Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Stăpânii pădurilor din R. Moldova

Stăpânii pădurilor din R. Moldova

482-padure1Oameni de afaceri, deputaţi, miniştri, procurori, dar şi rude ale acestora, deţin în arendă peste 8 mii ha de pădure. În ultima perioadă, din cauza neregulilor depistate de Agenţia „Moldsilva” în procesul de gestionare a fondului forestier, dar şi ca urmare a deciziilor agenţilor economici de a renunţa benevol la fâşii întregi de păduri, prin intermediul instanţelor de judecată au fost reziliate 128 de contracte de arendă de pădure, cu o suprafaţă totală de 6,7 mii ha. Mai mulţi arendaşi se plâng că suportă doar pierderi financiare dintr-o astfel de activitate.

În luna mai 2014, Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a decis, definitiv şi irevocabil, să rezilieze, la solicitarea „Moldsilva”, două contracte de arendă în valoare totală de aproape 52 ha de pădure din ocolul silvic Vadul lui Vodă cu firma SRL „Olinec”, contracte valabile din anul 2008. Solicitarea celor de la „Moldsilva” a survenit după ce firma „Olinec” nu şi-a onorat obligaţiile contractuale, având acumulate datorii de aproape 60 de mii de lei pentru plata arendei. Firma „Olinec” are doi fondatori şi este administrată de către Oleg Toderiţa, nume similar cu al fostului director de la Întreprinderea de Stat „Cartuş”, cunoscut ca un apropiat al fostului ministru de Interne, Gheorghe Papuc. În iulie 2013, tot prin judecată, a fost reziliat un alt contract între „Moldsilva” şi un agent economic, „Hunter Elite Club”, care deţinea în arendă 168 ha de pădure în Ocolul Silvic „Bravicea”. Instanţa a decis rezilierea contractului la solicitarea agentului economic, care a susţinut că activitatea nu i-a adus venitul scontat iniţial.

„Moldsilva”: 128 de contracte au fost reziliate

Pe 11 iulie 2014, Agenţia „Moldsilva” anunţa că din totalul de 842 de contracte de arendă întocmite în perioada 2008-2012, cu o suprafaţă de 14 mii 920 ha, până în prezent au fost reziliate prin judecată şi de comun acord al părţilor 128 contracte cu suprafaţa totală de 6793 ha. „Moldsilva” preciza că actualmente, între agenţie şi alţi beneficiari, sunt încheiate 714 contracte de arendă pe o suprafaţă totală de 8126 ha, ceea ce constituie 2,4% din suprafaţa totală de 336 mii 474 ha a fondului forestier naţional. 661 de contracte sunt în scop de recreere, cu o suprafaţă de 1652 ha, şi 53 de contracte în scop de gospodărire cinegetică, cu suprafaţa de 6473 ha. Totodată, „Moldsilva” anunţa că pe rolul instanţelor de judecată sunt 46 de dosare cu suma datoriei de 2,65 mln lei şi 48 de titluri executorii transmise la executor cu suma datoriei de 6,06 mln lei.

Am încercat să aflăm de la reprezentanţii „Moldsilva” lista tuturor agenţilor economici cu care a fost reziliat contractul. Iniţial, reprezentanţii Serviciului de Presă al instituţiei ne-au spus că persoana care are toate aceste date se află în concediu. Ulterior, când acea persoană urma să revină la serviciu, am fost informaţi că acest lucru nu s-a întâmplat, iar mai târziu, că va trebui să trimitem o scrisoare oficială pentru a avea aceste informaţii în câteva zile. Până acum, deşi a trecut mai mult timp, nu am primit încă un răspuns oficial.

„Porci nu prea vedem. Cred că i-au mâncat lupii”

Acest lucru ar putea fi cauzat de faptul că, în pofida anunţului „Moldsilva” referitor la rezilierea contractelor cu mai mulţi agenţi economici, cei mai importanţi arendaşi de pădure au rămas cu contractele neclintite, sau deranjaţi mai mult de ochii lumii. Deşi rezilierea contractului cu familia Voronin a fost una dintre promisiunile actualei guvernări, acest lucru nu s-a întâmplat şi nici se va mai întâmpla vreodată. Este cunoscut faptul că, anii trecuţi, „Moldsilva” a încercat să rezilieze contractul de arendă cu firma „Biotex-Com”, cea care deţine aproape 700 ha de pădure lângă s. Trebujeni, r. Orhei. Procesul a fost însă câştigat în cele din urmă de firma înscrisă acum pe numele soţiei fostului bodyguard al lui Oleg Voronin, asasinat în 2008 în condiţii mai mult decât suspecte. Vladimir Voronin a recunoscut însă că pădurea de la Ţiganca este a familiei sale pentru 49 de ani.

