Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Dosarul paşapoartelor de milioane, pierdut…

Dosarul paşapoartelor de milioane, pierdut de Birştein la Curtea de Apel

483-registruStatul a câştigat, după aproape patru ani de litigii, scandaluri şi acuzaţii de atacuri raider, la Curtea de Apel (CA) Chişinău, dosarul cu firmele Intercomsoft şi Andimit, care solicitau încasarea a peste 100 mln. USD de la Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC) şi Centrul Resurselor Informaţionale de Stat (CRIS) „Registru”. Recent, judecătorii de la Apel au decis să scoată de pe rol cererea depusă de cele două firme, una dintre ele fondată de către controversatul om de afaceri Boris Birştein.

Pe 19 iunie 2013, Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) decidea admiterea cererii de revizuire depusă de MTIC şi CRIS „Registru”, casând hotărârile Curţii de Apel (CA) Chişinău din 4 septembrie 2012 şi a CSJ, din 24 aprilie 2013, prin care se încasau 7,8 mln. USD din conturile instituţiilor statului. Astfel, singura hotărâre care mai rămânea în vigoare era prima, cea a judecătorului Serghei Namaşco, din iunie 2011, prin care statul era obligat să plătească aproximativ 70 mln. USD firmelor Intercomsoft şi Andimit SRL. La CA, în tăcere, procesul a durat exact un an.

Deciziile judecătorilor în dosarul Intercomsoft şi Andimit vs CRIS Registru, MTIC şi ME

  1. 19 iunie 2011. Judecătoria Economică de Circumscripţie. Judecător: Serghei Namaşco. Statul e obligat să plătească 71,2 mln. USD celor două firme.
  2. 13 decembrie 2011. Curtea de Apel Economică (CAE). Judecător: Aureliu Colenco. Statul e obligat să plătească 41,49 mln. USD.
  3. 13 iunie 2012. CSJ. Decizia CAE a fost casată. Dosarul, trimis la rejudecare la CA Chişinău.
  4. 4 septembrie 2012. CA Chişinău. Judecători: Gheorghe Creţu, Anatolie Pahopol, Anatolie Minciună. Statul, prin intermediul CRIS Registru, e obligat să plătească 7,8 mln. USD.
  5. 24 aprilie 2013. CSJ. Judecători: Svetlana Filincova, Svetlana Novac, Tatiana Vieru, Iurie Bejenaru, Galina Stratulat. Recursul MTIC şi Registru a fost respins.
  6. 19 iunie 2013. CSJ. Judecători: Svetlana Filincova, Svetlana Novac, Tatiana Vieru, Iurie Bejenaru, Galina Stratulat. Cererea de revizuire depusă de către MTIC şi Registru a fost acceptată. Dosarul e trimis la rejudecare la CA Chişinău.
  7. 19 iunie 2014. CA Chişinău. Judecători: Nina Cernat, Lidia Bulgac, Ana Gavriliţa. Cererea Andimit SRL şi Intercomsoft a fost scoasă de pe rol.

Proces încetat, cerere scoasă de pe rol

Pe 19 iunie 2014, Curtea de Apel (CA) Chişinău, mai exact judecătorii Nina Cernat, Lidia Bulgac şi Ana Gavriliţă, au admis apelul declarat de MTIC, CRIS „Registru” şi Ministerul Economiei (ME), casând integral hotărârea Judecătoriei Economice de Circumscripţie (JEC) din 19 iunie 2011 prin care se impunea încasarea în favoarea firmelor Intercomsoft şi Andimit SRL a sumei de 70 mln. USD. Cei trei judecători au emis o încheiere prin care au decis scoaterea de pe rol a cererii depuse de cele două firme. Instanţa a mai decis să înceteze procesul intentat de CRIS Registru şi MTIC către Intercomsoft, privind încasarea cheltuielilor de judecată în mărime de 1,6 mln. USD, cerere de la care, de fapt, a pornit acest dosar.

