Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Victoria Mahu: „Cântecul este leacul…

Victoria Mahu: „Cântecul este leacul sufletului”

484-victoria-mahu-1A fost „furată de un prinţ” şi dusă în cea mai romantică ţară. După ce a reuşit să-şi construiască o carieră de succes la baştină, a luat-o de la capăt în străinătate. Consideră că „toate-n lume au un rost”, iar critica este mereu benefică dacă e constructivă.

Dragostea a dus-o departe de casă. Momentele complicate din viaţa sa nasc noi creaţii, iar cântecul, pentru ea, este „leacul sufletului”. În străinătate, a reuşit să continue să facă muzică, dar şi să îmbrăţişeze un nou domeniu – arhitectura.

„Critica e uşoară, arta e grea”

Victoria Mahu s-a născut într-o familie care nu avea nimic în comun cu muzica. Totuşi, mama sa a visat dintotdeauna să cânte. Bunica, însă, a fost mereu împotrivă. „Bunica i-a spus că doar fetele „rele” urcă în scenă. În consecinţă, mama a dorit să-şi întruchipeze visul prin mine şi m-a înscris la Liceul de muzică „Ciprian Porumbescu”, povesteşte Victoria. Acolo, a însuşit pianul. Acasă nu aveau pian şi tânăra, deseori, după ore, rămânea la liceu să exerseze. Soarta, însă, a vrut ca Victoria nu doar să cânte, ci să mai şi compună. Prima piesă muzicală a compus-o la 13 ani.

„Rămâneam după ore, ca să învăţ partiţiile de pian. Într-o seară, atunci când toţi colegii erau plecaţi, am început să cânt şi să inventez melodii pentru care suprapuneam armonii la pian. De atunci, în majoritatea cazurilor, compun la pian”, spune Victoria Mahu. Diverse situaţii din viaţă o inspiră să compună. Important e să fie în armonie cu sine însăşi, iar muzica este cea care o ajută să depăşească momentele dificile. „În primul rând, am nevoie să mă regăsesc singură. Creaţia mea se naşte, de cele mai dese ori, din tristeţe şi dezamăgiri. Cântecul, pentru mine, este leacul sufletului”, declară Victoria Mahu.

484-victoria-mahu-23Primii care aud noul său produs muzical sunt membrii familiei, iar apoi muzicienii cu care munceşte. Deşi recunoaşte că, uneori, critica poate fi distrugătoare, este deschisă pentru diverse păreri care ar ajuta-o să progreseze în domeniul său. „Critica este un lucru greu de acceptat. Depinde dacă este o critică constructivă sau una răutăcioasă. În ziua de azi, când internetul este accesibil, oricine şi oricând poate să strivească firile mai sensibile. „Critica e uşoară, arta e grea”, zicea Ph. Destouches”, punctează muziciana.

Comunicarea – cheia succesului

Cariera sa muzicală a început în R. Moldova, în Formaţia „Millenium”. „Eram în clasa a noua la liceu, când dl Vlad Gorgos a creat acest grup, în cadrul căruia am cântat patru ani”, spune Victoria. Ulterior, tânăra şi-a urmat propria cale. Destinul a făcut să plece în Franţa. Vorbeşte zâmbind despre această aventură. „Am fost furată de un prinţ care m-a dus departe. Nu am ales eu Franţa, dar consider că e o ţară minunată”, spune Victoria. Muzica a însoţit-o şi pe meleaguri străine, ajutând-o să depăşească dorul de casă. În Besançon, Franţa, activează în calitate de dirijor de cor la universitate. În paralel, nu a renunţat să compună şi să facă aranjamente muzicale. „Pentru realizarea unui vis, este nevoie de mult timp şi perseverenţă. Eu, care am obţinut recunoştinţa publicului de aici, m-am regăsit în Franţa şi a trebuit să o iau de la capăt. Nu regret, toate-n lume au un rost…”, spune Victoria Mahu.