Anterior, oamenii din zonă se declarau nemulţumiţi de faptul că porcii care creşteau în pădurea lui Voronin le mâncau recolta de pe terenurile din preajmă. Acum, nemulţumiri practic nu mai sunt, iar reprezentanţii Primăriei din Trebujeni susţin că acolo practic nu mai există porci. „Porci nu prea vedem. Cred că i-au mâncat lupii, că acum sunt şi lupi acolo”, spune, glumind, o doamnă. „Acum nu au nimic. Practic nu-s activităţi. Doar vânători se fac anual. Acolo nu se mai cresc porci de mai mult timp, de când cu epopeea asta cu arenda pădurilor”, ne asigură Petru Bârcă, inginer silvic la Întreprinderea pentru Silvicultură Orhei.

482-padure2Familiile Ciornîi şi Bodiştean, printre arendaşi

Pe lângă familia Voronin, în R. Moldova există zeci de persoane influente care arendează în prezent zeci şi sute de hectare de pădure. Unele contracte au fost semnate încă în perioada guvernării comuniste, chiar atunci când era semnat şi contractul cu familia Voronin. Singura diferenţă dintre ele e că aceste cazuri nu au fost atât de mediatizate. De exemplu, în 2008, firma SRL „Venatum” arenda aproximativ 520 ha de pădure în incinta Ocolului Silvic Talmaza. Conform informaţiilor de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS) firma este administrată de Iurie Albu, însă principalul fondator, cu 89%, este „AMG-AGRO MANAGEMENT GRUP” SRL – administrată de către Andrei Cecetov, ginerele omului de afaceri Nicolae Ciornîi. Această firmă este fondată, la rându-i, de către firma S.C. „AMG-INVEST” SRL, pe care o administrează chiar Nicolae Ciornîi. Acesta şi cele două fiice ale sale, Elena Chetrar şi Natalia Cecetov, sunt şi fondatorii ei.

Pădurarii din zonă ne-au spus că familia Ciornîi a renunţat în ultimii ani la aproape 400 ha de pădure şi că în prezent aceasta ar deţine doar aproximativ 100 de hectare. „Singura diferenţă faţă de celelalte păduri e faptul că aceasta se păzeşte mai serios. Mai înainte, pe toată suprafaţa creşteau fazani, porci. După ce au renunţat la o bucată de pădure, cresc mai mult fazani. Pădurea este îngrădită. Deseori se organizează în zonă vânători”, ne-a declarat şeful unui ocol silvic din regiune. „Firma SC AMG-AGRO MANAGEMENT GRUP” deţine alte 28 ha de pădure şi în pădurea din Durleşti, mun. Chişinău.

Firma SRL „Valiexchimp”, fondată şi administrată din 1994 de către omul de afaceri Valentin Bodiştean, implicat în afaceri inclusiv din domeniul petrolier, deţine în arendă vreo 328 ha de pădure în apropiere de Cărbuna, Ialoveni. Ilie Spânu, pădurarul din această localitate, ne-a spus că arendaşii gestionează pădurea fără încălcări şi că aceasta este folosită doar pentru vânat. „Se cresc mistreţi şi se vânează. Îi hrănesc, îi păzesc, au egheri (pădurari de vânătoare, n.r.). Aici mai avem căpriori, fazani”, zice acesta.

