Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   FSB şi Patria lui Renato…

FSB şi Patria lui Renato Usatîi

„Renato Usatîi, spion FSB”. Acesta este titlul unui filmuleţ video în care apare Renato Usatîi, numărul unu pe listele partidului „Patria” la alegerile din 30 noiembrie 2014, în discuţii cu un jurnalist român. Usatîi, înregistrat pe ascuns în timpul unor discuţii la o cafenea din Chişinău, vorbeşte necenzurat despre interesul său la Căile Ferate Ruse, despre „proiectul Moldova” şi relaţiile cu „Федеральная служба безопасности Российской Федерации (ФСБ России).

„N-am semnat nicio notă informativă. Asta a fost condiţia mea”, zice Usatîi, precizând că este practic „prizonierul” Moscovei din cauza afacerilor pe care le dezvoltă în Federaţia Rusă. „Dacă-mi închide businessul, apoi Renato mâine umblă cu cerşitul”, zice acesta. Contactat de ZdG, locomotiva partidului „Patria” a recunoscut autenticitatea înregistrării audio, dar spune că tot ce a zis atunci nu ar corespunde adevărului. „Ştiam că interlocutorul meu reprezintă serviciile secrete române şi tot ce i-am spus a fost un joc de cuvinte, o legendă, pentru că am vrut să obţin careva informaţie de la el”, menţionează Renato Usatîi.

497-renat1Înregistrarea a fost plasată pe Youtube în seara zilei de 25 noiembrie 2014, cu doar patru zile înainte de alegerile parlamentare, la care Renato Usatîi împreună cu partidul „Patria” pe care-l reprezintă, este creditat de mai multe sondaje de opinie că ar putea accede în Parlament. Discuţia dintre Usatîi şi un jurnalist român a avut loc în urmă cu aproximativ doi ani, într-o cafenea din Chişinău.

Cum s-a înţeles cu FSB-ul

„Tu chiar crezi că eu din ziare aflu informaţia? Îmi pare rău”, îi spune Usatîi, interlocutorului său, după care vorbeşte despre o discuţie pe care a avut-o anterior cu un vicedirector al FSB (FSB-ul are cinci vicedirectori, n.r.). „Eu, din toate sarcinile pe care le-am avut, niciodată nu am f….. pe nimeni. Adică nu i-am băgat în combinaţii din astea, cu minciuni…, cu cumpăratul”, se lăuda Renato. Ulterior, acesta vorbeşte despre interesele pe care le are la Calea Ferată din Rusia, despre proiectul „Moldova” şi condiţiile pentru care colaborează cu serviciile secrete.

„Eu i-am spus omului. Iată, eu am businessul cu Calea Ferată. Eu proiectul Moldova, după ce m-am certat cu Filat, voiam să-l las. Nu am lăsat pentru că…, la mine în oficiu, adică acolo unde am businessul ăsta, în Nijnii Novgorod, cu cuţite, cu fier, ultima dată, la mine Inspectoratul Fiscal a fost cu cinci ani în urmă în vizită. Îţi dai seama, da? Ştiu că accesul este interzis. Că e inspectorat, că e poliţie…”, relatează Renato Usatîi. „E un fel de protecţie?”, îl întreabă interlocutorul. „Da. Adică eu niciodată nu am cerut bani. Mie crede-mă că mi s-au oferit bani, şi la un moment, mie în câteva situaţii mi s-au oferit bani foarte buni, mai ales în perioada în care eu nu îi aveam deloc. Înţelegi?”, continuă Renato Usatîi. „Le-am zis. Voi ajutaţi-mă pe mine să pot câştiga în domeniul Căilor Ferate şi o parte din venitul meu, nu o parte mică, dar jumătate din venitul meu, eu sunt gata să îl cheltui. Pe rute private la avion, pe întâlniri, să mai cumpăr nişte agenţi…”, mai spune politicianul, care ulterior precizează că în colaborarea cu serviciile secrete ruseşti nu a semnat nicio notă informativă.