Judecătorii au făcut trimitere la contractul de arendă a utilajului privind producerea documentelor, semnat de ME şi Intercomsoft în 1996, prin care se preciza că, „în cazul în care litigiile şi divergenţele dintre părţile contractante nu vor fi soluţionate pe cale amiabilă, competenţa în soluţionarea acestora îi revine Arbitrajului Internaţional din Elveţia”, dar şi la faptul că firma Intercomsoft, contrar acestor prevederi, a atacat statul R. Moldova în judecată la New York, SUA, şi Paris, Franţa, care, în 2008, le-a respins cererea, obligând firma Intercomsoft să achite R. Moldova 635 mii USD, cheltuieli de judecată. Cei trei judecători ai CA Chişinău au motivat încetarea procesului privind solicitările CRIS Registru şi MTIC de a încasa de la firma Intercomsoft cheltuieli de judecată în valoare de 1,6 mln. USD anume prin aceea că, pe acest fapt, s-a pronunţat deja o altă instanţă, din Franţa. Şi în judecată, reprezentanţii instituţiilor statului au cerut încetarea procesului iniţiat de ei în 2011.

„Nu ştiu ce vom face mai departe”

Această situaţie era, practic, fundamentală în încercarea statului de a câştiga dosarul cu firma Intercomsoft, dar şi cu firma Andimit SRL, cea care, în 2010, a devenit posesoarea a 50% din drepturile solicitate de Intercomsoft. Astfel, judecătorii, după ce au dispus încetarea procesului intentat de către CRIS Registru şi MTIC, au dispus şi scoaterea de pe rol a cererii reconvenţionale depuse de cele două firme, pe motiv că „se constată că părţile au semnat un contract prin care litigiul urmează a fi soluţionat pe cale arbitrară, iar până la examinarea pricinii în fond, pârâtul (instituţiile statului, n.r.) a ridicat obiecţii împotriva soluţionării litigiului în judecată”. „Din considerentele menţionate şi având în vedere faptul că la judecarea pricinii s-a constatat că, într-un litigiu dintre aceleaşi părţi, cu privire la acelaşi obiect şi pe aceleaşi temeiuri, s-a emis o hotărâre arbitrară care a devenit obligatorie pentru părţi… Colegiul Civil ajunge la concluzia de a admite apelurile declarate”, se spune în încheierea emisă de judecătoarele Cernat, Bulgac şi Gavriliţa.

Decizia CA este definitivă, însă aceasta poate fi atacată cu recurs la CSJ în termen de două luni. Dacă ne raportăm la faptul că hotărârea a fost pronunţată pe 19 iunie, cele două luni ar urma să expire pe 19 august. S-ar putea, însă, ca avocaţii firmelor Intercomsoft şi Andimit, să solicite, în cazul în care vor decide să facă recurs, calcularea termenului din momentul în care au primit încheierea motivată. La ultima şedinţă de judecată de la CA, Gheorghe Mihailov, reprezentantul celor două firme, nu s-a prezentat, iar conform informaţiilor expuse în încheiere, la mai multe şedinţe, acesta a solicitat amânarea examinării dosarului. Solicitat de ZdG, Mihailov a părut confuz şi nu a putut să ne spună ce va face mai departe în acest caz. „Nu ştiu ce a decis CA. Nu ştiu ce vom face în continuare. Nu ne-am gândit. Mai am contract de reprezentare cu Intercomsoft”, ne-a spus, scurt, Mihailov, care apără interesele acestor două firme încă de la început.

