Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   [PETIŢIE] Investiţiile americane, atacate de…

[PETIŢIE] Investiţiile americane, atacate de corupţia, justiţia şi procuratura din R. Moldova

Situaţia cu care m-am confruntat merită o anchetă specială din partea organelor de stat ale SUA.

Eu, în calitate de cetăţean SUA şi investitor străin, am fost atacat pe teritoriul R. Moldova de o grupare criminală condusă de funcţionari de stat, procurori, notari şi magistraţi care participă la atacurile raider împotriva investiţiilor şi proprietăţilor americane pe teritoriul R. Moldova.

Ministerul Justiţiei al Statelor Unite
Washington, DC 20530-0001
950 Pennsylvania Avenue, NW

Congresul Statelor Unite ale Americii
Washington, D.C., United States

Preşedintelui Statelor Unite ale Americii
Barack Obama
Statele Unite, Washington, DC
1600 Pennsylvania Avenue NW, Washington, DC 20500

Dlui James D. Pettit
Ambasador al Statelor Unite ale Americii
în Republica Moldova

Copie: Preşedinţia R. Moldova
Preşedintelui R. Moldova, Nicolae Timofti
R. Moldova, or. Chişinău,
MD-2073, bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 105

Copie: Parlamentul R. Moldova
Preşedintelui Parlamentului R. Moldova, Andrian Candu,
R.Moldova, or. Chişinău, bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 105

Copie: Ministerul Justiţiei al R. Moldova
Ministrului Justiţiei al R. Moldova, Vladimir Cebotari.
R.Moldova, or. Chişinău, str. 31 August 1989, № 82

Copie: Procuratura Generală a R. Moldova
Adjunctului Procurorului general, Eduard Harunjen.
Sediul: R.Moldova, or. Chişinău,
str. Bănulescu-Bodoni, 26.

De la Tretiatcenco Valerii, cet. SUA

Sunt victima unei scheme frauduloase bine pusă la punct de către o grupare criminală organizată în frunte cu cetăţeanul Alexandru Musienco şi complicii săi.

Acest grup criminal, în cadrul căruia se înscriu şi funcţionari publici, notari, iau decizii potrivit voinţei şi intereselor meschine ale persoanelor ce apelează la serviciile lor, acordă drepturi şi împuterniciri fără acordul titularului acestor drepturi, cu intenţia delapidării averii străine în scopuri personale şi influenţează asupra organelor de drept din R. Moldova cu scopul învinuirii altor persoane de faptele lor.

Fiind om de afaceri şi având deplasări frecvente peste hotare, am recurs la serviciile funcţionarilor publici, notarilor întru ocrotirea drepturilor şi intereselor mele legale garantate de stat, în partea proprietăţii mele private, manifestând încredere totală în persoana lor, fiind sigur că vor acţiona în conformitate cu prevederile legale. În consecinţă, însă, am ajuns victimă a unei scheme criminale bine organizată de către Alexandru Musienco şi complicii săi, notari publici care nu doar că mi-au lezat toate aceste drepturi, dar au şi intentat împotriva mea o anchetă penală, pe faptul abuzului de putere şi înşelăciune.

Astfel, fiind proprietarul a 7 terenuri destinate construcţiei locative, situate în mun. Chişinău, la propunerea lui Alexandru Musienco, am încheiat, în luna septembrie 2012, un contract de colaborare cu SRL ,,Alantex” privind perfectarea documentaţiei de proiect şi executarea lucrărilor de construcţie a casei de locuit cu 9 etaje. Conform prezentului contract, după darea în exploatare a bunului imobil, mie, în calitate de investitor, îmi reveneau 13% din acesta.

Fiind cetăţean străin şi aflându-mă în mare parte peste hotare, am încredinţat reprezentarea intereselor mele legale în faţa tuturor organelor competente şi autorizate din R. Moldova în privinţa perfectării actelor necesare pentru distribuirea sub orice formă admisă de lege a celor 7 terenuri destinate construcţiei lui Alexandru Musienco şi Margaretei Guţuleac.

Astfel, în decembrie 2012, am eliberat pe numele acestora procuri autentificate de notarul public Tatiana Carpov, care, ulterior, au fost folosite de către cei doi oameni „de încredere” contrar intereselor mele.