Usatîi: „Eu, astăzi, sunt prizonier la Moscova”

„Eu, cât de straniu nu o să-ţi pară, eu, în toţi anii, nu că să semnez vreo plângere sau… eu nu am semnat nicio notă informativă. Asta a fost condiţia mea din start. Îţi dai seama când începi a… Mi-au zis: Renato, dacă nu semnezi nota, ea nu merge sus. Le-am zis: Duceţi-vă voi în p…. şi nu mă învăţaţi a lucra. Închipuie-ţi, ajunge Renato prim-ministru şi îmi scoate mie…. După asta, clar lucru că m-au găsit şi băieţii de la FSB, şi ăştia de la Kremlin. Adică, aveau nevoie de cineva care cunoaşte tema R. Moldova, dar încă având mentalitatea de moldovean care cunoaşte. Un rus, cât de deştept ar fi, sau român, sau american… Eu, având doar informaţia că se face vreo întâlnire la nordul Moldovei sau se pregătesc autobuze de a aduce lumea la Chişinău, pentru adunare…, eu deja înţeleg pentru ce se face chestia asta. Când am început să iau proiecte din astea, le-am făcut pe nota 10 vreo şapte. Şi ruşii atuncea… Îi ajutam nu cu informaţii, dar cu analiză. Că ei informaţie aveau mai multă ca mine. Îţi dai seama câţi informatori au ei aici…”, continuă Usatîi, care vorbeşte la un moment dat şi despre „proiectul Urechean”, făcând referire la Serafim Urechean, fostul lider al Alianţei Moldova Noastră, actual preşedinte al Curţii de Conturi.

„Cu proiectul Urechean ai înţeles. Am început cu proiectul Urechean. El ne-o trădat pe toţi. Pe toţi, adică şi pe mine, şi pe Glinka, şi Kremlinul”, zice Usa-tîi, care mai apoi dezvăluia din planurile sale. „Eu am semnat pe stânga. Adică, eu trebuie să ridic ruşii. Rusia, Uniunea Vamală unită cu ruşii, dă-i încolo pe români, pe europeni. Adică, eu nu pot merge la Filat, Plahotniuc şi toţi…”, precizează Renato Usatîi. În ultima parte a discuţiei, acesta lasă să se înţeleagă că este practic nevoit să accepte o astfel de colaborare cu serviciile secrete ruseşti. „Eu înţeleg că poate să apară o presiune asupra mea. Banii, dacă-i câştig numai acolo, eu trebuie să promovez ceea ce vor ruşii. Dacă eu nu fac asta, mâine o să umblu cu cerşitul. Eu, astăzi, sunt prizonier la Moscova. Prizonier nu în sens direct. Prizonier în sensul că eu… adică, sunt businessmani care au afaceri în România, America, dar eu, având business doar în domeniul căilor ferate din Rusia. Adică, dacă-mi închide business-ul, apoi Renato mâine umblă cu cerşitul. Şi nu vreau… Am muncit 9 ani de zile ca acuma să tai într-o zi, trebuie să fii prost, înţelegi?”, se destăinuie Renato Usatîi.

Usatîi: Înregistrarea e autentică, vorbele sunt o legendă

Renato Usatîi a declarat pentru ZdG că înregistrarea audio este una autentică şi că întâlnirea cu jurnalistul român, pe care el îl credea angajat al serviciilor secrete române, a avut loc la o cafenea din Chişinău. „Am vorbit cu o persoană din România, sunt vreo 15 ore de asemenea înregistrări. Eu ştiam că interlocutorul meu reprezintă serviciile secrete române şi tot ce i-am spus a fost un joc de cuvinte, o legendă, pentru că am vrut să obţin careva informaţie de la el”, zice Usatîi, care crede că înregistrări care conţin informaţii compromiţătoare asupra sa vor mai apărea.

