Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Judecata de după alegeri

Judecata de după alegeri

Luni-dimineaţă va fi altfel. Campania electorală va fi luat sfârşit şi noi toţi vom avea o nouă misiune: să urmărim activitatea noilor aleşi până la următoarea campanie electorală.

Nu cred că viaţa în R. Moldova se va schimba peste noapte, oricare ar fi alegerea cetăţenilor. Nu cred că binele sau răul vine de la sine, după terminarea campaniei de vot. Răul sau binele sunt construite de oameni, iar oamenii admişi să construiască binele sau răul sunt aleşi de noi să facă asta.

Ce fel de oameni alegem noi ca să ne facă bine sau rău? Luni vom şti din nou. Până luni însă, putem alege de 1000 de ori. Nu doar deputaţii. Noi facem alegeri în fiecare minut. Alegem prieteni, colegi, învăţători, cărţi, încălţări, bucate, gânduri, atitudini. Dar înainte de a alege – judecăm, de ce e bine sau e rău să alegem acest prieten, această carte.

Uneori judecăm altfel, şi alegem altfel – din interes, din compasiune, din răzbunare. Exact ca în sistemul judiciar. Unii judecători încă mai judecă din interes. Reforma justiţiei e lungă cât o zi de foame, iar o reformă care se lungeşte se pare că frânează. Unii judecători apasă pe frână din greu, atât de greu încât ţin talaghirul celorlalţi, interesaţi să muncească în baza legii. Aceşti judecători au fost aleşi de cineva – şi acum trebuie să cheltuim cu toţii efort, bani, răbdare ca să îi eliminăm din sistem. Desigur că, dacă cineva nu îi alegea – ne era tuturor mult mai uşor acum, aveam de făcut cu o alegere mai puţin. De asta e important să alegem cu mintea în fiecare zi, să alegem oameni care vor alege şi ei cu mintea, cu legea, cu etica, nu cu buzunarul sau cu sacul.

Zilele acestea se alege decanul Baroului de Avocaţi Chişinău. Avocaţii sunt parte componentă a sistemului de justiţie, iar scrisorile care ne vin la redacţie conţin deseori plângeri anume cu privire la activitatea neadecvată a avocaţilor – că au luat onorarii şi nu au acţionat în baza legii, că au solicitat mită pentru judecător sau procuror, că au luat plata la plic fără bon de casă, că au făcut cârdăşie cu procurorul împotriva clientului. Nu e vorba de toţi avocaţii. Doar de unii. Dar cei câţiva lovesc greu în imaginea avocaţilor corecţi. Avocaţii s-ar putea responsabiliza, dacă şi-ar alege decanii şi conducătorii în uniunea profesională pe principii de profesionalism.

La poziţia de decan al Baroului de Avocaţi Chişinău aspiră 6 candidaţi. Printre ei – o singură femeie-avocată, Natalia Moloşag. În aprilie 2009 am căutat cu înfrigurare avocaţi care să dea dovadă de bărbăţie şi să acţioneze legal în apărarea victimelor torturii. Erau foarte puţini avocaţi care au îndrăznit să ridice vocea pentru drepturile victimelor torturate de regimul Voronin. Prima voce, cea mai fermă voce, care a spus răspicat că apără drepturile victimelor torturii poliţieneşti, era a Nataliei Moloşag. Am auzit-o de nenumărate ori în sălile de judecată. Şi a fost printre puţinii care au mers până în pânzele albe cu câteva dosare de tortură. Mă gândesc la avocaţii care vor trebui să aleagă vineri între bărbăţia Nataliei şi a celor 5 contracandidaţi ai ei şi încerc să înţeleg ce va învinge: colegialitatea, sentimentul de echitate, aprecierea profesionalismului, a curajului, sau sentimentul de autoprotejare? Vom şti acest rezultat vineri, 28 noiembrie. Apoi vor urma judecăţile.

Ieri, sociologul Vasile Cantarji de la Asociaţia Parteneriat pentru Dezvoltare ne-a prezentat nişte date şi cifre despre ce şi cum alegem în R. Moldova. Datele arată că electoratul moldovenesc, creat din 52% femei şi 48% bărbaţi, alege circa 80% bărbaţi pentru funcţia de deputat în Parlament. În schimb, la nivel local, în Primării, electorii aleg mult mai des femei pentru funcţiile de primar sau membre ale consiliilor locale. Pentru că în cazul primăriilor oamenii aleg ce ştiu, ce cunosc, ce doresc. Iar în cazul membrilor Parlamentului oamenii aleg din ce decid bărbaţii din fruntea partidelor să pună pe liste. Cu cât mai sus sunt candidaţii, cu atât au feţe mai masculine, şi cu atât sunt mai mari tentaţiile să decidă soarta ţării la saună, la chiolhan, la hotel.

Alegerea care ne stă în faţă e grea. Parlamentul pe care îl vom alege – va desemna Guvernul care ne va cheltui banii, va decide asupra reformelor, combaterii corupţiei. De aceea trebuie să alegem ca pentru Primăria din sat – oameni care nu s-au compromis. Ca să nu ne judece copiii luni pentru alegerea făcută.