Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Pesimiștii și incertitudinile lor

Pesimiștii și incertitudinile lor

Pesimism sau optimism? Cinism sau ignoranță? Dorința de a nega totul sau frica de a pierde ceva? Caracterul fiecărui om e atât de tipic și deosebit în același timp. Acesta ghidează gândurile, gusturile, năzuințele, acțiunile și întreg comportamentul omului. Ca să înțelegem mai bine de ce mulți tind să fie pesimiști și sceptici am discutat cu psihologul Sergiu Toma.

„Pesimismul și optimismul sunt trăsături de personalitate care descriu comportamentul oamenilor în relație cu ceilalți. Pesimismul nu este o problemă, ci un factor care îi menține pe oameni într-o anumită zonă de confort psihologic. Din punct de vedere al psihologiei relațiilor și rolurilor sociale a fi pesimist e mai degrabă un rol social învățat, care aduce și anumite beneficii, cum ar fi: îi oferă persoanei identitate, îi dă impresia că e unic și îl scutește de responsabilitate în cazul unui eventual eșec, fapt care-i permite să spună de mai multe ori: „am zis eu că nu va merge”, confirmând că gândirea lor e utilă, sau îi ajută să anticipeze anumite riscuri. Aceste beneficii încurajează pesimiștii să rămână adepții unui comportament specific.

Este de menționat că un pesimist poate deveni optimist doar în cazul în care singur vrea această schimbare. De obicei, pesimistul are certa convingere că „nu va reuși”. Din aceste considerente pesimiștii sunt greu de convins însă, dacă treptat li se „scot în evidență” anumite calități optimiste ei pot învăța din beneficiile gândirii pozitive.

Adesea, pesimiștii sunt confundați cu persoanele care suferă de depresie. Însă, diferența esențială dintre pesimism și depresie este că pesimismul reprezintă mai degrabă un stil de gândire, caracterizat prin idei precum: „nu voi reuși”, „nu este realizabil”, „nu sunt în stare”, „sunt prea multe probleme”. Pesimistul este tentat să se focuseze doar pe obstacole, uneori chiar și atunci când acestea nu sunt evidente. În timp ce, depresia sau episodul depresiv reprezintă o combinație de mai multe simptome emoționale, fizice, comportamentale și cognitive. Depresia este o boală mintală, timp în care individul se simte trist, disperat, descurajat și nu mai e interesat de activitățile pe care anterior le considera plăcute și distractive. De asemenea, persoanele care suferă de depresie au un sentiment de vinovăție, inutilitate, dar uneori și gânduri suicidale. De aceea trebuie să fim foarte atenți și să înțelegem dacă persoana de alături suferă de depresie sau doar e un pesimist convins și împlinit”, explică Sergiu Toma.