Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   La Lenin sau la proteste

La Lenin sau la proteste

„După 30 noiembrie, toţi veţi depune flori la monumentul lui Lenin! Ce altceva veţi face?”, a spus, ieri, în plină campanie electorală, cu prilejul celor 21 de ani de la fondarea PCRM, liderul acestei formaţiuni, Vladimir Voronin. Declaraţia a fost făcută în faţa monumentului lui Lenin de la „Moldexpo”, după care fruntaşii formaţiunii şi-au văzut de campanie, dar mai ales de sărbătoare.

De fapt, Vladimir Voronin, în mesajul său, a susţinut indirect declaraţia făcută în ajun de vicepreşedintele PLDM, Vadim Pistrinciuc, care, în cadrul unei emisiuni TV, spunea că nu exclude riscul unor proteste după scrutinul din 30 noiembrie, dacă alegerile vor fi câştigate de către partidele anti-europene. „Oamenii vor ieşi în stradă să-şi apere aspiraţiile europene”, afirmă Pistrinciuc, prezicând o eventuală tragedie economică, politică şi socială pentru R. Moldova. Aceste declaraţii mi-au amintit despre protestele din 7 aprilie, de acum 5 ani, când, pentru prima dată, lumea s-a ridicat în sprijinul parcursului european al R. Moldova. În 2009 a fost tragic. În 2014 ar putea fi catastrofal, deoarece „luptătorii” sunt mult mai bine pregătiţi ca să nu mai suporte înfrângeri.

Astăzi, dacă am fi suficient de atenţi la declaraţiile unor adevăraţi sau pretinşi lideri politici, am descoperi, pe puncte, ce ni s-ar putea întâmpla dacă, după 30 noiembrie, am ajunge să fim guvernaţi de forţe anti-europene. Chiar ieri, unul dintre interpuşii Moscovei, cel care susţine că sondajele sale interne i-ar prognoza 16-17% din sufragii, declara, într-o publicaţie de limbă rusă, că, imediat după alegeri, va organiza un referendum care ar trebui să pună punct speculaţiilor legate de identitatea noastră naţională şi de limba pe care o vorbim. Acesta îşi asumă să negocieze cu viitorul preşedinte al României, oricare ar fi, Iohannis sau Ponta, Tratatul de bază cu România, acuzând părţile că, de peste 20 de ani, tergiversează intenţionat semnarea acestui document. Interpusul nu-şi ascunde spiritul anti-european, anti-românesc şi, distrându-i, încearcă să-i convingă pe potenţialii săi alegători că nu va trăda interesele Moscovei.

Şi alt concurent electoral, cel care, ieri, a organizat proteste la Guvern, acuzând autorităţile că ar îngrădi dreptul la vot al cetăţenilor R. Moldova aflaţi în Rusia, prin deschiderea a doar 5 secţii de votare, se arată fidel intereselor Rusiei şi nu ascunde, ba, dimpotrivă, îşi afişează acest ataşament. Credeţi că lui Dodon într-adevăr îi pasă de libertăţile celor plecaţi în robie la Moscova şi nu de voturile lor pentru el?

Încă un Bloc electoral, „Alegerea Moldovei–Uniunea Vamală”, reprezentat de Victor Şelin, Mihail Formuzal şi Oleg Topolniţchii, le inoculează alegătorilor că semnarea de către R. Moldova a Acordului de Asociere cu UE, apropierea de NATO, „românizarea organelor de conducere”, dar şi riscul de a pierde dreptul la muncă al cetăţenilor R. Moldova în Federaţia Rusă, sunt cele mai mari pericole pentru R. Moldova, chemând alegătorii spre Uniunea Vamală.

Vasile Tarlev şi Vadim Mişin, dacă vă mai amintiţi de ei, din fruntea altui partid anti-european, le promit alegătorilor că vor avea grijă de „renaşterea şi dezvoltarea relaţiilor istorice cu Federaţia Rusă, care a fost şi trebuie să fie principalul partener economic şi comercial al R. Moldova, garant al securităţii sale energetice”.

Din cele 17 formaţiuni politice, înregistrate până acum oficial la CEC în calitate de concurenţi electorali pentru alegerile din 30 noiembrie, mai mult de jumătate au viziuni anti-europene, anti-naţionale. Să recunoaştem că aceste 9 partide sau blocuri constituie o forţă, dacă luăm în calcul că au suficientă susţinere financiară pentru această campanie decisivă în contextul parcursului european al R. Moldova. Rusia a înţeles că e ultima ocazie în care ar putea returna Moldova de la Vest spre Est şi încearcă să facă acest lucru prin sumedenia de partide anti-europene, băgate în scrutin. De asta are dreptate Voronin când spune că s-ar putea să ne închinăm la Lenin după 30 noiembrie. Vreau să cred că are dreptate şi Pistrinciuc, când afirmă că, în cazul victoriei forţelor anti-europene, pro-europenii nu vor renunţa la viitor şi vor lupta în continuare pentru alte perspective în viaţa lor. Până atunci, avem de trecut testul votului din 30 noiembrie, cel mai important de la declararea Independenţei încoace.