Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   ZdG devine neîncăpător

ZdG devine neîncăpător

Ieri, colegul nostru, Victor Moşneag, insista să publicăm în acest număr de ziar, ultimul de până la alegeri, cât mai multe articole despre importanţa scrutinului din 30 noiembrie: scrisori de la cititori, mesajele unor personalităţi credibile, editoriale redacţionale… Şi alţi colegi par îngrijoraţi de riscul deraierii R. Moldova de la parcursul european.

În aceste zile, în redacţie, discutăm, de fapt, aceleaşi subiecte care sunt analizate în societate: cine şi de ce vrea să ne deturneze din calea europeană?; cum putem rezista în faţa acestor tentative?; de ce este important ca, de la mic la mare, să ieşim la vot duminică, 30 noiembrie.

Constatăm, între timp, că ZdG devine neîncăpător să publice numeroasele mesaje, scrisori şi îndemnuri omeneşti de a ieşi la vot pe 30 noiembrie, pe care le primim la redacţie. Constatăm din aceste mesaje că cititorii ZdG sunt persoane bine informate, sunt nişte luptători inimoşi care vor ieşi duminică la alegeri şi vor vota în favoarea parcursului european al R. Moldova.

Dar ce vor face cei care nu ne citesc? Cei care nu citesc alte ziare, dar care vizionează publicităţi electorale plătite scump din bani ruseşti? Ne-am dori să credem că nu vor trăda viitorul copiilor şi nepoţilor lor, iar pentru asta vor ieşi la alegeri şi îşi vor spune cuvântul în favoarea unei Moldove europene.

Ştiu că multora nu le este uşor să ia o astfel de decizie. Printre aceştia sunt cei cărora Europa „le-a furat” pentru totdeauna copiii. Mă refer la tinerii plecaţi încolo la muncă. Foarte mulţi dintre aceştia au descoperit o altfel de viaţă în UE şi au decis că merită şi ei să trăiască altfel. Sigur, despărţirea doare în cazul familiilor rămase acasă, mai ales că R. Moldova trece prin mai multe dificultăţi economice, politice, sociale.

Nu cred, însă, că cei plecaţi nu le-au povestit familiilor lor despre viaţa din Europa, despre salariile adevărate, despre asistenţa medicală calificată, despre bătrâneţea asigurată, despre educaţia performantă… Dacă cei de acasă au auzit aceste mărturii, nu au decât să-şi creadă pe cuvânt copiii propii şi să voteze pentru o Moldovă Europeană, mai ales că, după semnarea Acordului de Asociere, suntem deja la mijloc de drum.

Din categoria alegătorilor cărora nu le este uşor să-şi dea votul pentru Europa fac parte şi cei care nu au avut ocazia să călătorească mai departe de Rusia sau Ucraina. Dacă ar fi ajuns cumva prin Italia, Grecia, Germania, Polonia, Danemarca, Elveţia sau Franţa, ar fi descoperit contrastele dintre Est şi Vest, iar decizia de a vota pentru Europa ar fi fost mult mai simplă pentru ei. În Europa, aerul, culorile, apa, pomii, casele, drumurile, zâmbetele sau supărările sunt altfel decât în Est.

Şi celor îndoctrinaţi, manipulaţi şi minţiţi de Dodon, Usatîi, Voronin, Mişin sau Şelin nu le va fi uşor, în cele câteva zile câte au mai rămas până la alegeri, să-şi dea seama că s-au lăsat păcăliţi şi că adevărul e de partea lumii civilizate, de partea celor care preţuiesc valori precum Onestitatea, Adevărul, Compasiunea, Deschiderea, Transparenţa, Corectitudinea.

Toate aceste valori ţin de democraţie, de civilizaţie, de lumea occidentală. Ele nu au nimic în comun cu trecutul dictatorial sau cu promisiunile unor politicieni de integrare în structuri obscure sau chiar inexistente, cum ar fi Uniunea Vamală.

Nu le va fi uşor, dar nici imposibil să voteze cu gândul la perspectiva europeană a fiecăruia dintre noi.