Principală  —  Ediţia PRINT   —   Despre afaceri Cine sunt –…

Despre afaceri Cine sunt – persoană fizică sau juridică?

Persoană juridică, gospodării ţărăneşti, societăţi comerciale, persoane fizice ce practică activitate de întreprinzător, patentă, aparat de casă etc. De câte ori aţi întâlnit aceste noţiuni?! Cel puţin o dată pe zi, la TV sau la radio, la vecini sau pe stradă, auziţi aceşti termeni sub formă de preocupări, întrebări sau neclarităţi. Astăzi, îmi propun să aducem niţică lumină în „ale business-ului”.

Aşadar, pentru început aş vrea să accentuez două noţiuni esenţiale: persoană fizică şi persoană juridică. Persoana fizică suntem fiecare dintre noi. Adică, orice om care ia fiinţă, încă de la naştere, şi participă la relaţiile sociale prin faptele sale, având drepturi şi obligaţii în societate. Persoana juridică ia naştere prin voinţa omului, constituindu-se prin contract într-o societate ce capătă personalitate juridică în urma înregistrării, adică o societate comercială, întreprindere. Persoana juridica poate fi compusă dintr-o singură persoană sau dintr-o asociere de mai multe persoane care îşi pun în comun mai multe bunuri în vederea obţinerii unui profit.

Ce este o afacere şi cine o poate iniţia?

Afacerea reprezintă orice activitate practicată atât de către persoanele fizice, cât şi de cele juridice care au drept scop obţinerea de venit.

Potrivit legislaţiei, o afacere poate fi o activitate de fabricare a producţiei, de executare a lucrărilor, prestare a serviciilor şi comercializare a mărfurilor şi a produselor, ce se desfăşoară de către cetăţeni şi de asociaţiile acestora în mod independent, din proprie iniţiativă, în numele lor, pe propriul risc şi sub răspunderea lor patrimonială, cu scopul de a-şi asigura o sursă permanentă de venituri.

Astfel, pentru a da naştere unui business, cât de mic, este necesar ca acesta să îmbrace o formă legală. Potrivit legii, o afacere poate fi desfăşurată de către un întreprinzător persoană fizică sau juridică.

Conform Legii cu privire la antreprenoriat şi întreprinderi (nr. 845 din 03.01.1992), prin activitatea de întreprinzător se subînţelege activitatea de fabricare a producţiei, de executare a lucrărilor şi de prestare a serviciilor, desfăşurată de cetăţeni şi de asociaţiile acestora în mod independent, din proprie iniţiativă, în numele şi cu riscul propriu, sub răspunderea lor patrimonială, în scopul asigurării unei surse de venituri permanente.

Din punct de vedere legal, întreprinzătorul persoană fizică poate desfăşura o afacere având una dintre următoarele trei forme:

  • întreprinzător individual;
  • titular al patentei de întreprinzător sau
  • gospodărie ţărănească (de fermier).

La rândul său, întreprinzătorul persoană juridică poate avea forma:

  • unei societăţi comerciale (societate în nume colectiv, societate în comandită, societate cu răspundere limitată, societate pe acţiuni) sau
  • a unei societăţi cooperatiste (cooperativă de producţie, cooperativă de întreprinzător).

Având în vedere că este un subiect foarte amplu, în acest număr voi vorbi în linii mari doar despre persona fizică în calitate de întreprinzător.

Întreprinzător persoană fizică

Pentru ca o persoană să fie înregistrată în calitate de întreprinzător, aceasta trebuie să depună la oficiul teritorial al Camerei Înregistrării de Stat (CÎS) următoarele documente:

  • cererea de înregistrare (aceasta trebuie să fie întocmită conform modelului aprobat de CÎS);
  • bonul de plată a taxei de stat (plăţile pentru înregistrarea de stat se achită concomitent cu depunerea cererii respective la oficiul teritorial al Camerei Înregistrării de Stat).