Analizând circumstanţele înstrăinării proprietăţii mele private şi textul procurilor autentificate de către notarul Tatiana Carpov, am constatat existenţa unei inscripţii de mână în spaţiul de deasupra semnăturii mele.

La data semnării de către mine a acestor procuri în original, prezenta inscripţie de mână lipsea, iar despre existenţa, sensul şi efectele juridice produse de această inscripţie eu nu am fost informat. Mai mult ca atât, inscripţiile sunt efectuate în limba de stat, pe care nu o posed, fapt expres stipulat şi în prezentele procuri.

* * *

Obiectul procurii prin care au fost împuterniciţi Alexandru Musienco şi Margareta Guţuleac, autentificată de notarul public Tatiana Carpov, sunt 7 loturi de teren pentru construcţii, iar cota parte de 13% din bunul imobil viitor ce mi se cuvine mie conform Contractului semnat cu SRL ,,Alantex” nu face obiectul vreunei procuri. Şi acordarea împuternicirilor de înstrăinare sub vreo formă a cotei părţi din bunul imobil viitor sau de modificare a clauzelor contractuale cu semnarea acordurilor adiţionale la Contractul de colaborare din septembrie 2012, încheiat între SRL ,,Alantex” şi cetăţeanul Valerii Tretiatcenco, nu au fost acordate prin semnarea acestor procuri.

Personal, doar recent am aflat că, în baza acestor procuri vădit false, iar mai concret – în temeiul înscrisurilor de mână, făcute suplimentar, alt notar, Olga Bondarciuc, în martie 2013, a autentificat un acord adiţional la contractul de colaborare din septembrie 2012, prin care SRL ,,Alantex” şi Alexandru Musienco, în lipsa acordului meu, au transmis mamei sale, Nina Musienco, 5% şi Margaretei Guţuleac – 4% din cota parte a bunului imobil viitor, care urma să-mi aparţină după darea în exploatare a edificiului.

În acest context, afirm că Alexandru Musienco şi Margareta Guţuleac practic au încheiat un act cu sine însuşi, ceea ce contravine prevederilor legale ale R. Moldova.
Circumstanţele în care au apărut aceste înscrisuri de mână şi valoarea juridică a acestora pentru întocmirea altor acte juridice nici până în prezent nu au fost constatate de organele de drept din R. Moldova, la care m-am adresat după ajutor în apărarea drepturilor mele garantate de lege. Mai mult, adresându-mă organelor de drept cu plângere împotriva acţiunilor ilegale ale notarilor, Procuratura Anticorupţie a refuzat să pornească o urmărire penală şi a clasat procesul penal în privinţa persoanelor menţionate, indicând că acestea au acţionat legal.

În continuare, menţionez şi faptul că ordonanţa de refuz în pornirea urmăririi penale a fost emisă de procurorul Dumitru Obadă, care anterior, activând în cadrul Procuraturii Generale, a condus urmărirea penală la plângerea aceloraşi persoane şi în privinţa aceluiaşi obiect, vizate şi în plângerea mea. Acelaşi procuror care mi-a înaintat bănuirea pe numele meu a examinat şi, evident, a respins mai multe plângeri depuse de mine la Procuratură în privinţa aceloraşi persoane şi aceluiaşi obiect, pe care le-am contestat în ordinea stabilită de lege. La moment, fiind transferat la Procuratura Anticorupţie, tot acesta a examinat şi a respins plângerea mea depusă în Procuratura Anticorupţie. Aceste fapte indică direct la interesul organelor procuraturii în soluţionarea acestor dosare în defavoarea mea şi în scopul camuflării adevărului.

O întrebare. Funcţionarii publici, în acest caz notarii, activitatea acestora se supune sau nu unor proceduri şi acte legislative întru ocrotirea intereselor persoanelor? Cum e posibil într-un stat de drept, în baza unei procuri falsificate, în textul căreia sunt fragmente de text neconfirmate, să fie încheiate acte juridice de înstrăinare a proprietăţii private, iar persoanele publice abilitate cu protejarea acestor drepturi, notarii, să fie atât de nepăsători faţă de ceea ce fac, încât să nu verifice împuternicirile şi valabilitatea actelor pe care le perfectează, dar şi să aibă curajul ca, în baza lor, să încheie acte juridice noi.

