Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Greşelile hoţilor de milioane

Greşelile hoţilor de milioane

478-atactori1Încrederea exagerată în perfecţiunea operaţiunii a fost, de fapt, cea mai mare greşeală a celor patru atacatori asupra încasatorilor Victoriabank, spun reprezentanţii organelor de drept. Surse din cadrul anchetei susţin că cei patru învinuiţi de comiterea infracţiunii ar fi încercat să plaseze pistolul sustras de la încasator în curtea unei persoane cu care erau în conflict, pentru a duce ancheta pe o pistă greşită. Doi din cei patru susţin că nu au tras din armă în momentul atacului şi nu merită pedepse dure.

Vineri, 4 iulie 2014, forţele de ordine au stabilit şi reţinut şase persoane, bănuite că ar fi avut tangenţă cu atacul asupra maşinii încasatorilor Victoriabank, din noaptea de 30 mai 2014. Oamenii legii au anunţat că au efectuat mai multe percheziţii autorizate la domiciliile şi în automobilele acestora, iar ca rezultat, au depistat un arsenal impunător de arme şi muniţii păstrate ilegal, inclusiv armele automat din care s-ar fi tras în direcţia încasatorilor, precum şi pistolul din dotare sustras de la aceştia. Poliţiştii au găsit opt pistoale, mai multe grenade, cinci mii de cartuşe, detonatoare, încărcătoare, patru veste antiglonţ, două perechi de numere de înmatriculare străine, dar şi mai mult explozibil. Toate acestea se deţineau într-un garaj închiriat de către atacatori. Surse din cadrul Poliţiei susţin că persoana care a dat în chirie garajul le-a spus poliţiştilor cine este cel care a închiriat.

Acuzat de declaraţii mincinoase

Din cele şase persoane reţinute iniţial în cadrul acestui dosar, două au fost eliberate după 72 de ore. Corneliu Bratunov, şeful Secţiei exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale din cadrul Procuraturii Generale (PG), secţie care conduce urmărirea penală pe acest caz, susţine că oamenii legii au stabilit că o persoană, care reparase unul dintre automobilele folosite de atacatori în timpul operaţiunii, nu a avut tangenţă cu crima. Cealaltă persoană reţinută şi eliberată luni-dimineaţă a fost vânzătorul unuia dintre automobilele folosite de atacatori, o Dacie, folosită la urmărirea maşinii încasatorilor. Acesta, audiat iniţial de procurori, a spus că nu cunoaşte persoanele cărora le-a vândut maşina. „Persoana însă a oferit declaraţii mincinoase. Ea ştia, de fapt, cui a vândut maşina şi totodată i-a atenţionat pe aceştia că poliţia este pe urmele lor. Dacă această persoană nu dădea iniţial declaraţii mincinoase, probabil reţineam atacatorii mai devreme”, crede Corneliu Bratunov. Conform unor surse oficiale, vânzătorul maşinii se numeşte Roman Nicolaev. Acesta a fost eliberat în dimineaţa zilei de luni, după expirarea celor 72 de ore pentru care fusese reţinut. Surse din cadrul anchetei susţin însă că bărbatul este în continuare cercetat penal şi urmează să fie pedepsit pentru declaraţii mincinoase.

Luni, 7 iulie 2014, Ion Bodrug, şeful Inspectoratului General de Poliţie, şi Corneliu Bratunov au ieşit în faţa presei, relatând mai multe detalii despre operaţiunea comună a organelor de drept. Potrivit Procuraturii, liderul grupării e un bărbat de 32 de ani, care a fost anterior vizat în două cauze penale, însă nu i s-a demonstrat vinovăţia. „Bărbaţii erau angajaţi în câmpul muncii, iar la prima vedere nu păreau a fi nişte criminali. Fiecare dintre ei îşi avea rolul său bine determinat în săvârşirea jafului. Doi dintre aceştia au fost anterior încasatori, astfel că ştiau cu exactitate toţi paşii care urmau să fie făcuţi. Alţi doi aveau pregătire militară, dar nu au activat niciodată în Ministerul Apărării, aşa cum s-a vehiculat anterior. Erau nişte împătimiţi de armament, mergeau cu regularitate la tir şi asta e una dintre cauzele că nu au încercat să scape de arme. Mai mult, unii dintre ei au participat şi la conflicte armate şi plănuiau să participe la conflictul din Ucraina”, a spus Ion Bodrug, care a precizat că cei patru ar fi planificat atacul încă de acum jumătate de an.

Numele atacatorilor şi poziţia stranie a avocatului

La scurt timp, au apărut şi numele celor patru bănuiţi, cărora luni li s-a adus şi învinuirea. Astfel, liderul atacatorilor reţinuţi, conform informaţiilor organelor de drept, ar fi Denis Russu, în vârstă de 32 de ani, angajat în calitate de manager la o firmă din capitală. O altă persoană reţinută este Oleg Timofti, în vârstă de 33 de ani, cel care, cu câteva ore înainte de jaf, a dat un interviu pentru Publika TV cu privire la unele acţiuni pretins ilegale ale unor poliţişti. Oleg Timofti este multiplu campion la tir. Şi el activa în cadrul unei firme din Chişinău. A treia persoană reţinută este Victor Pridorojnîi, în vârstă de 30 de ani, temporar neangajat în câmpul muncii. Al patrulea învinuit este Veaceslav Iscenco. În vârstă de 44 ani, Iscenco este din localitatea Nezavertailovca, r. Slobozia, din stânga Nistrului. În 2009 el a candidat la funcţia de deputat în Parlamentul R. Moldova pe listele Partidului Conservator, condus de Natalia Nirca, fiind pe locul 26 în lista electorală. Conform informaţiilor din acea listă, Işcenco se prezenta drept psiholog militar şi antreprenor. Şi în cadrul alegerilor anticipate din noiembrie 2010, Iscenco s-a regăsit pe listele Conservatorilor, doar că, de această dată, pe poziţia a 48-a. În 2010, acesta nu era angajat în câmpul muncii.

