Mărturiile miliardarului Stati

Săptămâna trecută, Anatol Stati s-a prezentat în faţa judecătorilor pentru a depune mărturii în procesul de judecată în care îl acuză pe Andrei Baştovoi, fostul său colaborator, dar şi pe alte câteva persoane, de furt şi tentativă de omor. La solicitarea procurorului(!), şedinţa în care Stati senior urma, în sfârşit, să spargă tăcerea a avut loc cu uşile închise. Prin intermediul diverselor surse care au asistat la şedinţă, ZdG face o retrospectivă a declaraţiilor miliardarului din spatele uşilor închise.

Stati a fost citat de mai multe ori pentru a se prezenta în faţa judecătorilor, pentru a oferi explicaţii, în special vis-a-vis de acuzaţiile de tentativă de omor la care ar fi fost supus el, Gabriel Stati, şi Veaceslav Glotov, şeful Departamentului de Securitate al firmei sale, ASCOM Group. Pentru că nu se prezentase, printre participanţii la proces se vehicula ideea că Stati ar putea fi adus forţat în faţa magistraţilor.

Stati, cu doi bodyguarzi, fugind de presă

Nu a fost cazul, pentru că, vineri, 17 august, unul dintre cei mai bogaţi cetăţeni ai R. Moldova (după unele surse, A. Stati este cel mai bogat) şi-a făcut timp pentru a fi prezent la Judecătoria Buiucani, unde este examinat dosarul.

S-a lăsat însă aşteptat. A venit la proces cu vreo 20 de minute mai târziu, însoţit de doi bodyguarzi. Înainte, pe rând, au sosit învinuiţii, avocaţii acestora, procurorul Lilian Cociu şi avocatul familiei Stati, Vitalie Caldîba. Până a ajunge miliardarul, unul dintre bodyguarzi a studiat terenul, timp în care procurorul Cociu a ieşit pentru câteva clipe din sală, pentru a se întreţine cu acesta. Printre altele, acuzatorul de stat i-a spus bodyguardului să-i transmită lui A. Stati să nu se grăbească, pentru că, şi completul de judecată se reţine. Într-un final, cele două părţi au venit aproape concomitent.

A. Stati a intrat liniştit în sală. S-a aşezat în spatele fostului său angajat, Andrei Baştovoi. Cât timp şedinţa a purtat un caracter deschis, a privit impasibil derularea evenimentelor. A stat cu mâinile încrucişate, dând impresia că este relaxat, iar mai apoi, a dus mâna dreaptă la frunte, parcă plictisit. A ieşit din sală după aproape trei ore, flancat de bodyguarzi, părând nervos. A refuzat categoric orice discuţie cu presa, ba chiar a evitat să dea ochii cu jurnaliştii, schimbându-şi din mers traseul. Cu paşi rapizi, a plecat în spatele clădirii judecătoriei, unde-l aştepta o maşină.

Procurorul, avocatul lui Stati

Şedinţa de judecată, iniţial deschisă, s-a „închis”, nu la solicitarea avocatului lui Stati, aşa cum ar fi fost normal, ci a procurorului Cociu, care şi-a motivat cererea prin faptul că există o încheiere judecătorească prin care se admite ca unele momente din proces să se examineze în şedinţă închisă, pentru a nu dăuna business-ului familiei Stati, admiţând că, la mijloc, putea fi vorba şi de secrete comerciale.

„Secretizarea” şedinţei l-a nemulţumit pe Gheorghe Susarenco, avocatul lui Baştovoi, care avea să declare ulterior că şedinţa trebuia să fie deschisă şi că acest lucru nu s-a întâmplat pentru că s-a vrut protejarea lui Stati, nedorindu-se ca lumea să afle ce declară el.

Cert e că şedinţa de judecată de aproape trei ore a fost dedicată în totalitate audierii lui A. Stati. Persoanele prezente ne-au spus că omul de afaceri a răspuns la toate întrebările adresate, având „un comportament corect”. Stati a vorbit despre relaţia sa cu inculpaţii, relatând mai multe momente în care a interacţionat cu aceştia.

A. Stati a declarat că ASCOM a pierdut 24 mln $

Solicitat de ZdG, avocatul Susarenco a divulgat răspunsurile lui Stati la întrebările sale. „L-am întrebat în ce relaţii s-a aflat cu dl Baştovoi până a aflat de presupusa tentativă de asasinat. A spus că se afla în relaţii normale, poate şi prieteneşti. A declarat că Ascom Group, inclusiv prin intermediul acţiunilor lui Baştovoi, a fost prejudiciată cu aproximativ 24 mln USD. A spus, totodată, că el, personal, nu cunoaşte nimic despre atentatul la viaţa sa. Ştie totul doar din spusele lui Glotov, şeful securităţii la ASCOM, în care are încredere. El a mai spus că are încredere în procuratură şi în instanţa de judecată”, susţine Susarenco.

Vitalie Caldîba, avocatul familiei Stati, ne-a spus că „Anatol Stati nu şi-a schimbat declaraţiile făcute anterior. El şi le-a menţinut, dând anumite detalii, anumite concretizări pe marginea acuzaţiilor încriminate inculpaţilor. S-a încercat din partea apărării, în viziunea mea, a se găsi anumite goluri în declaraţii, dar sunt ferm convins că nu s-a reuşit, pentru că dl Stati a avut o expunere logică”, a precizat Caldîba.

Procurorul Lilian Cociu a confirmat cele spuse de avocat, fiind însă mai categoric. „A făcut declaraţii care confirmă incontestabil comiterea de către persoanele care au fost puse sub învinuire a infracţiunii imputate”.

Victor MOŞNEAG
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne.
În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Codul deontologic al jurnalistului din R.Moldova, art. 2.4


Comentează: