Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   DOSARUL GENERALILOR: 34 de luni…

DOSARUL GENERALILOR: 34 de luni la Curtea de Apel, cu expertize, tărăgănări şi amânări

490-papucDe şase luni, în dosarul generalilor Gheorghe Papuc şi Vladimir Botnari nu se întâmplă nimic. După ce au fost achitaţi de Judecătoria sect. Centru, fiind anulate acuzaţiile de abuz şi neglijenţă în serviciu, dosarul stagnează, părţile fiind în aşteptarea unei expertize financiar-contabile, solicitate de avocatul fostului ministru de Interne. Această expertiză ar urma să facă unele clarificări în privinţa acuzaţiei aduse acestuia în legătură cu închirierea unei încăperi şi a unei maşini, din contul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), pentru PCRM.

În dimineaţa zilei de 29 decembrie 2011, în toiul Sărbătorilor de iarnă, judecătorii Ion Busuioc, Ştefan Niţă şi Vladimir Braşoveanu, de la Judecătoria sect. Centru, pronunţau sentinţa de achitare pe numele lui Gheorghe Papuc, ministru de Interne în timpul evenimentelor din aprilie 2009, şi pe numele lui Vladimir Botnari, care în acea perioadă deţinea funcţia de comisar general al Comisariatului General de Poliţie (CGP), pe motiv că „faptele inculpaţilor nu întrunesc elementele infracţiunii incriminate”. Imediat, Procuratura Generală (PG) preciza că sentinţa este ilegală, atacând-o la Curtea de Apel (CA) Chişinău.

Expertiză şi dosar suspendat

Dosarul a ajuns în scurt timp la CA Chişinău, acolo unde se află deja de aproape trei ani, mai exact, de 34 de luni, fără ca opinia publică să afle rezultatul final. Asta deşi, despre o decizie se vorbea încă în luna aprilie 2013, când persoane implicate în dosar susţineau că judecătorii urmau să vină cu un verdict. Atunci însă, şedinţele se tot amânau, ba pentru că lipsea un judecător, mai apoi altul, apoi unul din inculpaţi. În final, Gheorghe Papuc, prin intermediul apărătorului său, Mihail Murzac, a solicitat o expertiză financiar-contabilă, legată de acuzaţiile la adresa fostului ministru de Interne privind arendarea unei încăperi şi a unui automobil de către MAI, în favoarea PCRM, fără ca ultimii să plătească. Conform informaţiilor postate pe site-ul CA Chişinău, ultima şedinţă de judecată în dosar a avut loc pe 11 aprilie 2014, adică acum jumătate de an.

Constantin Miron, procuror în cadrul Procuraturii de nivelul CA Chişinău, cel care participă în instanţa de judecată pe acest dosar, ne-a spus că pe dosar nu au loc şedinţe pentru că a fost dispusă acea expertiză financiar-contabilă. „Recent, am primit rezultatele expertizei, şi cel mai probabil, în curând, va fi fixată o nouă şedinţă de judecată”, a precizat procurorul. „Noi suntem la final. E nevoie de expertiză şi urmează verdictul”, menţionează acuzatorul de stat, evitând să se expună dacă acest dosar este sau nu tergiversat. „Nu mă pot expune. Da, expertiza a fost propusă de apărare”. Întrebat dacă solicitarea a venit târziu, atunci când cercetarea judecătorească era practic finalizată, procurorul a precizat: „da, cam aşa ceva”.

490-botnariPapuc a rămas fără apărător

Mihail Murzac, avocatul lui Gheorghe Papuc în prima instanţă, cel care a obţinut sentinţa de achitare pe numele fostului ministru, ne-a declarat că, de la finele lunii aprilie 2014, perioadă din care procesul este practic suspendat, nu-l mai reprezintă pe general, fără a ne oferi şi detalii despre motivele care au dus la încetarea colaborării dintre cele două părţi. „Am indicat motive procesuale care mă împiedică să particip pe dosar. Nu vreau să intru în detalii”, ne-a spus Murzac. Astfel, la următoarea şedinţă de judecată, generalul Gheorghe Papuc urmează să fie reprezentat de către un alt apărător.

În prima instanţă, Vladimir Botnari a fost apărat de către Gheorghe Avornic, care, între timp, a devenit membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), iar ulterior, la şedinţe acesta a fost reprezentat de către avocaţi din cadrul Biroului de avocaţi „Avornic & Partenerii”. Solicitaţi ZdG, reprezentanţii acestui Birou ne-au spus că generalul Botnari este acum reprezentat de către doi avocaţi, Marin Domente şi Alexandru Carapunarlî. Domente însă nu a putut să ne ofere detalii despre dosar, precizând doar că este în aşteptarea rezultatelor expertizei financiar-contabile şi a citaţiei privind data următoarei şedinţe. Domente a evitat să vorbească despre tărăgănarea dosarului, motivând cu faptul că a intervenit în proces în urmă cu puţin timp.

Precizăm că, Gheorghe Papuc şi Vladimir Botnari sunt judecaţi de un complet de judecători din care fac parte preşedintele CA Chişinău, Ion Pleşca, dar şi controversatul Iurie Melinteanu. În prima instanţă, procurorii au cerut patru ani de puşcărie pentru Gheorghe Papuc şi doi ani de detenţie pentru Vladimir Botnari.