Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Zâmbet „american” pentru copiii familiilor…

Zâmbet „american” pentru copiii familiilor socialmente vulnerabile din Moldova

Un grup de studenţi şi profesori de la Universitatea de Medicină din statul Carolina de Nord, SUA, au venit în perioada 12-20 martie în R. Moldova pentru a oferi tratament dentar gratuit copiilor din orfelinatul din Străşeni şi celor defavorizaţi social.

În R. Moldova, peste 60% dintre copiii din zonele rurale nu respectă igiena orală. Mulţi dintre ei nu au nici măcar periuţe de dinţi, iar alţii le utilizează rar, arată statisticile Ministerului Sănătăţii.

„Comunicarea” între cele două popoare

Timp de o săptămână, peste 100 de copii au beneficiat de tratament dentar acordat de echipa din SUA, asistată de colegii din R. Moldova. Preparatele medicamentoase au fost aduse de partenerii din SUA, iar Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” a oferit spaţiile şi utilajul Clinicii Stomatologice Universitare.

Acţiunea s-a desfăşurat al 16-lea an consecutiv în contextul parteneriatului dintre Carolina de Nord şi R. Moldova. „Programul este o oportunitate pentru noi de a prelua bune practici de la specialiştii din SUA. Un beneficiu important al acestui schimb de experienţă este comunicarea”, susţine Ion Lupan, decanul Facultăţii de Stomatologie a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”.

„În R. Moldova şi în SUA metodele de tratament sunt similare, doar că instituţiile medicale din SUA sunt înzestrate cu echipament modern, iar noi tindem ca în timpul cel mai apropiat să reducem aceste diferenţe”, spune Ion Lupan. Potrivit lui, cele mai frecvente probleme dentare cu care se confruntă copiii de la noi sunt afecţiunile carioase şi paradontale.

Specialiştii americani susţin că au rămas plăcut surprinşi să vadă că multe echipamente medicale sunt de calitate bună, iar studenţii moldoveni sunt bine instruiţi.

„Mă dor câţiva dinţi şi vreau să nu mă mai doară”

Burton Horwintz este unul dintre medicii americani care a venit în R. Moldova. „Toată viaţa mea profesională, peste 48 de ani, am lucrat cu copiii. Prima dată am venit în Moldova în 2002 şi am avut posibilitatea să tratez copii din familii socialmente vulnerabile. De fapt, acest proiect îi aduce împreună pe studenţii moldoveni şi pe cei americani. Aşa învăţăm unii de la alţii… Am mai participat la asemenea proiecte şi în alte ţări, unde am tratat gratuit copii din familii vulnerabile. O fac pentru că-mi dau seama că noi am putea fi singurii care le pot oferi acest tratament necesar, dar adesea prea costisitor”, povesteşte stomatologul. În acelaşi timp, el susţine că de-a lungul celor 14 ani, de când vine în R. Moldova, a observat că aici există o problemă severă de sănătate orală. „Cele mai severe probleme dentare la copiii din Moldova sunt cauzate de faptul că nu se iau măsurile necesare de prevenire a unor boli. De aceea, încurajez autorităţile şi şcolile să educe copiii să respecte igiena orală, să meargă la medic când este nevoie şi să se alimenteze corect şi sănătos”, încurajează doctorul Horwintz.

560-stomatologiePrimii pacienţi din acest an ai stomatologilor americani au fost Radu şi Cristina, de la orfelinatul din Străşeni. Primul care a trebuit să-şi învingă frica a fost Radu. Deşi are 12 ani, el nu a mai fost niciodată la stomatolog. „Mă dor câţiva dinţi şi vreau să nu mă mai doară”, ne-a spus Radu cu sfială, mărturisind că nu-şi spală regulat dinţii.

„Fiecare copil este diferit, pentru unul e suficient să-i vorbeşti cu voce calmă, caldă, iar altul are nevoie să-l ţii de mână ca să se liniştească şi să nu se mai teamă”, povesteşte Burton Horwintz cum obişnuieşte să liniştească copiii pe care îi tratează.

„Nu mi-e frică, doar sunt mare”

„Nu mi-e frică. În curând împlinesc 10 ani, aşa că nu trebuie să-mi fie frică, doar sunt mare”, ne-a spus cu mândrie Cristina, în timp ce îşi aştepta cuminte rândul la consultaţie.

O strângere de mână pentru siguranţă, vocea caldă şi domoală a medicului, care i-a prezentat întregul proces, pe alocuri dureros, sub formă de joacă: „Vom folosi un ineluş şi o umbreluţă care nu le va permite microbilor să rămână în guriţă. Vei simţi ca o înţepătură de ţânţar. Nu trebuie să-ţi faci griji…”, aşa a reuşit să treacă peste durere Cristina.

Galina Donici, educatoare la copiii din clasele I-IV de la orfelinatul din Străşeni, susţine că micuţii de la orfelinat beneficiază de asistenţă încă de la începutul acestui proiect. „Copiii sunt examinaţi periodic. Chiar nu demult au venit câţiva medici din străinătate şi copiii au fost consultaţi, iar unora le-au fost reparaţi dinţii. Acum am fost invitaţi aici”, explică Galina Donici.

După ce au fost consultaţi şi le-au fost trataţi dinţii, copiii au primit în dar câte o pastă şi o periuţă de dinţi.

Diana Uncuţa, medic stomatolog, crede că moldovenii au nevoie de o igienă orală mai bună. „În SUA se pune un accent mai mare pe prevenirea bolilor dentare, în timp ce la noi părinţii se adresează cam târziu”, adaugă Ana Patricia Gumeniuc, studentă la Facultatea de Stomatologie din Moldova.