Afaceriştii se plâng că sunt în pierdere

Unul dintre cei mai mari arendaşi de pădure din R. Moldova este Nicolae Rotari, un om de afaceri din zona de nord a ţării. Acesta, prin intermediul firmei SRL „Demeder-Com”, deţine 757 ha de pădure în s. Rădoaia, r. Sângerei. Rotari, cu mai multe afaceri în agricultură, se plânge însă că arenda pădurii îi aduce doar pierderi. „Ca să ai un venit, un profit de pe urma arendării pădurii, trebuie să construieşti, să faci o bază de primit oaspeţii de peste hotare. Atunci câştigi. Dar noi nu avem această posibilitate. Pădurea se dă doar în arendă, iar eu plătesc anual 238 mii de lei. De ce nu ne dau posibilitatea să construim? Pentru că terenul nu e înregistrat la Cadastru. Noi avem multe animale acolo, în pădure, pe care le creştem. Mai facem bani şi din comercializarea licenţelor pentru vânat. Anul trecut am vândut vreo 10 licenţe. Arenda ne aduce însă pierderi anuale de vreo 500 mii de lei. Nu mă gândesc să renunţ. Dacă va veni la guvernare cineva mai hâtru, poate va fi posibilitate de a procura de la stat pădurea asta, iar arendaşii ar putea să aibă prioritate, în cazul unei licitaţii. De asta aştept”, ne spune Nicolae Rotari.

Firma „Natsilva” arendează 240 ha de pădure în s. Vatici, r. Orhei. Administratoarea Natalia Boboc susţine că activitatea pe care o desfăşoară nu îi aduce foarte multe beneficii. „Am scris de multe ori la „Moldsilva”. Ei nu răspund la scrisori. După contract, ei trebuie să ne ajute, dar nu avem cu cine discuta. Directorii se schimbă, dar situaţia rămâne aceeaşi. Problemele cele mai mari sunt că nu se obţine pentru nimic document. Ei nu iubesc să lucreze în scris. Vrem să legalizăm un volier (loc unde se ţin mistreţi, n.r.), dar ei nu ne răspund. Achităm pădurea, dar nu avem niciun beneficiu de la ea. Am cumpărat teren alături de pădure doar ca să facem acolo volier, pentru că „Moldsilva” nu ne răspunde la solicitare. Avem doar cheltuieli. Creştem mistreţi. Pe unii îi donăm. Avem o fundaţie de caritate cu care lucrăm. Ei fac câte 200 de prânzuri pe zi pentru persoanele defavorizate”, precizează Natalia Boboc.

De aceleaşi probleme se plâng şi reprezentaţii SRL „Biofauna”, care arendează 300 ha de pădure în satele Hârbovăţ şi Talmaza. „În afară de faptul că o păzim, deocamdată nu facem nimic cu pădurea. Arenda nu e un lucru care aduce venit. Acum e sezonul mort. Doar toamnă se vânează. Plata pentru arendă e foarte mare. 350 de lei pentru un hectar, pe an. Iar timpul pentru vânat e doar de o lună şi 20 de zile pe an”, spune un reprezentant al firmei.

482-padureBannicov, deputatul cu 30 ha de pădure şi firmă nedeclarată

Printre firmele care arendează pădure se numără şi firma „Ghermivali” SRL, care face parte din imperiul omului de afaceri Ilan Shor, numit recent în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii de Economii. Firma este administrată de către Nadejda Coişman şi are sediul pe str. Tighina, 12, acolo unde sunt şi celelalte firme importante ale lui Shor: Dufremol, Klassika Asigurări sau Moldklassika International. Firma deţine în arendă 30 ha de pădure lângă s. Ivancea, Orhei. Petru Bârcă, inginerul silvic al Întreprinderii pentru Silvicultură Orhei, ne-a spus că firma lui Shor a arendat pădurea după ce a procurat clădirile vechi ale unor foste baze de odihnă din Ivancea. „Pădurea au luat-o ca să nu vină cineva acolo, lângă ei, şi să facă vreo căsuţă, ceva. Este un iaz acolo, dar pădurea creşte natural. Nu se întâmplă nimic”, a precizat acesta. Oleg Gaşper, primar de Ivancea, ne-a declarat că firma lui Shor a procurat cu mulţi ani în urmă clădirile a două baze de odihnă: „Dom Otdîha Lesnoy” şi „Tur Baza Oziornoe”, dar că acum în zonă nu se întâmplă mare lucru. „S-a auzit că se va face ceva, însă aşteptăm. Să dea Dumnezeu să se facă, pentru ca oamenii să aibă unde munci”, zice edilul.

