Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   În căutarea unei porţii de…

În căutarea unei porţii de sănătate 100% naturală

Imaginaţi-vă că staţi cufundat într-un bazin cu apă sărată şi simţiţi cum muşchii vi se relaxează, iar corpul vi se încarcă de căldură şi energie. Apele minerale, aerul curat, peisajele de poveste sunt elementele de bază care te ademenesc la Slănic-Moldova – locul unde natura are grijă de oameni: să-i lecuiască, să-i răcorească şi să-i încânte.

Slănic-Moldova, în trecut Băile Slănic, este un oraş din judeţul Bacău, România, care este situat la poalele Munţilor Nemira din Carpaţii Orientali, la o altitudine de circa 530 m, într-o vale înconjurată de păduri de fagi şi brazi. Aceste locuri te fascinează, indiferent de anotimpul în care ajungi să le vizitezi.

Minunile de la poalele munţilor

Am ajuns la staţiunea Slănic-Moldova în primele zile de iarnă, când un strat subţire de zăpadă se aşeza pe pământ şi pe vârfurile Munţilor Nemira. Tabloul era unul de-a dreptul feeric, de basm, neclintit şi parcă îngheţat în timp şi spaţiu, iar clădirile cochete de două sau trei etaje se tupilau la poalele munţilor „stufoşi”.

„Slănic Moldova este un punct eco, pe care încercăm să-l păstrăm şi promovăm, ca oamenii să înţeleagă şi să opteze pentru un tratament natural sănătos, care nu are cum să nu le facă bine”, susţine Ioan Munteanu, vicepreşedinte al Organizaţiei Patronale din Turismul Balnear. El este cel care lucrează mult pentru a face din nou cunoscute şi apreciate aceste locuri minunate, amplasate la o distanţă de doar 200 km de R. Moldova. „La începutul anilor ’90, Slănic-Moldova, cândva apreciat pentru bogăţiile sale naturale, a fost sugrumat de indiferenţa celor care deţineau puterea în aceste locuri. Localitatea a devenit mai puţin atractivă pentru turişti din cauza oamenilor care au preferat să distrugă ceea ce a fost făcut, decât să investească, să muncească şi să dezvolte. Însă acum lucrurile încep să se schimbe în bine şi trebuie să înţelegem că aici sunt multe locuri de legendă, locuri pe care trebuie să le umplem cu poveşti şi unde să tratăm cât mai mulţi oameni”, susţine Ioan Munteanu.

Monumentele arhitecturale şi naturale sunt o colecţie adevărată de sclipiri şi amintiri pe care le aduni cu drag. Amintiri în care se conturează frumos munţii, căsuţele îngrijite, cu acoperişurile de un ruginiu proaspăt din cauza aerului salin, precum şi mănăstirile impresionante, unde îţi poţi alina rănile sufletului.
„Aceste locuri sunt adevărate comori, care nu te pot lăsa indiferent. Izvoarele au proprietăţi terapeutice minunate, iar locurile şi oamenii calzi te încântă şi-ţi oferă starea de bine. De aceea, tot mai des, sunt organizate trasee turistice anume în aceste regiuni”, susţine Irina Miloş-Ciurea, directoarea Agenţiei de turism „Travel Point”.

Izvoarele sănătăţii

Staţiunea Slănic-Moldova este renumită pentru izvoarele sale de ape carbonate, bicarbonatate, uşor sulfuroase, clorate, sodice, hipertonice, hipotonice şi oligominerale. Izvoarele au fost descoperite încă în anul 1801. În 1852 s-au efectuat primele teste chimice, iar în 1877 au apărut primele instalaţii balneare. De-a lungul timpului, calităţile apelor minerale descoperite aici au fost confirmate prin medaliile obţinute la expoziţiile internaţionale cu renume. Specialiştii le-au comparat cu apele minerale de la Karlovy Vary, Vichy, Aix-les-Bains etc. Botezată „Perla Moldovei”, Slănic-Moldova asigură tratament pentru tulburări digestive, boli hepatobiliare, boli metabolice şi nutriţionale, dereglări renale şi o serie de infecţii urinare.

