Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Berea şi capra vecinilor la…

Berea şi capra vecinilor la CNA

Acum câteva zile, ne-am amuzat copios cu dezvăluirile responsabililor de la CNA despre semnalele adresate de cetăţeni la „Linia fierbinte” a instituţiei. Vă amintiţi?

„Am câştigat pe capacul unei sticle de bere de 1,5 litri „o bere”. Când am mers să-mi ridic cadoul, mi-au dat o sticlă de 0,5 litri”, „Mi s-au furat 10 capre”, „Pădurarul mi-a cosit iarba de pe cotă”, „Vecinii construiesc neautorizat”, „Din cauza datoriilor vecinilor, am fost deconectat şi eu de la conducta de gaze”… Deci, în mesajele cetăţenilor, adresate celei mai importante instituţii de combatere a corupţiei, se găsesc sesizări despre concursurile de promovare a berii, despre câteva capre (este adevărat, preţioase), dispărute peste noapte, sau despre construcţii neautorizate (mesajele despre construcţiile neautorizate fiind provocate deseori de invidie).

De altfel, din cele 1120 de mesaje, adresate la „Linia fierbinte” în 2014, doar 9% au fost conform destinaţiei, celelalte vizau atribuţiile altor instituţii sau erau, pur şi simplu, un joc amuzant de cuvinte.

Aceste mesaje, totuşi, nu pot fi considerate în totalitate fără sens. Ele vorbesc despre ceva şi despre cineva. Mesajele adresate la „Linia fierbinte” ilustrează nivelul de pregătire a societăţii de a combate corupţia. La peste 20 de ani de independenţă, perioadă în care toate guvernările şi-au propus să prevină şi să combată corupţia, iar numeroase instituţii internaţionale au investit bani grei în acţiuni anti-corupţie, cetăţeanul, care e cel mai tare lovit de acest flagel, este nepregătit să înţeleagă prea multe despre corupţie.

Recent, CNA a deschis o nouă „Linie fierbinte”, 0-800-55555, la care apelul este întotdeauna gratuit. Noutatea nu garantează, însă, că vor fi transmise altfel de mesaje. Bunăoară, despre procurorii care cer, nesăturaţi, taxe fixe pentru a estompa impactul unor dosare. Sau despre judecători, multora dintre care li se spune că sunt „baronii” justiţiei, după ce au însuşit perfect valoarea financiară a fiecărei sentinţe pronunţate de ei. La „Linia fierbinte” puţini vor vorbi şi despre debandada din alte instituţii, deoarece, de la un an la altul, se conving tot mai mult că, în lupta cu corupţia, cei mici sunt neputincioşi, ajungând să fie înfrânţi de cei pentru care banul nu e o problemă. Un cerc închis, fără ieşire…

Din cauza acestui cerc, fără ieşire, oamenii spun că nu mai cred în procesul de combatere a corupţiei, iar cei care cercetează acest fenomen îşi fac mai multe concluzii alarmante.

Un Raport elaborat de Transparency International Moldova, dedicat stării Sistemului Naţional de Integritate, arată, printre concluzii, că „societatea civilă este reticentă faţă de cazurile în care trebuie să ceară tragerea la răspundere a unor persoane concrete pentru fapte de corupţie”, adică ONG-urile de la noi pot vorbi extins despre corupţie, doar că evitând nume şi fapte concrete. Şi mass-media nu e pe alte poziţii.

Potrivit concluziilor Raportului citat, aceasta „este concentrată excesiv în mâinile unui singur proprietar, iar statul are capacităţi joase de a reglementa propaganda care îi afectează securitatea”.

Să revenim la „Linia fierbinte” a CNA şi la lipsa de iniţiativă a cetăţenilor de a denunţa faptele de corupţie. Se pare că cel mai descurajator motiv îl găsim la compartimentul „sentinţe” de pe www.cna.md. În lista dosarelor de corupţie şi trafic de influenţă care s-au aflat pe rol în perioada 2010-2013, 101 la număr, au existat doar 13 condamnări cu închisoarea, şi astea în cazul unor persoane fizice, administratori de SRL-uri şi a vreo doi poliţişti.