Deputatul comunist Alexandr Bannicov este şi el arendaş de pădure. Firma SRL „Betalan”, administrată de familia sa, arendează tot 30 ha în Ocolul Silvic Ghidighici. Nici firma, nici terenul nu se regăsesc însă în declaraţia cu privire la venituri şi proprietăţi a alesului poporului, acolo unde găsim alte trei firme – SRL „Tina”, SRL „Tina-Service” şi SRL „Timetron-Imobil”. În baza de date a „Moldsilva”, la capitolul contacte ale persoanelor care închiriază pădurea din Ghidighici este indicat un număr de telefon fix. Atunci când am telefonat, ni s-a spus că am contactat firma SRL „Tina”, şi nu SRL „Betalan”, cea cu care „Moldsilva” semnase contractul de arendă. Nu am reuşit să aflăm cum foloseşte deputatul comunist terenul cu pricina, pentru că pădurarul responsabil de această zonă nu ne-a răspuns la telefon, deşi l-am căutat în repetate rânduri. L-am sunat şi pe deputatul Bannicov, dar acesta, după ce ne-am prezentat, a închis, fără să mai răspundă ulterior.

Procurori, consilieri şi un rector

În perioada 2008—2010, cu „Moldsilva” au încheiat contracte de arendă pentru pădure şi mai multe persoane fizice. Una dintre ele este Vera Morozan, nume similar cu cel al surorii fostului prim-vicepreşedinte al Parlamentului, Vlad Plahotniuc. Aceasta deţine 25 ha de pădure la Vadul lui Vodă. Pădurarul de acolo ne-a spus doar că respectiva pădure se află în apropiere de Goianul Nou. „E îngrădită. Nu ştiu cine a arendat-o. Am înţeles doar că e o persoană intermediară. Nu ştiu, poate o fi şi sora lui Plahotniuc. Nu noi am dat în arendă, ci „Moldsilva”. De ceva timp, nimeni nu vine pe acolo. Anterior, erau câţiva porci”, ne-a explicat pădurarul.

Jumătate de hectar de pădure are, la Străşeni, şi Eugeniu Nazaria, şeful Întreprinderii de Stat „Silvocinegetica” Străşeni. “Este terenul aferent casei mele de locuit”, explică acesta. Tot acolo, în pădurea de la Scoreni, deţine 1 ha de pădure şi Eugen Revenco, fost director de program al Asociaţiei pentru Politică Externă, care, din iunie 2013, este consilier al preşedintelui Parlamentului, Igor Corman. „Eu nu pot să dau interviuri sau comentarii la telefon cu persoane pe care nu le cunosc”. I-am propus să ne întâlnim, dar acesta ne-a spus că ar fi posibil doar după ce va reveni din concediu. În această pădure, 0,5 ha le deţine şi Iurie Sedleţchi, rectorul Universităţii de Studii Europene. Şi Universitatea are arendate aici 4,5 ha.

„Am vrut să facem bază de odihnă pentru universitate, dar încă nu am făcut nimic, că nu ne ajung bani. Terenul meu e legat cu cele patru hectare ale universităţii. Dorim să fie bază de odihnă pentru studenţi, pentru ecologie, bază de practică, dar, am luat în arendă şi nu ne ajung finanţe să ne dezvoltăm”, spune Iurie Sedleţchi. Tot în această pădure deţin câte 0,5 ha procurorul Roman Nogai, cel care a indicat acest fapt inclusiv în declaraţia cu privire la venituri şi proprietăţi pe anul 2013, dar şi Valentin Vdovîi, procuror până în anul 2012. Contactat de ZdG, acesta ne-a spus că nu a făcut încă nimic cu pădurea pe care o deţine. În 2008, în zonă au încheiat contracte de arendă pentru o bucată de pădure avocatul Nicolae Ursu, dar şi fostul adjunct al procurorului general, Eugen Rusu. „Am reziliat de mult contractul. Nu mai deţin pădurea. Am vrut să fac o casă de vacanţă, dar nu se permit construcţii şi am refuzat. Şi dl Eugen Rusu a refuzat din start. Mai mulţi de acolo au refuzat”, ne-a spus avocatul. Nu ştim dacă a procedat la fel şi Angela Zubco, soţia fostului procuror general, Valeriu Zubco, care în 2008 arenda şi ea 0,5 ha de pădure în Scoreni.