Întreprinderea individuală este întreprinderea care aparţine cetăţeanului, cu drept de proprietate privată, sau membrilor familiei acestuia, cu drept de proprietate comună. Patrimoniul întreprinderii individuale se formează pe baza bunurilor cetăţeanului (familiei) şi altor surse care nu sunt interzise de legislaţie. Întreprinderea individuală se echivalează cu întreprinzătorul individual.

În agricultură există un singur tip de întreprindere individuală – gospodăria ţărănească (de fermier).

Întreprinderea individuală nu este persoană juridică şi se prezintă în cadrul raporturilor de drept ca persoană fizică întreprinzător individual.
Antreprenorul şi membrii familiei acestuia – posesori ai întreprinderii individuale poartă răspundere nelimitată pentru obligaţiile acesteia cu întreg patrimoniul său, exceptându-se acele bunuri care nu pot fi urmărite. Firma întreprinderii individuale, inclusiv abreviată, trebuie să includă cuvintele „întreprindere individuală” sau „Î.I.”, precum şi numele cel puţin al unui posesor.(de exemplu, ÎI „Antonescu Anton”).

Gospodăria ţărănească (reglementată de către Legea privind gospodăriile ţărăneşti (de fermier) nr.1353 din 03.11.2000) este o întreprindere individuală, bazată pe proprietate privată asupra terenurilor agricole şi asupra altor bunuri, pe munca personală a membrilor unei familii (membri ai gospodăriei ţărăneşti), având ca scop obţinerea de produse agricole, prelucrarea lor primară, comercializarea cu preponderenţă a propriei producţii agricole. Gospodăria ţărănească se poate constitui şi dintr-o singură persoană fizică şi are statut juridic de persoană fizică.

Ceea ce este caracteristic doar gospodăriilor ţărăneşti este faptul că acestea pot desfăşura activitate individuală de întreprinzător în agricultură, iar suprafaţa terenurilor şi mărimea altor bunuri, inclusiv arendate, ale gospodăriei ţărăneşti trebuie să asigure utilizarea preponderentă în cadrul acesteia (mai mult de 50 la sută anual) a muncii personale a membrilor ei.

Potrivit Legii, fondator al gospodăriei ţărăneşti poate fi persoana fizică care a atins vârsta de 18 ani, are capacitate deplină de exerciţiu, posedă teren cu drept de proprietate privată. O persoană fizică poate fi fondatorul (membrul) numai al unei gospodării ţărăneşti.

Titular al patentei de întreprinzător poate fi orice cetăţean al Republicii Moldova cu capacitate de exerciţiu, orice cetăţean străin sau apatrid, care locuieşte permanent în Republica Moldova şi are dreptul să desfăşoare activitate de întreprinzător, care a declarat despre intenţia sa de a procura patentă şi corespunde cerinţelor de calificare necesare acestui gen de activitate (potrivit Legii nr. 93 cu privire la patenta de întreprinzător din 15.07.1998).

Patenta este valabilă numai pentru titularul ei şi nu poate fi transmisă altei persoane. Desfăşurarea activităţii de întreprinzător în baza patentei nu impune înregistrarea de stat a titularului acesteia şi primirea licenţei. Asupra titularului patentei nu se extind cerinţele privind prezentarea dărilor de seamă financiare şi statistice, ţinerea evidenţei contabile şi financiare, efectuarea operaţiilor de casă şi decontărilor.

Astfel, conform Legii, se permite desfăşurarea activităţii de întreprinzător în baza patentei de întreprinzător cu condiţia ca veniturile din vânzări ale titularului de patentă să nu depăşească 300000 de lei într-o perioadă de 12 luni consecutive.

Lista mărfurilor pasibile de comercializare în baza patentei de întreprinzător o găsiţi la art. 18 alin. (4) al Legii nr. 93 cu privire la patenta de întreprinzător.
Acestea sunt doar noţiuni generale (poate chiar introductive) în acest domeniu. Pentru a avea orice gen de afacere este necesar să vă documentaţi foarte bine şi să consultaţi legile la care am făcut trimitere, dar şi Codul Civil al RM.

Corina OPREA, juristă