Aleea izvoarelor-minune, unde găsim nu doar ape care ne ajută în cazul unor probleme de sănătate, ci şi peisaje montane încântătoare cu minicascade liniştite

Aici există instalaţii pentru băi calde în cada cu apă minerală, instalaţii pentru terapie respiratorie (aerosoli şi inhalaţii), electroterapie şi hidroterapie, bazine pentru kinetoterapie, mofete, instalaţii pentru tratamentul anumitor boli vasculare periferice şi pentru gimnastica medicală. Gheorghe Baciu, primarul oraşului Slănic-Moldova, susţine că această regiune este unică în România, pentru că oferă posibilitatea de a trata simultan mai multe afecţiuni. „Imaginaţi-vă că, cu o singură cheltuială de cazare, poţi să faci în aceeaşi zi o serie de tratamente balneare”, subliniază el.

Zona Izvoarelor Minerale impresionează atât prin peisajele deosebite, cât şi prin calităţile terapeutice ale izvoarelor minerale. Nici aerul rece care îţi taie răsuflarea nu te încurcă să admiri frumuseţile din jur, în timp ce te plimbi pe Aleea Izvoarelor, unde stâncile se înalţă ca nişte ziduri, iar copacii îşi dezgolesc rădăcinile. Minicascadele creează simfonia acelor locuri, care merită vizitate în linişte şi cu ochii larg deschişi, pentru a nu pierde niciun detaliu şi a gusta sau stropi vreo rană cu apa-minune.

Biserica din inima minei

La o distanţă de doar 15 km de Slănic-Moldova se află localitatea Târgul Ocna – un orăşel liniştit, unde inspiri adânc aerul proaspăt de început de iarnă, uşor sărat din cauza minei de sare de acolo.

Biserica „Sfânta Varvara”, ocrotitoarea minerilor, este singurul lăcaş sfânt din Europa construit integral din sare

Mina Trotuş are o vechime de 500 de ani. În mină, la 240 m adâncime, este o bază de agrement, unde vizitatorii pot să se plimbe prin galeriile săpate în sare, să descopere sculele de muncă ale minerilor care scoteau sarea în urmă cu sute de ani. Tot acolo, oamenii vin să se roage în biserica „Sfânta Varvara”, ocrotitoarea minerilor, singura biserică din Europa construită aproape integral din sare. În mină mai găsim şi lacul cu apă sărată şi cascadă, precum şi un spaţiu generos destinat activităţilor sportive: gimnastică, terenuri de minifotbal, baschet, volei, tenis de câmp şi tenis de masă, piste de carting, biliard, şah, multe leagăne şi tobogane. De asemenea, pentru cei mici sunt amenajate locuri de joacă. Tot acolo a fost creată şi o sală de spectacole „Florin Piersic”. Temperatura în mină este una constantă pe tot parcursul anului (12-13 grade Celsius).

Mina Trotuș are o vechime de 500 de ani. În mină, la 240 m adâncime, este o bază de agrement, unde vizitatorii pot să se plimbe prin galeriile săpate în sare

„Anual, mina Trotuş este vizitată de peste 250.000 de turişti. Unii vin aici pentru a se relaxa, iar alţii pentru a se trata de bolile respiratorii”, susţine Anca Onofrei, directoarea agenţiei de dezvoltare a turismului din acea regiune.

Târgul Ocna nu este cunoscut doar ca oraşul cu cea mai mare mină de sare din România, ci şi ca oraşul cu cele mai multe biserici pe cap de locuitor, 27 în total, poziţionate pe trei niveluri de altitudine, 17 biserici la nivelul oraşului, una la 240 m adâncime, în mina da sare, şi altele la 560-600 m altitudine, situate pe culmea Cireşoaia şi Muntele Măgura.

„Localitatea are o vechime de circa 600 de ani. Astfel, nu putem să comprimăm aceste şase secole în doar câteva minute. În toţi aceşti ani, localitatea s-a dezvoltat datorită minei de sare, care are efect terapeutic. Specialiştii spun că în mină se tratează nu doar bolile respiratorii, dar şi cele neurologice. Târgul Ocna are şapte izvoare minerale, şase tratează aparatul locomotor, iar un izvor – bolile aparatului digestiv. Târgul Ocna este un oraş în refacere, care se dezvoltă încet, dar sigur. Aici puteţi găsi şi vizita cele 27 de lăcaşuri creştine – oaze de linişte, de încununare cu Dumnezeu”, ne povesteşte Cristi Ciubotaru, administrator public al Primăriei oraşului Târgul Ocna.

Infotripul a fost organizat de agenția de turism Travel Point Moldova în parteneriat cu Hotel Eurovacanța, Primăria Târgu Ocna și Primăria Slănic Moldova.