Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   100 de minute alături de…

100 de minute alături de Doina şi Ion Aldea-Teodorovici

474-leontina-om„Acest film îl dedic judecătorilor mei supremi: oamenilor dragi şi spectatorilor”. Cu acest monolog începe filmul documentar despre două inimi care au bătut în unison, care au iubit şi au suferit în numele adevărului istoric, al libertăşii şi suveranităşii R. Moldova.

După 22 de ani de la decesul cuplului Doina şi Ion Aldea-Teodorovici, a fost realizat primul film documentar despre viaţa acestora. Pe data de 5 iunie, la Cinematograful „Odeon” a avut loc premiera filmului documentar „Te iubesc, Ion şi Doina”. Pelicula este realizată de Leontina Vatamanu.

„Acest film prezintă crâmpeie din viaţa celor doi mari artişti. „Te iubesc, Ion şi Doina” este un documentar în care au încăput două vieţi scurte şi o întreagă veşnicie pentru care s-au născut şi au trăit cei doi”, spune regizoarea.

Pelicula este un documentar care adună 100 de minute de materiale, fotografii, informaţii interviuri despre Doina şi Ion, precum şi viaţa lor scurtă, dar foarte plină. E o poveste de iubire, de fericire şi de dor pentru două suflete frumoase care au lăsat atât de multă viaţă în urma lor, iubind limba română şi ţara.

474-ion-si-doinaCristi Aldea-Teodorovici, fiul regretaţilor interpreţi Doina şi Ion, a spus la premiera filmului că „eu mi-am dorit mereu ca lumea să-i vadă în lumina dragostei, a bunătăţii şi nu atât prin prisma dramei. Deşi ei nu mai sunt fizic printre noi, totuşi, ei ne-au lăsat atât de multe lucruri şi amintiri frumoase. Iar cu ocazia acestui film reuşim să-i redescoperim pe Ion şi Doina”.

În documentar a fost pus accentul pe copilăria, educaţia, muzica şi dragostea celor doi. „Au fost nişte oameni plini de viaţă şi plini de iubire. Ei înşişi povestesc biografia în acest film. E ca o confesiune a lor”, a declarat Leontina Vatamanu. Regizoarea spune că cel mai greu i-a fost să filmeze sfârşitul vieţii, să facă loc morţii cuplului, care sunt atât de vii în film.

Cineastul Virgiliu Mărgineanu ne-a spus că filmul este un viitor tezaur în cinematografia şi cultura R. Moldova. „Este deja o cărămidă pusă aparte în cinematografia de la noi şi peste ani, cei care vor dori să afle ceva despre viaşa lui Ion şi a Doinei, vor descoperi nişte lucruri pe care nici noi, până acum nu le-am ştiut”.

Datorită solicitării din partea publicului, programul proiecţiilor filmului documentar „Te iubesc, Ion şi Doina” a fost prelungit. Astfel, doritorii vor putea viziona acest film în zilele de 14, 15, 16, 17 iunie, ora 19:00, la Cinematograful „Odeon” din Chişinău.

Potrivit lui Virgiliu Mărgineanu, în această vară, echipa OWH TV Studio îşi propune să efectueze un turneu prin întreaga ţară, la fel cum o făceau Doina şi Ion Aldea-Teodorovici. „Astfel le vom oferi spectatorilor din afara Chişinăului posibilitatea de a-i redescoperi pe marii şi iubiţii noştri interpreţi. Am vrea ca acest film să răscolească emoţiile şi amintirile oamenilor, ca ei să iasă din cinematografe cu prezenţa lor în suflete”, a declarat cineastul. După proiecşiile filmului urmează ca „Te iubesc, Ion şi Doina” să fie prezentat la festivaluri naţionale şi internaţionale, „dar din păcate, când zic internaţionale mă refer mai mult la România, ţara care i-a iubit cu adevărat pe Doina şi Ion. Vom merge cu această peliculă la Festivalul Internaţional de Film Documentar CRONOGRAF”, a spus Virgiliu Mărgineanu. Iar la începutul toamnei, filmul va putea fi urmărit pe micile ecrane.

Acest film i-a făcut pe cei de la OWH TV Studio să se gândească şi la alte documentare, despre alte personalităşi de valoare din R. Moldova. „Acum, însă, ne interesează perioada interbelică a Basarabiei şi ne concentrăm toată atenţia şi eforturile pe redarea şi reflectarea problemei deportărilor”, a spus Virgiliu Mărgineanu.

Filmul „Te iubesc, Ion şi Doina” este dedicat tuturor celor care poartă în inimi dorul şi admiraţia pentru acest tandem nemuritor al neamului şi prezintă o frumoasă poveste de iubire temeinică şi nemărginită în toate formele sale.

Ideea de a lansa acest documentar aparţine familiei Teodorovici. Filmul a fost realizat cu suportul AO „Două Inimi Gemene”, al Primăriei Municipiului Chişinău, al Ministerului Culturii şi Guvernului R. Moldova. Filmările au durat aproximativ patru luni.

Tatiana Beghiu