Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   O noapte de cazare în…

O noapte de cazare în Chişinău, costă la fel ca în Paris, Roma sau Viena

458-hotel1-nobilChişinăul, un oraş cu aproape toate monumentele istorice privatizate şi apoi distruse, cu câini vagabonzi plimbându-se aproape nestingheriţi prin centrul oraşului, cu transport public aproape inaccesibil după ora 22.00, este totuşi la fel ca Parisul, Roma sau Praga. Capitala R. Moldova nu se compară cu cele mai faimoase oraşe din Europa la arhitectură sau atracţii turistice, ci la preţurile pentru serviciile hoteliere, care depăşesc cu mult realităţile economice din ţara noastră.

În R. Moldova există patru hoteluri de cinci stele omologate oficial, alte cel puţin două care se recomandă a fi de cinci stele, chiar dacă nu deţin un act de clasificare în acest sens, dar şi câteva zeci de hoteluri de patru stele, majoritatea cu preţuri asemănătoare sau chiar mai mari decât cele din hotelurile de cinci stele.

200 de euro, cea mai ieftină cameră la Nobil

Conform informaţiilor plasate pe site-ul unităţii de cazare şi confirmate de reprezentanţii ei, o noapte în cea mai ieftină cameră a hotelului Nobil costă 200 de euro, cam cât salariul mediu pe economie. Camera de 20 m.p. este pentru o singură persoană, iar în preţ intră şi câteva facilităţi ca: serviciile Business Centrului sau Serviciile Fitness Centrului. O cameră dublă, simplă, costă 250 de euro. Iar preţurile cresc în funcţie de comodităţile pe care ţi le doreşti. Acestea pot ajunge până la două mii de euro, preţul „apartamentului prezidenţial”, care se întinde pe o suprafaţă de 244 m.p. şi care poate găzdui până la patru persoane.

Pentru 160 de euro poţi fi cazat într-o cameră standard a hotelului Club Royal Park, la fel de cinci stele. Unitatea de cazare propune, în funcţie de doleanţele clienţilor, camere mai mari sau mai mici, toate începând de la acest preţ. 500 de euro costă camera prezidenţială VIP, care se întinde pe o suprafaţă de 120 m.p. şi este divizată în patru zone: antreu, salon, birou şi dormitor. Hotelul Savoy, care se recomandă a fi de cinci stele, dar care, după cum a scris ZdG în numărul trecut, nu deţine un act de clasificare eliberat de Agenţia Turismului, propune camere pentru una sau două persoane începând cu 160 de euro per noapte. Conform informaţiilor de pe site-ul hotelului, o noapte în apartamentul prezidenţial costă potenţialii clienţi nu mai puţin de 700 de euro.

Preţuri de cinci stele în hoteluri de patru stele

Un alt hotel de cinci stele din Chişinău, hotelul Prezident, propune preţuri ceva mai mici, dar totuşi cu mult peste nivelul de trai al cetăţenilor R. Moldova. Astfel, turiştii sau cei care aleg să petreacă o noapte în hotelul Prezident vor trebui să scoată din buzunar 95 de euro pentru o cameră de o singură persoană, adică cam tot atâta cât veniturile şi cheltuielile medii ale cetăţenilor R. Moldova pe anul trecut, conform Biroului Naţional de Statistică. O cameră dublă costă 125 de euro, iar un apartament pentru două persoane, de 40 m.p., 220 de euro.

Weekend Boutique Hotel, despre care ZdG a scris în ediţia trecută că deţine atestarea de patru stele şi nu de cinci, aşa cum este anunţat pe site-ul unităţii de cazare, propune, pentru o noapte, preţuri începând cu 75 de euro pentru o singură persoană, 109 euro pentru o noapte de cazare în cameră dublă şi 159 pentru o noapte într-o cameră de lux. Hotelul Leogrand, unitate de cazare de patru stele, are preţuri începând cu 110 euro pentru o cameră de una sau două persoane, în timp ce hotelul Codru, la fel de patru stele, are preţuri începând de la 1585 lei (85 euro) pe noapte într-o cameră pentru o singură persoană şi de 1750 lei (95 euro) pentru o noapte într-o cameră dublă.

458-hotel1În Chişinău, ca în oraşele UE

Preţurile sunt mai mult decât comparabile cu preţurile din hotelurile de cinci stele din cele mai frumoase şi vizitate oraşe europene, ca Parisul, Roma, Praga, Viena, Budapesta sau Barcelona. Conform booking.com, pentru o noapte de cazare, în luna martie, în hotelul Hilton (5 stele) din Budapesta poţi plăti în jur de 100 de euro. Există şi oferte mai scumpe, cea mai scumpă găsită de noi fiind la hotelul „Corinthia”, în jur de 200 de euro pentru o noapte, dar şi oferte mult mai ieftine, în jur de 70-80 de euro pentru o noapte de cazare. La Paris, cu până în 200 de euro poţi fi cazat în „Pullman Paris La Défense” sau în „Les Pleiades”, iar dacă prinzi perioade cu oferte, preţurile pot fi şi mai mici.

