Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   „Pădurea Domnească” — Pe placul…

„Pădurea Domnească” — Pe placul păsărilor şi al vânătorilor

Pe lângă tradiţiile sale şi pitorescul locurilor, unde mai sunt păstrate casele bunicilor noştri de la sate, Moldova se mândreşte cu rezervaţia „Pădurea Domnească”, unică şi extrem de atractivă pentru vizitatori, dar şi pentru păsări şi animale. Aceasta se întinde pe o suprafaţă de 6032 ha.

Un loc ferit de zgomotele automobilelor, uzinelor şi cufundat într-o linişte de vis, unde natura a intrat pe deplin în drepturile sale, îl găsim pe teritoriul rezervaţiei „Pădurea Domnească” din raionul Glodeni, fondată în anul 1993.

514-padurea-domneasca-3„Locurile de aici sunt pe placul păsărilor”

Am ajuns la rezervaţie într-o zi posomorâtă, rece, când lapoviţa ne umezea hainele şi încălţămintea. „Să fi fost o zi cu soare, câte lucruri frumoase aţi fi văzut…”, ne-a întâmpinat Sergiu Bucătaru, directorul rezervaţiei. Am înconjurat cu grijă băltoacele şi ne-am oprit sub acoperişul unei terase, recent construite, care mirosea plăcut a lemn şi lac. Copacii din jur de abia porniseră a înmuguri, iar pământul era împânzit de brebenele albe şi iarbă tânără, acoperită proaspăt de un strat subţire de zăpadă şi picături de ploaie. „Ghioceii s-au trecut, acum e rândul brebenelelor, după care vor apărea şi lalelele pestriţe”, ne-a explicat directorul rezervaţiei, povestindu-ne despre flora şi fauna bogată a acestor locuri. „În rezervaţie sunt 585 de specii de plante, 159 de specii de păsări şi 47 de specii de mamifere, dintre care şase sunt înregistrate în Cartea Roşie”, ne-a enumerat bărbatul cu o exactitate de invidiat.

Pe apele râurilor, care înconjoară rezervaţia, pot fi observate zeci de lebede şi sute de raţe sălbatice. „Locurile de aici sunt pe placul păsărilor, care pot găsi, în perioada caldă a anului, tot ce au nevoie”, ne spune Sergiu Bucătaru. Potrivit lucrătorilor organizaţiei, o problemă e numărul mare de mistreţi, care s-au acomodat de minune la aceste locuri. „În timpul iernii ei sunt liniştiţi, iar primăvara-vara încep să treacă de teritoriul rezervaţiei şi să hoinărească nopţile prin sat, mai cu seamă pe pământurile oamenilor. Până în anul 2012 se organizau vânători, care duceau la micşorarea populaţiei de mistreţi, dar după cazul tragic cu Sorin Paciu, aceste vânători au fost interzise”, explică directorul rezervaţiei.

Zimbrăria – bovinele sălbatice, pe cale de dispariţie

Principala atracţie turistică a rezervaţiei „Pădurea Domnească” este zimbrăria, care a fost construită în 2005, când au fost aduşi trei zimbri din Polonia, două femele şi un mascul. În prezent, în zimbrărie sunt şase zimbri. De fapt, în lume sunt foarte puţini zimbri. În al Doilea Război Mondial ei au fost nimiciţi. În 1947, când s-a făcut inventarierea, în întreaga Europă erau doar 12 animale, 7 femele şi 5 masculi. În prezent, în Europa avem aproximativ 4000 de exemplare. Aproximativ 50 la sută dintre zimbri se află în grădinile zoologice. Restul vieţuiesc în semilibertate şi sunt monitorizaţi permanent.