483-birstein„Nu s-a încasat niciun ban de pe conturile Registru”

Reacţia stranie a firmelor care sunt pe cale să piardă istoricul proces cu instituţiile statului ne-a determinat să căutăm ce se ascunde în spatele acestei situaţii. Iniţial, reprezentanţi din cadrul Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti (UNEJ) ne-au spus că reacţia celor două firme, care par să fi renunţat la luptă, s-ar putea datora faptului că ele deja au încasat o sumă de bani de pe urma acestui proces. Informaţia este însă negată cu vehemenţă de către Victor Miron, şeful Direcţiei Juridice din cadrul CRIS Registru. „Hotărârea nu a fost executată, v-o spun sigur. A fost dat titlu executoriu pentru cele 7,8 mln. USD, dar, pentru că a fost întocmit cu greşeli, noi l-am atacat în instanţa de judecată, care l-a anulat. Iar între timp, CSJ a acceptat cererea de revizuire, iar un alt titlu nu a mai fost eliberat”, a punctat acesta. Cât despre încheierea CA Chişinău de acum două luni, Miron spune că „dosarul trebuia să se termine aşa încă atunci când era examinat de judecătorul Namaşco, în prima instanţă, dar, asta e. În proces, reprezentantul celor de la Intercomsoft de multe ori depunea cereri de amânare. De multe ori, ele erau neîntemeiate. Aceştia, probabil, şi-au pierdut interesul pentru proces în instanţele naţionale şi aşteaptă să meargă la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului”, crede juristul.

Solicitat de ZdG, Alexandru Tcacenco, executorul judecătoresc care urma să execute hotărârea ce prevedea încasarea din conturile CRIS „Registru” a 7,8 mln. USD, a zis că nu ne poate spune dacă a executat sau nu acea hotărâre, pentru că ar fi o informaţie confidenţială. Ulterior, revenind la el, ne-a spus că cel mai bine ar fi să contactăm părţile pentru a afla detalii. „Tot ce pot să vă spun e că nu s-a încasat niciun ban de pe conturile CRIS Registru”, a precizat executorul judecătoresc, lăsând însă mai multe semne de întrebare asupra cazului.

Birştein, Molojen şi un dosar penal de 2 ani

Aşa cum s-a anunţat anterior, firma Intercomsoft face parte din imperiul controversatului om de afaceri Boris Birştein. Presa a scris despre acesta că ar fi un fost agent KGB, supranumit „părintele businessului fraudulos şi al corupţiei politice în CSI”. Despre el s-a mai spus că a fost unul dintre finanţatorii campaniei electorale a PCRM, dar şi că ar fi avut afaceri cu Oleg Voronin şi cu Vladimir Molojen, fost ministru al Dezvoltării Informaţionale, şi viceministru de Interne în 1996, responsabil de conducerea Departamentul informaţii şi documentare a populaţiei, în favoarea căruia a fost semnat acel contract între Intercomsoft şi ME în 1996. Molojen pare să fie cheia acordului din 1996. În 2010, când Registru şi MTIC au mers în judecată, Molojen era şef la Registru.

Andimit SRL, care a preluat 50% din drepturile , l-ar avea îspate chiar pe Vladimir Molojen. Aceasta a fost îăîdecembrie 2008, iar principalul fondator este firma off-shore AFFORT SRL, din Belize. este administratăde Ghenadie Şhatov şi are sediul pe str. Valea Bâ5/1. Îbaza de date a Moldtelecom, datele de contact ale acestei firme lipsesc, iar arendaşii din zonăspun cănu au auzit de ea.

În urmă cu doi ani, Centrul Naţional Anticorupţie anunţa că a pornit un dosar penal pentru stabilirea circumstanţelor comiterii unei infracţiuni în cazul „Registru”. Octavian Iachimovschi, procurorul anticorupţie care conduce urmărirea penală în acest caz, ne-a spus că la dosar se lucrează, el nefiind suspendat sau clasat, dar că „dosarul este unul din cele mai complicate, având caracter transfrontalier, cu date greu de obţinut”. Procurorul a evitat să ne spună când şi dacă acest dosar va fi trimis în judecată, dar şi dacă a fost stabilită persoana care a deschis în judecată acest caz, prin cererea depusă în numele CRIS „Registru”, pentru recuperarea cheltuielilor privind acordarea asistenţei juridice. Iachimovschi a menţionat că, pe caz, nu a fost executată nicio hotărâre.