Corneliu Bratunov susţine că toţi patru şi-au recunoscut vina şi au relatat cu lux de amănunte cum au pus la punct detaliile operaţiunii, soldate cu un mort, doi răniţi şi furtul a 1,5 mln. de lei. Conform procurorilor, doar aproximativ 40 de mii de lei din suma furată au fost găsiţi, ceilalţi fiind, cel mai probabil, investiţi de către bănuiţi, inclusiv în procurarea unor terenuri. Cei patru le-au declarat anchetatorilor că nu ar fi dorit să-l omoare pe încasatorul Vladimir Botnari, ci doar să-l împuşte într-o zonă care nu ar fi prezentat pericol pentru viaţă. Totodată, oficial, bănuiţii au declarat că au pus la cale atacul tâlhăresc pentru a face rost de bani. Nicolae Vişnevski, avocatul a trei dintre bănuiţi, nu a dorit să discute cu noi. Iniţial ne-a spus că nu cunoaşte despre ce fel de dosar este vorba, atunci când l-am abordat pentru a afla poziţia clienţilor săi. Ulterior, după ce am făcut referire la nume concrete, el ne-a zis că există prezumţia nevinovăţiei şi taina anchetei, iar mai apoi a reiterat că nu ar cunoaşte dosarul despre care dorim să discutăm. Vişnevski este vorbitor de limba rusă, fiind originar din Ucraina. Şi cei patru bănuiţi vorbesc mai mult ruseşte. Aceştia se află în arest preventiv pentru 30 de zile, mandatul fiind aplicat de către Judecătoria sect. Centru din Chişinău.

478-armeAtacatorii au greşit, crezând că e o crimă perfectă

Surse din cadrul anchetei au declarat pentru ZdG că cea mai mare greşeală comisă de atacatori ar fi fost încrederea că au planificat o operaţiune perfectă. Aceştia au plănuit atacul cu mult timp înainte, au urmărit de mai mult timp traseul încasatorilor şi au ales special noaptea de vineri pentru a-l comite, aceasta fiind ultima zi de lucru a săptămânii, atunci când oamenii pleacă din oraş, poliţişti sunt mai puţini, iar toată lumea e cu gândul la week-end. „Ei au fost foarte încrezuţi că poliţia nu-i va găsi. Credeau că au făcut totul perfect şi stăteau liniştiţi. Faptul că unul dintre învinuiţi a fost la un post tv cu câteva ore înainte de comiterea atacului arată tupeul pe care îl avea. El a încercat astfel să-şi facă un alibi”, explică surse din cadrul anchetei. Conform aceloraşi surse, atacatorii, înainte de a fi reţinuţi, au fost urmăriţi timp de aproape zece zile, oamenii legii încercând să stabilească eventualele relaţii pe care aceştia le aveau şi cu alte persoane care ar fi putut fi implicate în comiterea crimei.

Totuşi, mai multă lume, inclusiv foşti angajaţi ai organelor de drept, au privit sceptic operaţiunea oamenilor legii, mulţi încercând să speculeze faptul că la mijloc ar fi vorba de un scenariu pus la cale doar pentru a mima o soluţie în faţa societăţii, care aştepta rezolvarea cazului. Faptul că atacatorii nu au scăpat de armele cu care au comis crima, dar şi faptul că au luat cu ei pistolul unuia dintre încasatori şi l-au păstrat, sunt, în opinia mai multor specialişti, erori copilăreşti ale atacatorilor sau elemente ale unui scenariu organizat de organele de drept. Totuşi, surse credibile din cadrul anchetei susţin că atacatorii nu au aruncat armele doar pentru că acestea erau pentru ei „ceva sfânt, care nu putea fi aruncat. Erau obsedaţi de armament”.

Au dorit să scape de pistolul furat de la încasator

Aceleaşi surse susţin că atacatorii plănuiau totuşi să arunce pistolul luat de la încasator la o persoană cu care cei patru erau în conflict, iar mai apoi, intenţionau să telefoneze la poliţie pentru a anunţa despre existenţa acelei arme la acea persoană. „Nu au făcut asta timp de o lună pentru că aşteptau momentul potrivit”, spune sursa ZdG. Deşi toţi cei patru bărbaţi şi-au recunoscut implicarea în comiterea infracţiunii, nu toţi sunt de acord cu învinuirea adusă de către procurori. Există persoane care consideră că, dacă ele nu au tras din armă, înseamnă că nu au participat la omor. Sursele noastre susţin că, din cei patru învinuiţi, doi au fost cei care ar fi tras spre încasatori: Denis Russu şi Oleg Timofti. Expertizele, finalizate luni, au demonstrat, spun oamenii legii, faptul că moartea încasatorului Vladimir Botnari a survenit în urma împuşcăturilor venite din armele găsite la cei patru învinuiţi.

Reprezentanţii organelor de drept afirmă că suma reală furată de cei patru inculpaţi este de aproximativ 1,5 mln. de lei, şi nu de 10-15 mln., aşa cum se vehiculează. Iar în maşina ciuruită de gloanţe a încasatorilor au rămas, după atac, aproximativ 4 mln. de lei. Totodată, în acea seară, încasatorii nu au luat banii de la toate punctele de la care îi luau de obicei, astfel că jaful a fost unul sub aşteptări.