar atunci vom fi un stat cu adevărat democratic şi numai atunci drepturile şi libertăţile cetăţenilor vor fi realizate în mod eficient”, a conchis premierul.

După ceremonia oficială, a început Conferinţa internaţională care a fost divizată în patru sesiuni. În cadrul conferinţei s-au purtat discuţii referitoare la aspecte din jurisprudenţa recentă a autorităţilor de jurisdicţie constituţională, precum şi asupra rolului jurisdicţiei constituţionale în apărarea drepturilor fundamentale ale omului şi promovarea spiritului constituţionalismului, loialităţii constituţionale şi identităţii constituţionale, confirmând continuitatea şi soliditatea raporturilor dintre curţile constituţionale.

Conferinţa dedicată celei de-a 20-a aniversări a Constituţiei a fost organizată de Curtea Constituţională a R. Moldova în cooperare cu Parlamentul, cu sprijinul Comisiei pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Fundaţiei Germane pentru Cooperare Juridică Internaţională (IRZ) şi Biroului de Coordonare pentru Cooperare Tehnică a Ambasadei Austriei la Chişinău.

Constituţia R. Moldova a fost adoptată la 29 iulie 1994 şi a intrat în vigoare la 27 august, acelaşi an.

Tatiana Beghiu