Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Prima plantaţie de afine din…

Prima plantaţie de afine din Republica Moldova

Afinele, cu gustul lor dulce-acrişor, care ne delectează papilele gustative şi ne menţin tineri, apreciate în întreaga Europă, au ajuns să crească şi pe pământurile Moldovei. Iurie Tarai este fermierul care a înfiinţat prima plantaţie de afine în R. Moldova.

„Acum câţiva ani, am decis să fac agricultură. Pentru că nu voiam să cultiv cereale, am decis să cresc pomuşoare. Am ales între coacăză, zmeură şi afine. Până la urmă, am riscat şi am plantat afine. Mi-am zis că nu am cum să nu reuşesc, pentru că afinele sunt la mare căutare în întreaga lume”, ne povesteşte fermierul.

7-9 euro pentru un kilogram de afine

Înainte de a-şi lansa afacerea în domeniul agricol, Iurie Tarai a studiat foarte multe materiale de specialitate, a aflat cum sunt plantaţiile de afine din Europa, apoi a început să caute un teren potrivit pentru această cultură. S-a oprit în apropiere de Codri, în satului Dolna, raionul Străşeni, unde a plantat patru soiuri de afine pe o suprafaţă de 10 hectare. În această activitate, fermierul a beneficiat de suport tehnic şi consultanţă internaţională în cadrul Proiectului Competitivitatea Agricolă şi Dezvoltarea Întreprinderilor (ACED).

„În acest an voi avea prima recoltă”, spune cu mândrie Iurie Tarai. „Mi-am propus ca în primii 3-4 ani să comercializez afinele doar pe piaţa internă”, adaugă fermierul, care în viitor intenţionează să le exporte şi în ţările din Uniunea Europeană, precizând că în magazinele din UE un kilogram de afine costă 7-9 euro. „Deşi au o valoare adăugată foarte înaltă, afinele nu sunt răspândite în R. Moldova în măsura în care le vedem pe pieţele occidentale. Consumatorii din ţara noastră abia acum încep să aprecieze calităţile gustative şi nutritive ale acestui produs”, ne spune Iurie.

Afine crescute acasă

Ca în orice afacere, Iurie s-a ciocnit şi de unele dificultăţi, cum ar fi aciditatea solului, pentru care a trebuit să ia măsuri speciale, ca să ajungă la limita de 5,5 %. Acum, pe terenul unde cu câţiva ani în urmă nu era absolut nimic, se întinde o plantaţie de afine în floare.

Visul producătorului de afine este să-şi întoarcă cheltuielile în câţiva ani şi să-şi extindă mai târziu plantaţia sau chiar să o acopere cu tuneluri, aşa cum a văzut în Italia. „Mi-aş dori ca oamenii să aprecieze afinele şi pentru faptul că sunt crescute acasă. Şi alţi fermieri ar trebui să aibă curajul să încerce tot ce este nou, doar aşa avem şanse să ne dezvoltăm”, subliniază Iurie Tarai.

În ultimul deceniu, categoria pomuşoarelor a cunoscut cea mai rapidă creştere în comerţul internaţional cu fructe. Potrivit datelor Comisiei ONU pentru Comerţ pe anii 2003-2013, exportul mondial de pomuşoare s-a dublat, în timp ce exporturile de fructe comestibile în general a crescut cu doar 25%. În Statele Unite ale Americii, care este cel mai mare producător de afine în lume, producţia s-a majorat de la 50 000 la 350 000 de tone anual în ultimii 20 de ani. În Europa, afinele au devenit un produs solicitat doar în anii de la urmă. Cu toate acestea, UE este deja o piaţă de sute de milioane pentru afacerile cu afine. Germania, de exemplu, a importat 2 400 de tone de afine în anul 2013, un volum de 10 ori mai mare decât în 2008. În expresie bănească, valoarea importurilor pe piaţa germană a crescut de la 1 milion la 14 milioane de euro.