Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Radiera la ZdG

Radiera la ZdG

Zilele acestea am avut discuţii cu câţiva dintre judecătorii şi procurorii despre care ZdG a scris articole în ultimul timp, în special articole care relevă averile, veniturile şi interesele acestora. Acceptăm orice dialog cu orice persoană care consideră că în articolele ZdG au fost prezentate date incorecte, eronate, false şi suntem absolut deschişi să stabilim de comun acord în ce constau greşelile şi care sunt corectările necesare.

Dar ceea ce ni se cere tot mai frecvent este să ştergem în totalitate articolele de pe site. Şi e tocmai ceea ce nu putem accepta. Faptul că ni se cere să ştergem în totalitate articolele înseamnă ceva. Da, poate însemna şi faptul că aceste articole ar fi fost în totalitate false, dar nu a demonstrat-o nimeni, deocamdată. Altceva este că aceste articole deranjează – e firesc, căci în ele se vorbeşte despre reforma în justiţie, implicit despre necesitatea de a reforma unele persoane din acest sistem sau despre incapacitatea lor de a se reforma.

Faptul că aceste articole despre judecători şi justiţie deranjează este totuşi îmbucurător. E o dovadă că generează întrebări, discuţii, dezbateri, presiuni.

Este un semn că unor oameni le pasă despre ce scrie presa cu referinţă la ei şi la colegii lor. Mai rău ar fi dacă s-ar scrie şi ar accepta că e adevărat, dar nu le-ar păsa, şi trebuie să recunoaştem că am avut şi asemenea perioade. Noi scriam, făceam dezvăluiri, dar ei citeau şi făceau în continuare averi ilicite în birouri de stat.

Noi vrem să scriem anume despre aceea ce le pasă judecătorilor şi cetăţenilor ajunşi în contact cu ei. Dar nu putem să stergem apoi totalmente articolele de pe pagina web. Cum nu ar fi corect să fie şterse hotărârile judiciare scrise cu greşeli. Dacă sunt scrise cu greşeli – înseamnă că nişte oameni au fost condamnaţi sau justificaţi în mod eronat. Şi ştergând o asemenea hotărâre, nu faci decât să ascunzi o greşeală. Iar o greşeală ascunsă este şi mai gravă.

Cu doi ani în urmă ZdG a publicat un comunicat remis de MAI despre o firmă care organiza călătorii turistice făcând uz de escrocherii pentru a obţine sume nejustificate de la clienţi. Multă presă a publicat atunci acel comunicat. Ulterior, toate instituţiile media care publicaseră acel text au fost somate de către firmă să-l şteargă de pe paginile web, sub pretextul că MAI ar fi închis cazul fără să constate vreo încălcare. Toate instituţiile de presă l-au şters atunci. Şi MAI şi-a eliminat propriul comunicat. ZdG a fost singura instituţie care nu l-a şters. Mai mult, reporterul ZdG a mers la faţa locului, la firma cu pricina, şi a constatat că posibilele escrocherii cu bilete turistice continuă. A urmat un articol cu detalii. După care au urmat 2 fenomene: o acţiune în judecată din partea conducerii firmei şi o avalanşă de zeci de apeluri din partea unor cetăţeni care se declară păgubiţi de această firmă. Iată de ce nu am şters comunicatul şi am scris mai mult – pentru că cetăţenii păgubiţi au nevoie de informaţii. E la fel şi cu articolele despre averi şi interese ale judecătorilor – pătimiţii din acest sistem au nevoie de aceste articole şi nu le putem şterge.

Reforma justiţiei e o parte din istoria modernă. Şi articolele de presă la acest capitol tot fac parte din această istorie. Nu putem şterge această parte din istorie. Şi sper foarte mult ca într-o bună zi corupţia, interesele de grup, manipulările şi greşelile din sistemul judiciar să devină o istorie cu adevărat ireversibilă.

Până atunci şi de atunci încolo vom publica erate şi corectări în cazul publicării unor fapte eronate.