Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Karatistul Nicolae Bondarev: „În sport,…

Karatistul Nicolae Bondarev: „În sport, tu eşti creatorul propriului eu”

499-bondarev1Are 21 de ani, dar a reuşit să adune circa 60 de medalii de la diverse campionate naţionale şi internaţionale. De curând a revenit cu medalia de bronz de la Campionatul Mondial de Karate, versiunea WKF, printre seniori. Consideră că sportul este arta care determină persoana să-şi creeze propriul „eu”.

Abia a revenit de la Campionatul Mondial, desfăşurat în Germania, că a şi început pregătirile pentru următoarele competiţii, care vor avea loc în Dubai. Afirmă că sportivul însuşi este vinovat de propriile sale insuccese. Totodată, susţine că, în timpul competiţiilor, orice gând străin trebuie lăsat după uşă.

Medalia „preistorică”

Nicolae Bondarev a mers pentru prima oară la sala de sport când avea şase ani. Totuşi, lumea sportului este una dificilă, care necesită multă voinţă. Nicolae recunoaşte că nu o singură dată s-a gândit să renunţe. „La 11 ani, apoi la 13, la 15, până pe la 18 ani, am fost deseori vizitat de gândul de a renunţa”, spune tânărul. „Explicaţia este una banală: fie un insucces, fie dezamăgirea de propria persoană. În sport, doar tu eşti vinovat de insuccesele tale. Poţi să te minţi că e vinovat altcineva, să dai vina, de exemplu, pe adversar, dar în adâncul sufletului ştii că doar tu eşti de vină. În astfel de momente, îmi spuneam: gata, până aici a fost”, relatează karatistul. A doua zi, însă, venea iarăşi la antrenamente. „Tatăl îmi zicea: fă cum ştii, doar că în zadar ai pierdut timpul la antrenamente şi ai adunat medalii. Ştia cum să mă ia cu binişorul”, zâmbeşte sportivul.

La vârsta de zece ani, au început problemele de vedere. „Am degenerescenţă maculară (este afectată retina în centrul vederii, n.r.). Am reuşit să depăşesc această barieră. Mă axez doar pe lucrurile pozitive din viaţă”, spune tânărul, care a continuat antrenamentele. Prima medalie a obţinut-o la aceeaşi vârstă. „Am luat locul II la un campionat naţional. Este medalia mea cea mai veche, aş putea spune chiar preistorică, pentru că este din lut”, glumeşte Nicolae. După aceea, a avut o perioadă de ghinion, pentru ca, la 13 ani, să obţină o nouă victorie, urmată de multe altele. Ulterior, a înţeles că orice eşec este un pas spre victoria următoare. „Dacă am pierdut, înseamnă că nu m-am antrenat suficient de mult. Uneori, după ce învingi, te relaxezi prea tare, te antrenezi mai puţin şi atunci, inevitabil, o să pierzi în următoarea competiţie. Când aveam înfrângeri după înfrângeri, cântăream fiecare pierdere şi lucram mult asupra mea, acumulând totodată şi experienţă”, relatează Nicolae Bondarev.

499-bondarev2„Gândurile străine trebuie lăsate după uşă”

În noiembrie curent, a plecat la Campionatul Mondial de Karate, care a avut loc în Bremen, Germania. Pentru prima dată, la acest campionat au concurat şi sportivi cu dizabilităţi. Nicolae Bondarev a participat la categoria sportivilor cu deficienţe de vedere şi a luat medalia de bronz. Spune că va face tot posibilul ca, într-o zi, s-o obţină pe cea de aur. Nu este superstiţios. Înainte de competiţii, încearcă să se relaxeze. „Mă axez pe tot ce am făcut la antrenamente până în acel moment. Când ieşi pe tatami, creierul poate lucra uneori în defavoarea ta. Prea multe gânduri în timpul luptei duc la pierderea concentrării. De aceea, toate gândurile străine trebuie lăsate după uşă”, remarcă tânărul. Nicolae spune că a reuşit să evite traume grave. „Am avut doar dintre cele mărunte, cum ar fi deviaţie de sept nazal în urma loviturilor primite. Maxilarul este în regulă, deşi am fost lovit de multe ori. O bucăţică de dinte mi-a fot dezbătut. Buza spartă este ceva obişnuit”, enumeră sportivul.

În general, traumele sunt caracteristice începătorilor. Profesioniştii ştiu cum să se apere şi cum să lovească astfel încât să nu rănească adversarul. Totuşi, chiar şi în timpul competiţiilor, unele lovituri pot provoca dureri semnificative. „Atunci, din cauza adrenalinei, nu simţi durerea. Mai târziu, după competiţie, începi să simţi: ba te doare piciorul, ba nu poţi mesteca”, explică Nicolae. Karatistul a reprezentat R. Moldova în diverse ţări, unde, de cele mai multe ori, a ocupat locuri de frunte. Aceste deplasări însă au fost achitate de participant. „Federaţia (Federaţia Naţională de Karate-Do din R. Moldova WKF, n.r.) ajută uneori sportivii promiţători care nu-şi permit să participe la campionate internaţionale. Totuşi, nici Federaţia nu are suficiente resurse ca să achite participarea acestora la campionatul mondial sau european”, menţionează sportivul.

Deşi are doar 21 de ani, a adunat în jur de 60 de medalii. Totuşi, până-n prezent, tânărul nu a fost felicitat de nimeni de la Ministerul Tineretului şi Sportului. „Poate că m-au felicitat, dar eu n-am auzit”, glumeşte Nicolae. Pasionat de karate, pe lângă faptul că petrece ore în şir în sala de sport, tânărul citeşte multă literatură în domeniul dat. „Sportul este o artă. Aşa cum arta înseamnă creaţie, în sport, tu eşti creatorul propriului corp, al propriului „eu”. Iar atunci când începi să antrenezi pe alţii, devii oarecum creatorul lor, îndemnându-i să urmeze o anumită cale”, cugetă tânărul campion, care se antrenează în prezent pentru competiţia din Dubai.