Politicianul a insistat de mai multe ori pe explicaţia că vorbele sale despre apartenenţa la serviciile secrete ruse ar fi fost doar o legendă. „Renato Usatîi n-o fost agent la nici un serviciu secret din toată lumea şi nici n-o să fie. Aşa-i poziţia mea de cetăţean născut în r. Făleşti. Că Usatîi are mai multe cunoştinţe în mai multe servicii secrete străine, asta am demonstrat, pentru că sunt totdeauna cu un pas înainte, nu contează că-i MAI, că-i SIS, că e Pocuratura Generală sau staff-ul electoral a lui Vlad Filat, în care eu am mai mulţi oameni decât el are. Care-i problema? Sunt om de afaceri, persoană fizică, n-am fost funcţionar, că lor li se interzice să comunice cu astfel de structuri”, susţine controversatul politician. El susţine că şi referirile la „proiectul Urechean” sunt o invenţie, dar admite că l-a cunoscut pe acesta şi chiar l-a ajutat. „Urechean este unul din politicienii care s-a purtat foarte urât, într-o perioadă, care a fost susţinut personal de mine şi nu numai de mine şi, până la urmă, a demonstrat că nu se diferă absolut de acelaşi Filat. Când le trebuia, când aveau nevoie de ajutor, toţi veneau, toţi cereau, da acuma nu mă cunoaşte niciunul din ei”, zice Usatîi.

Fost şef al SIS: „Usatîi este o persoană paraşutată în R. Moldova”

Despre faptul că ar fi „prizonier” la Moscova din cauza afacerilor pe care le are în Rusia, Usatîi a menţionat că autorităţile ruse nu l-ar putea manipula şi şantaja, deoarece firma sa, care livrează echipament pentru Căile Ferate Ruse, ar fi fuzionat cu o firmă europeană şi asta ar proteja-o de orice atac. „Firma mea din Nijnîi Novgorod, este partenerul unei firme cehe, iar aceasta este cumpărată de un holding mondial înregistrat în Elveţia. Eu mă simt protejat fiindcă produc un produs special, tu nu poţi să opreşti trenurile şi să nu cumperi de la Usatîi cuţitele lui, cu care se curăţă şinele, numai că eşti supărat pe el”, ne-a mai spus acesta.

ZdG precizează că despre colaborarea dintre Usatîi şi serviciile secrete ruseşti se vorbeşte de mai mult timp. Zilele trecute, despre aceasta a vorbit şi Valentin Dediu, fost director al SIS, într-un interviu pentru postul de radio Naţional FM. „Usa-tîi este o persoană paraşutată în R. Moldova şi eu vă spun asta în cunoştinţă de cauză. Eu nu presupun, dar ştiu cu siguranţă dintr-o discuţie personală ( n.r. cu Renato Usatîi) că acesta are relaţii cu serviciile speciale ale Federaţiei Ruse. Ba mai mult, acesta este reprezentantul unor cercuri ale lumii interlope”, a spus Dediu.

Notă: Serafim Urechean, preşedintele CC, la care face referire Usatîi în acea înregistrare audio, ne-a spus că îl cunoaşte pe Renato Usatîi, însă nu a avut careva relaţii cu acesta pentru a ne putea spune la ce s-a referit atunci când a vorbit despre „proiectul Urechean”. Preşedintele CC a respins orice discuţii cu Federaţia Rusă sau cu reprezentanţi ai altor structuri din această ţară. Serghei Glinka, un alt nume utilizat în discuţie de către Renato Usatîi, este unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din Federaţia Rusă. Acesta este născut în R. Moldova, are cetăţenia R. Moldova, iar în anii 2000, se spune că a finanţat şi partide politice din ţara noastră. Glinka, la fel ca şi Usatîi, are afaceri în domeniul Căilor Ferate.

P.S. În seara zilei de miercuri, 26 noiembrie 2014, la Comisia Electorală Centrală (CEC) a parvenit un demers din partea Inspectoratului General al Poliţiei, prin care se precizează că partidul „Patria” a folosit 8 mln. de lei proveniţi din străinătate, fapt interzis de legislaţia R. Moldova. În urma acestei informaţii, CEC a decis să solicite Curţii de Apel Chişinău excluderea concurentului electoral din alegeri. Miercuri, materialele au fost trimise către Curtea de Apel pentru examinare, iar judecătorii vor decide dacă Usatîi va rămâne sau nu în cursa electorală.

Victor MOŞNEAG, Alexandru BOLFA