Cei şase zimbri din „Pădurea Domnească” au la dispoziţie un ţarc-pădure cu o suprafaţă totală de 32 ha şi trăiesc în semilibertate, fiind îngrijiţi, hrăniţi şi admiraţi de la distanţă. „Un zimbru mascul poate avea o greutate de peste 1500 de kilograme, de aceea trebuie să fim foarte atenţi”, ne avertizează directorul. În rezervaţie sunt trei paznici, care colindă împrejurimile pentru a se asigura că totul e în regulă, şi un om care le dă, zilnic, zimbrilor de mâncare. Toate medicamentele necesare le sunt administrate animalelor în mâncare. „Nu ne apropiem de ei şi nici nu le călcăm teritoriul. Zimbrul e un animal sălbatic care nu suportă să-i fie călcat teritoriul şi care nu acceptă concurenţa. De aceea, a trebuit să separăm ţarcul în trei părţi: unul pentru mascul, altul pentru femele şi al treilea pentru puii care au împlinit vârsta de 9 luni”, ne-a explicat specialistul în timp ce ne apropiam de ţarcul animalelor.

Am urcat pe o platformă, de unde putem să vedem zimbrii. Sergiu Bucătaru a început să şuiere uşor. Nu au trecut nici câteva secunde şi am observat cum două bovine mari trec încet printre crengile copacilor, apropiindu-se de gardul ţarcului. În timp ce în al doilea ţarc se plimba femela şi puiul ei de 7 luni. „Aşa i-am învăţat noi, să vină când îi şuierăm”, explică bărbatul. Potrivit lui, acestea sunt nişte mamifere extrem de curioase şi se apropie atunci când aud vocile oamenilor. Privim animalele stând cocoţaţi pe platformă, împotriva vântului care suflă puternic. „Toţi zimbrii au nume, paşaport şi sunt înregistraţi”, continuă Sergiu Bucătaru. „Pe lângă porţiile lor de porumb şi orz, le mai dăm mere, sfeclă, morcovi şi pâine – pe care o mănâncă cu cea mai mare poftă”, a adăugat el.

Anual, rezervaţia cheltuie circa 250 de mii de lei pentru îngrijirea şi hrănirea acestor zimbri.

514-padurea-domneasca-2Cea mai veche pădure din Europa

La rezervaţie lucrează 69 de persoane, dintre care 36 sunt responsabile de paza şi protecţia acestei zone. Rezervaţia e la autogestiune şi se confruntă cu mari probleme financiare. Angajaţii mai câştigă bani din lucrările silvice şi din vinderea lemnului arborilor bătrâni şi uscaţi. „Doar că nu se vând prea bine lemnele. În ţară e criza aceasta economică, care i-a afectat pe oameni – lumea nu cumpără pentru că nu are bani. Totul depinde de situaţia economică din ţară. Totul e într-o strânsă corelaţie: a fost impus embargoul la mere, merele nu s-au vândut, lăzi nu s-au făcut şi lemn pentru acestea nu a fost procurat”, a explicat directorul rezervaţiei.

În „Pădurea Domnească” se află „Ţara Bâtlanilor”, o colonie de circa 13 specii de păsări, care îşi fac cuiburile pe ramurile stejarilor de peste 300 de ani. Unele dintre aceste specii sunt introduse în Cartea Roşie.

Aici există şi un traseu turistic, în cadrul căruia oamenii pot vizita monumente ale naturii ca „Stânca Mare”, „Suta de Movile”, „Cheile Buteştiului” şi pot face popas la una dintre terase, unde îşi pot coace nişte mititei.

Rezervaţia este vizitată anual de circa 6000 de oameni, majoritatea vizitatorilor fiind copiii de la şcolile din ţară.

De asemenea, în rezervaţie sunt efectuate mai multe lucrări ştiinţifice, cum ar fi: definirea calităţii apei, identificarea speciilor de plante şi animale şi monitorizarea comportamentului naturii. Rezervaţia „Pădurea Domnească” include în sine cea mai veche pădure din Europa, recife de corali, dealuri de origine necunoscută, monumente arheologice şi geologice, floră şi faună bogată. Acest loc este favorabil pentru dezvoltarea turismului, care, din păcate, nu este promovat îndeajuns în R. Moldova.