Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Dosarul Dan Vulpe în judecată

Dosarul Dan Vulpe în judecată

460-sergiu-trofimSergiu Trofim, bărbatul care l-a tamponat mortal pe Dan Vulpe în luna decembrie 2013, urmează să fie judecat pentru încălcarea regulilor de circulaţie, soldate cu decesul unei persoane şi părăsirea locului accidentului. Experţii au stabilit în cadrul urmăririi penale că acesta se deplasa cu o viteză de aproximativ 93 km/h, dar şi că, dacă s-ar fi deplasat cu viteză regulamentară, ar fi putut evita impactul fatal cu Dan Vulpe.

Săptămâna trecută a fost programată prima şedinţă de judecată din dosarul morţii lui Dan Vulpe, tânărul accidentat mortal la sfârşitul anului trecut pe bd. Dacia din Chişinău. Despre acest caz, ZdG a scris în ediţiile trecute, în mai multe articole din seria „Secretele dosarului Dan Vulpe”. Acest dosar urmează să fie examinat la Judecătoria Botanica din Chişinău, de către judecătorul Virgiliu Buhnaci. Prima şedinţă a început însă cu o amânare, pentru că procurorul Vitalie Busuioc, cel care a condus urmărirea penală şi care urmează să reprezinte acuzarea de stat, se află în concediu.

Explicaţiile inculpatului

Dosarul Dan Vulpe a ajuns în atenţia opiniei publice după ce Constantin Vulpe, tatăl băiatului, a bătut pe la uşile mai multor instituţii de stat, cerând ca dosarul morţii fiului său să fie examinat corect, ţinând cont de faptul că familia Trofim are mai multe relaţii, inclusiv politice, iar fratele celui care a comis accidentul rutier este finul de cununie al procurorului Ruslan Popov, de curând, membru al Consiliului Superior al Procurorilor. Iniţial, dosarul a fost examinat de către Direcţia Poliţie şi Procuratura municipală, iar ulterior a fost preluat de către Procuratura Generală, care a şi depistat mai multe nereguli produse în etapele iniţiale ale urmăririi penale. Pentru asta, Iulian Chiţan, ofiţerul de urmărire penală care a efectuat urmărirea penală în etapa incipientă a dosarului, a fost pedepsit, în luna mai 2014, cu „10% din indemnizaţia unică lunară pentru aprilie 2014”. Din cauza erorilor acestuia, în dosar nu s-a putut demonstra faptul că Sergiu Trofim ar fi consumat în acea seară, înainte de comiterea accidentului, băuturi alcoolice.

Tot în cadrul urmăririi penale, Sergiu Trofim, bărbatul inculpat pentru uciderea lui Dan Vulpe, a declarat că în seara comiterii accidentului rutier nu băuse decât „suc de mere” şi că a fost chemat de doi prieteni, Vadim Cucerescu şi Vitalie Gordilă, în localul „Living” din Chişinău, pentru a-i duce pe cei doi acasă. Acesta a mai relatat că se deplasa cu o viteză de 45-50 km/h şi că, la un moment dat, a observat o persoană de sex masculin care fugea pe dreapta şi că, deşi a frânat şi a încercat să evite impactul, nu a reuşit. Trofim a mai spus că l-a văzut pe Dan Vulpe în ultimul moment şi că, dat fiind faptul că totul s-a petrecut foarte repede, nu a avut posibilitatea tehnică de a evita tamponarea cu pietonul. Inculpatul susţine că a oprit, a deschis uşa, a văzut că persoana era la pământ şi, fiind foarte stresat de cele întâmplate, dar şi ţinând cont de faptul că el considera că lovitura nu a fost foarte puternică, a crezut că victima îşi va reveni. Din aceste motive, a hotărât să plece de la locul accidentului, parcând maşina în apropiere, iar numărul automobilului l-a scos, „ca să nu-l fure cineva”.

Experţi. Viteza era de aproximativ 93 km/h

Conform informaţiilor obţinute de ZdG, în maşina care a comis accidentul se mai aflau alte trei persoane, Vitalie Gordilă, Vadim Cucerescu şi Gheorghe Vicol. Gordilă activează la o firmă din Ialoveni, Cucerescu este administratorul restaurantului „Hotel Codru”, iar Vicol, manager la un alt SRL. Cei trei au declarat în cadrul urmăririi penale, că nu au văzut cum s-a produs accidentul, deşi erau în automobil, şi asta pentru că, în acel moment, discutau între ei, nefiind atenţi la drum. Toţi trei au statut de martor în cadrul acestui dosar şi urmează să facă depoziţii în cadrul instanţei de judecată.

De precizat că, în cadrul urmăririi penale, după mai multe expertize, s-a stabilit că viteza cu care circula Sergiu Trofim a fost de aproximativ 93 km/h, iar la această viteză, şoferul nu a putut evita impactul fatal. Experţii au mai ajuns la concluzia că, dacă Sergiu Trofim ar fi condus maşina regulamentar, cu 50 km/h, ar fi putut evita impactul şi, implicit, tragedia. Procurorii îl învinuiesc pe acesta conform art. 264 Cod Penal, „încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei sau de exploatare a mijloacelor de transport de către persoana care conduce mijlocul de transport, încălcare ce a cauzat din imprudenţă o vătămare medie a integrităţii corporale sau a sănătăţii şi soldată cu decesul unei persoane”, dar şi în baza art. 266 Cod Penal, „părăsirea locului accidentului rutier”.

P.S. ZdG va urmări desfăşurarea acestui proces şi va reveni, pe parcurs, cu noi detalii.