La Roma, cu 127 de euro petreci o noapte în „Radisson Blu”, cu 160 de euro în „La Griffe”, iar cu 190 de euro, în „Hotel Majestic”. Cu şi mai puţin, 92 de euro, poţi fi cazat în „Art Deco Imperial Hotel”, „Art Nouveau Palace” sau „Radison Blu” din Praga. Cu 98 de euro, obţii cel puţin o noapte de cazare în „Levante Parliament” din Viena, iar cu 115 – o noapte în „Hotel de France Wien” din acelaşi oraş. Şi în Barcelona, unul dintre oraşele scumpe ale Europei, găseşti preţuri la hoteluri de cinci stele comparabile sau chiar mai mici decât preţurile la hotelurile similare din R. Moldova. Astfel, o noapte de cazare în „Hesperia Fira Suites” costă de la 75 de euro, una în „Eurostars Bcn Design” costă de la 88 de euro, iar în Hotel Rey Juan Carlos – de la 126 de euro.

458-hotel2Preţul corect: 80—120 de euro?

„Mecanismul de formare a preţurilor pentru hotelurile din R. Moldova este la doleanţa proprietarilor de hoteluri. În economia de piaţă, preţul nu poate fi stabilit. El se stabileşte de piaţă, în dependenţă de mediul concurenţial”, susţine Nicolae Platon, directorul Agenţiei Turismului. Acesta afirmă că, în R. Moldova, unităţile de cazare de patru şi cinci stele sunt destinate în special turismului de business.

„În situaţia dată, avem preţuri de la 80 la 180 de euro per cameră. Preţurile sunt mari şi din cauza numărul mic de clienţi. Dar, şi în Europa avem hoteluri scumpe, acolo însă sunt adesea propuse preţuri speciale, promoţionale, atunci când hotelul nu este încărcat. Astfel, un hotel din Europa merge la reduceri de până la 50%. Pot să vă spun exemplul propriu. Vara, am fost în Austria, la un hotel de patru stele, care era de 130 de euro, dar am luat camera cu 45 de euro. Vom încerca şi la noi să discutăm cu proprietarii hotelurilor să propună preţuri promoţionale. Cred că o noapte într-un hotel de 4-5 stele ar trebui să varieze între 80 şi 120 de euro. Nu trebuie să uităm, este vorba şi de investiţia care trebuie să fie recuperată. După practica internaţională, o investiţie în domeniul hotelier, ca să fie rentabilă, este nevoie de 7-10 ani”, afirmă Platon. Acesta susţine că, pentru a dezvolta turismul de masă, Agenţia va lucra, pe viitor, doar cu acele pensiuni şi hoteluri care propun preţuri competitive.

Problema: numărul mic de turişti

Şeful Agenţiei Turismului susţine că problema cea mai mare este cu hotelurile de 2-3 stele, considerate hoteluri turistice, care au, la fel, preţuri peste cele europene. „Un preţ acceptabil pentru aşa unităţi de cazare, în R. Moldova, după toate participările la expoziţii, după toate discuţiile cu operatorii străini, dacă e să vorbim de cazare cu pensiune completă (cu trei mese, n. r. ), preţul maxim trebuie să varieze între 35-40 de euro. La noi, cu părere de rău, doar cazarea cu mic dejun se încadrează în această sumă. Şi aici, problema de bază la formarea preţurilor este numărul mic de turişti care ne vizitează ţara, cu toate că în 2013 cred că am ajuns la 100 de mii de cazări. În situaţia în care coeficientul de utilizare a spaţiilor de cazare este mic, pentru a acoperi cheltuielile, se stabilesc aceste preţuri, mari. Agenţia Turismului a demarat un program de valorificare a potenţialului turistic prin atragerea turiştilor la preţuri de cazare competitive. Lucrăm acum cu anumite categorii de hoteluri din R. Moldova în vederea oferirii unor preţuri promoţionale pentru turismul de masă”, a menţionat Nicolae Platon.

Am încercat să discutăm şi cu reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Hotelurilor şi Restaurantelor, lansată în 2012. Doar că Oleg Colesnicenco, actualul preşedinte al Asociaţiei şi unul dintre proprietarii hotelului Jolly Alon, nu a răspuns la apelurile ZdG, iar secretara acestuia ne-a spus că este ocupat.