Încălcările depistate de „Moldsilva”

Pentru executarea prevederilor Hotărârii Parlamentului nr. 254 din 31.10.2013 „Cu privire la Raportul Comisiei de anchetă pentru verificarea gestiunii fondului forestier a zonelor de protecţie a apelor râurilor şi ale bazinelor de apă a parcurilor”, precum şi poruncii Guvernului nr. 1469-937 din 4 decembrie 2013, Agenţia „Moldsilva” a remis spre examinare către ministere şi alte autorităţi publice proiectul Hotărârii Guvernului „Cu privire la aprobarea modificărilor şi completărilor ce se operează în Regulamentul privind arenda fondului forestier în scopuri de recreere, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.187 din 20 februarie 2008”.
Un grup de lucru, format din reprezentanţi ai Inspecţiei de Stat în Construcţii, Inspectoratului Ecologic de Stat, Mişcării Ecologiste din R. Moldova şi ai Agenţiei „Moldsilva”, a efectuat controale în sectoarele arendate.
Agenţia „Moldsilva” este responsabilă de respectarea regimului silvic. În acest context, reprezentanţii instituţiei fac verificări ale sectoarelor arendate cel puţin o dată pe an, iar entităţile subordonate din teritoriu efectuează în jur de cinci controale anual. În urma fiecărei verificări este întocmit un act de control al terenului arendat şi în funcţie de încălcări se întocmesc procese-verbale contravenţionale. De cele mai multe ori, se constată contravenţii precum decopertarea şi distrugerea neautorizată a lizierei, păturii vii şi a stratului de sol fertil, tăierea ilicită şi vătămarea arborilor şi arbuştilor până la gradul de încetare a creşterii lor.

Foşti şi actuali miniştri printre arendaşi

În Pădurea din Ocolul Silvic Durleşti se regăsesc, ca arendaşi, alţi foşti sau actuali funcţionari. Printre ei, Mihail Gofman, fostul şef adjunct al Serviciului Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor din cadrul CNA, care deţine şi o casă în zonă, Valentin Crudu, fost viceministru al Educaţiei, care arendează 1 ha de pădure, Alexei Roibu, fost viceministru de Interne, care are 0,7 ha, Vladimir Şeremeţ, fost procuror, sau Grigore Gacikevici, fostul preşedinte al Băncii de Economii, anchetat acum pentru nereguli în activitate.

În pădurea din Ialoveni, are arendat 1 ha de pădure şi Pavel Filip, ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, 0,5 ha – Gicu Răducan, fiul lui Marcel Răducan, ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, 1 ha – Alexandra Usatîi, soţia ministrului Sănătăţii, Andrei Usatîi, dar Lilia Sinciuc-Engelen, soţia belgianului Luc Engelen, care arendează 38 ha. Cei doi au mai multe afaceri în R. Moldova.

Lângă Holercani, acolo unde se află şi reşedinţa prezidenţială, mai mulţi actuali funcţionari arendează câte 0,1 ha de pădure. Printre ei, Simion Botnari, şeful Agenţiei Achiziţii Publice, Nicolae Damaschin, membru CCA, sau deputatul Anghel Agache. „Nu am făcut nimic cu pădurea pentru că nu am timp. Am participat la tender, dar nu am făcut nimic. Nu am avut şi nu am mari planuri. Mă gândeam să pun o bancă acolo pentru a respira aer curat”, ne-a spus deputatul Agache. „A fost o idee anterioară pentru a face ceva pentru copii. Dar, au fost unele praguri birocratice şi s-a renunţat. Acolo nu e nimic. Poate, în perspectivă. Sunt probleme ce ţin de regimul juridic al litoralului. Iese că, parcă ar fi un contract în apropierea apei, dar apa nu este proprietatea „Moldsilva”… Plătesc arenda, că nu e foarte mare. Vreo 300 de lei anual. Şi, pe viitor, cine ştie, dacă nu noi, poate copiii o să ajungă să facă ceva”, zice şi Simion Botnari. „Suprafaţa arendată e foarte mică. 10 sote. Am luat-o cu vreo 3-4 ani în urmă. Nu am făcut nimic. Doar achit impozit. A fost un hectar scos la licitaţie, am participat. Toate persoanele cunoscute, în afară de funcţiile pe care le ocupă, sunt prieteni. Pe atunci, nimeni practic nu era în funcţii”, explică Nicolae Damaschin. În pădurea din s. Bozieni, r. Hânceşti, are luate în arendă 2 ha de pădure şi ministrul Tineretului şi Sportului, Octavian Bodişteanu.