Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Denis Zavorotnîi: Tuzik, Putin şi…

Denis Zavorotnîi: Tuzik, Putin şi AIE

Nu este o nouătate că liderul comunist, Vladimir Voronin, iubeşte să se dea în spectacol în faţa presei, dar felul cum o face mai ridică şi anumite semne de întrebare. Într-o conferinţă de presă susţinută ieri, 5 octombrie, Voronin a declarat că este fascinat de ideile lui Putin, că detestă AIE, în care “ei toţi vor să fie preşedinţi”, că a umblat ca un “tuzik” în 2009 după votul de aur pentru Greceanîi şi că după alegerile din 29 iulie i-ar fi propus lui Diacov să fie preşedinte, însă acesta, “mare svoloci”, în loc să-i pupe mâinile pentru oferta generoasă i-ar fi răspuns că nu poate accepta.

Liderul PCRM s-a arătat mulţumit de întâlnirea de marţi cu preşedintele PLDM, Vlad Filat, şi a anunţat că se va vedea azi şi cu Lupu, în contextul identificării unei soluţii pentru alegerea şefului statului, dar nu a ezitat să precizeze că nu-i va vota pe niciunul dintre ei, fie “cel de doi metri care stă sub masă şi tace”, fie cel care “pe spinarea PCRM vrea să se răfuiască cu celelalte formaţiuni din alianţă”.

Solicitat să comenteze îndemnul preşedintelui de onoare al PDM, Dumitru Diacov, de a-şi aminti de votul opoziţiei din 2005, Voronin şi-a amintit de altceva, cum a umblat “ca un tuzik să găsesc un vot care-i lipsea Zinaidei Greceanîi ca să devină şef de stat” şi cum i-ar fi propus lui Diacov după alegerile din 29 iulie 2009: “Dima, tu eşti mare svoloci, ştiu că te-ai bătut cu Lucinschi că vroiai să fii preşedinte. Acum s-a creat o situaţie când poţi fi preşedinte”. După spusele lui Voronin, Diacov ar fi refuzat atunci când ecuaţia PCRM+PDM făcea exact 61 de mandate, însă acum, când AIE are nevoie de 2 voturi de aur, caută singur dialog.

Voronin se întreabă care dintre “cei  doi Vlazi”, Filat sau Plahotniuc, este mai oligarh, în timp ce alţi doi Vlazi, el însuşi şi premierul rus, vorbesc despre crearea unei noi URSS. Liderul comunist s-a arătat încântat de proiectul electoral al tizului său de la Kremlin de a crea o Uniune Euroasiatică, după modelul UE, în care s-ar integra statele CSI. Mai mult, Voronin consideră că R. Moldova trebuie să ia urgent o decizie privind aderarea la acest proiect, pe care îl vede drept “o şansă istorică”, care ne-ar aduce preţuri mai mici la gaz, o piaţă enormă de desfacere a mărfurilor noastre şi, la pachet, ar soluţiona şi conflictul transnistrean. E suficient însă să ne uităm la problemele enorme cu care se confruntă Bielorusia şi Kazahstanul din cauza participării lor la Uniunea Vamală cu Rusia pentru a înţelege că Vlazii de Est nu fac decât să alimenteze electoratul cu vise politice.

Cert este că atâta timp cât liderii AIE mai au nevoie de voturile PCRM pentru alegerea şefului statului, aceştia vor avea statutul de “tuzik”, iar Voronin va sta în pragul  “spălatoriei” de dosarele comunismului şi 7 aprilie, deschise cu mare pompă şi fast acum doi ani.

Denis Zavorotnîi