Mai mult ca atât, conform cap. II al acordului adiţional menţionat, Nina Musienco şi Margareta Guţuleac i-au achitat lui Alexandru Musienco o compensaţie în mărime de câte 2 000 000 (două milioane) lei fiecare, cu achitarea sumelor indicate până la momentul semnării prezentului Acord. Despre semnarea acordului adiţional din martie 2013 şi despre încasarea sumelor de bani de către Alexandru Musienco, la momentul încheierii acordului adiţional, nu am fost informat.

Cu toate acestea, aceleaşi persoane şi rudele lor, anume Nina Musienco şi Margareta Guţuleac, intentează dosar penal împotriva mea, chipurile eu, prin abuz de putere şi înşelăciune, la 13 aprilie 2013, am însuşit de la ultimele mijloace băneşti în sumă totală de 4 000 000 de lei.

588-american-eagle2* * *

Dubios este faptul că prin acordul adiţional din martie 2013 se confirmă achitarea acestor mijloace băneşti reprezentantului meu, Alexandru Musienco, fiul Ninei Musienco. Lipsa mea din ţară la acel moment, însă, este ignorată de toate organele de urmărire penală, care intentează dosare la comandă împotriva mea, invocând că eu aş fi însuşit aceste mijloace băneşti peste o lună de la semnarea prezentului acord adiţional, pe când eu nici nu ştiam de existenţa acestuia.

Un alt mister în toată situaţia creată sunt sumele colosale de bani şi posibilitatea deţinerii acestor sume de două persoane pensionare, Margareta Guţuleac şi Nina Musienco. Aceste circumstanţe dubioase nici nu trezesc semne de întrebare pentru organele de urmărire penală din R. Moldova.

În urma schemei frauduloase bine pusă la punct de către Musienco şi complicii săi, notari, judecători, procurori, mi-au fost încălcate toate drepturile garantate de lege. Mai mult ca atât, am fost deposedat de proprietatea mea privată, iar pe marginea dosarelor penale din calitatea de parte vătămată m-am trezit învinuit de o infracţiune sancţionată cu privarea de libertate de la 8 la 15 ani.

* * *

Urmărirea penală are loc cu încălcări ale legislaţiei, fiind comise grave erori procedurale, ceea ce denotă tendinţa organului de urmărire penală şi a procuraturii de a mă învinui de fapte pe care nu le-am comis.

Am contestat ordonanţa de recunoaştere în calitate de bănuit din 07.04.2016, solicitând anularea acesteia şi, la 21.06.2016, am depus la Judecătoria Centru, mun. Chişinău, o plângere împotriva ordonanţei de respingere a plângerii din 31.05.2016. Dar, în cadrul şedinţei de judecată din 05.09.2016, procurorul Maxim Motânga, căruia i-a fost transmisă cauza penală, a prezentat ordonanţa din 12 august 2016, prin care s-a retras cauza penală de la organul de urmărire penală al Direcţiei generale urmărire penală a Inspectoratului General de Poliţie şi s-a transmis Inspectoratului de poliţie Buiucani al Direcţiei de poliţie a mun. Chişinău.

Totodată, la 05.09.2016, judecătorul de instrucţie Elena Costiuc emite o încheiere prin care îşi declină competenţa şi transmite plângerea mea la Judecătoria Buiucani, ceea ce este o încălcare, deoarece la momentul emiterii ordonanţei din 12.08.2016 şi ridicării cauzei penale, aceasta se afla în Judecătoria Centru, unde se examina contestaţia depusă de mine în ordinea art.313 CPP împotriva ordonanţei emise de atragere a mea în calitate de bănuit şi încă nu s-a emis o decizie în privinţa acesteia. Mai mult, eu am contestat acţiunile organului de urmărire penală a sectorului Centru, care se află în competenţa teritorială a Judecătoriei Centru. Concomitent, nu s-a ţinut cont de faptul că acţiunea, adică încheierea acordului adiţional prin care s-au transmis cotele-părţi, a avut loc la biroul notarului Olga Bondarciuc, situat pe adresa Chişinău, bd. Dm. Cantemir, 1/1, adică în raza teritorială a sectorului Centru şi, respectiv, a organului de urmărire penală din sectorul Centru.

