Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Uruguay—Moldova 1:0

Uruguay—Moldova 1:0

Marţi, în cadrul campionatului mondial de fotbal, echipa Uruguay-ului a învins Italia cu 1:0. Italia a devenit astfel o nouă ţară europeană bătută de latinoamericani în acest campionat. La momentul desfăşurării meciului în cauză, Luis Alberto Lacalle, fost preşedinte al Uruguay-ului, discuta cu un grup de experţi din R. Moldova, exprimându-şi regretul că nu a avut posibilitate să urmărească acest meci.

Luis Alberto Lacalle este un reputat politician uruguayan, şi a participat marţi seara la o discuţie în format webinar cu experţi din Moldova, Tunisia şi Ungaria, despre problema finanţării partidelor. În timp ce atacantul uruguayan Luis Suarez lupta pentru onoarea ţării sale nu doar cu picioarele, ci chiar muşcându-l pe italianul Chiellini, tizul său, Luis Alberto, fost preşedinte al Uruguay-ului, practic în acelaşi minut muşca ofensiv politicienii moldoveni. Virtual. Şi nu pe toţi. Pe vânzătorii de partide.

Ex-preşedintele Lacalle a participat la această discuţie virtuală pentru a pune accentele în marea şi nebuloasa problemă a finanţării partidelor, mai ales pentru un stat ca R. Moldova, intrat într-un an electoral cu provocări de tot felul. Participând la această discuţie, l-am întrebat pe Lacalle ce crede el despre vânzarea şi cumpărarea partidelor de către businessmani, care aleg astfel cea mai scurtă cale de a intra în politică. “Partidele nu pot fi cumpărate şi vândute aşa cum se vând echipele de fotbal. În statele normale partidele se fondează, se creează”, a declarat el, adăugând că corupţia este una dintre problemele care deteriorează imaginea procesului electoral, iar banii nedeclaraţi de către participanţii la acest proces politic ar trebui urmăriţi, identificaţi şi utilizatorii acestor finanţe – să fie pedepsiţi. El l-a citat în acest context pe Immanuel Kant: “Nu există lege fără sancţiune”. Lacalle a explicat că în Uruguay cei care sunt prinşi cu încălcări financiare în alegeri, inclusiv cu bani provenienţa cărora nu poate fi explicată, cu donaţii pentru partide care depăşesc veniturile donatorului sau depăşesc plafonul donaţiei, stabilit de lege, toţi sunt pedepsiţi în baza legii. Cei care fac donaţii ilegale pentru partide sunt pedepsiţi prin amenzi care depăşesc de câteva ori banii donaţi ilegal entităţii politice.

Şi Peter Hack, fost membru al Parlamentului Ungariei, participant la discuţia de marţi seara, a explicat ilegalitatea vânzării-cumpărării partidelor, menţionând că acest proces are loc, în fond, în statele ex-sovietice, el întâlnind asemenea cazuri anterior în statele Baltice. “Dar acest fenomen nu durează, iar partidele procurate-vândute nu au ajuns niciodată prea departe în lumea politică a ţărilor lor, nu au câştigat niciodată prea multă încredere din partea cetăţenilor, şi nu s-au dezvoltat. Deci partidele de vânzare nu funcţionează foarte bine după această procedură”, consideră Hack.

Luis Alberto Lacalle s-a referit în acest sens la posibilităţile de a transparentiza banii implicaţi în electorală, dar şi de a reduce sumele cheltuite în alegeri. El susţine că 80% din banii cheltuiţi în electorală sunt aruncaţi pe spoturi TV sau propagandă la televizor, fenomen care nu aduce multă informaţie echidistantă alegătorului. “După prima săptămână de campanie alegătorii sunt atât de sătui de mulţimea de spoturi cu imagini idilice cu politicieni, încât spre sfârşitul campaniei nu mai vor să vadă pe niciunul”, susţine Lacalle.

În R. Moldova există mai multe voci care susţin că partidele sunt finanţate din bani netransparenţi, iar proiectul Legii finanţării partidelor aşteaptă dezbaterile parlamentare de mai multe luni, fără să fie clar dacă aceasta va fi votată şi va intra în vigoare în acest an electoral sau nu.

În numărul de astăzi al ZdG încercăm să abordăm problema vânzării-cumpărării partidelor din prima sursă. E un prim pas pentru a elucida eventuale scheme ilegale de circulaţie a banilor în partide. În timp ce Uruguay are o echipă reputată de fotbal, are şi o guvernare care luptă pentru democraţie şi transparenţă. Moldova e perdantă la fotbal. Poate la capitolul finanţării partidelor Moldova va accepta un joc deschis, fără să fie nevoie de muşcăturile virtuale ale experţilor străini.