Consider că dosarul nu putea fi ridicat din instanţa de judecată până la examinarea plângerii în fond, în conformitate cu competenţele teritoriale, şi transmis unui alt organ de urmărire penală pentru efectuarea acţiunilor de urmărire penală.

Anume funcţionarii organelor de drept ale sectorului Buiucani, Chişinău, mi-au încălcat toate drepturile şi libertăţile garantate de lege, prin tergiversarea cauzelor penale intentate în baza plângerilor mele pe numele escrocului Alexandru Musienco mai bine de trei ani.

Acum trei ani, am fost păgubit de acelaşi escroc care, în baza unei procuri false, timp de o singură zi a înstrăinat automobilul meu personal de 2 ori. Tot acest timp organele de urmărire penală ale sectorului Buiucani au încercat în orice mod tergiversarea şi clasarea dosarul penal intentat pe numele lui Musienco, fapt constatat de Colegiul penal al Curţii de Apel Chişinău. Astfel, dosarul penal în privinţa lui Musienco şi a colaboratorului Direcţiei Înregistrare a Transportului privind înstrăinarea ilegală a automobilului meu, fiind disjugat, în privinţa ultimului s-a cercetat de către Procuratura Anticorupţie şi se examinează deja în instanţa de judecată, iar cel în privinţa lui Musienco, aflat la Procuratura Buiucani, aşa şi bate pasul pe loc. Asta în pofida faptului că ambii, de comun acord, au comis aceeaşi infracţiune.

Incredibil, dar, până nu am solicitat suport din partea Procuraturii Generale şi a Procuraturii Anticorupţie, prezenta cauză penală nu a fost examinată, originalul procurii autentificate s-a pierdut între timp din dosarul penal, iar persoanele vinovate până în prezent nu au fost pedepsite.

* * *

La acest moment, plângerile mele către organele de urmărire penală sunt tergiversate, dosarele clasate, iar urmărirea penală în privinţa persoanelor vinovate se află în impas.

Un răspuns cert şi coerent din partea organelor de drept din R. Moldova privind apărarea drepturilor şi intereselor mele legitime nu am primit, în schimb, la adresa mea, au fost înaintate învinuiri nefondate şi ilegale. Organele de urmărire penală mă persecută şi îmi lezează drepturile şi interesele, iar persoanele vinovate de infracţiunile comise în privinţa mea aşa şi nu au răspuns în faţa legii pentru ilegalităţile comise şi nici nu mi-au recuperat prejudiciile cauzate.

Dat fiind faptul încălcării şi lezării drepturilor mele constituţionale, ca cetăţean şi investitor străin pe teritoriul R. Moldova, solicit investigarea acestui caz de către organele abilitate, cu intentarea dosarelor penale pe numele lui Alexandru Musienco şi a complicilor săi.

În această situaţie, consider că doar coordonarea organelor competente de drept din SUA cu cele din R. Moldova este singura cale de respectare şi protejare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, garantate de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi Declaraţia Universală a Drepturilor Omului din 10 septembrie 1948.

Statele Unite ale Americii au declarat lupta împotriva corupţiei în întreaga lume, iar R. Moldova depune eforturi pentru a se integra în această luptă prin realizarea reformelor, prin asigurarea transformărilor democratice, atragerea investiţiilor străine, ceea ce prevede diligenţă din partea statului potrivit principiului transparenţei în sistemul judiciar, politic şi economic al ţării.

Astfel, persoanele implicate în infracţiunile sus-menţionate, şi anume: notarii, procurorii, judecătorii şi complicii lor, trebuie să realizeze că pentru faptele lor pedeapsa este inevitabilă.

Ei sunt următorii în listă după Vlad Filat, Veaceslav Platon şi Ilan Shor.

Cu respect, petiţionarul, Valerii Tretiatcenco
Notă: Redacţia ZdG nu-şi asumă răspunderea pentru faptele descrise în această petiţie şi rămâne deschisă în cazul în care persoanele vizate ar solicita dreptul la replică.