Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Cu gândul la mare: Ofertele…

Cu gândul la mare: Ofertele (ne)accesibile pentru cetăţenii R. Moldova

Soarele fierbinte, oraşele zgomotoase şi aglomerate, huruitul maşinilor ne trezeşte şi mai mult pofta de mare, de plajă, de brize, de o terasă şi o cupă mare de îngheţată. Oamenii se gândesc la concediu, îşi programează cele câteva zile din an şi decid cum le vor petrece, luând în calcul posibilităţile financiare, dar şi preferinţele.

Experţi din domeniul turismului ne-au spus care sunt ofertele pentru vacanţa de vară din acest an şi unde ne putem petrece timpul liber activ sau lenevind pe o plajă fierbinte.

Conflictul care a generat ieftiniri

A început perioada concediilor şi oamenii abia aşteaptă să scape de stresul cotidian, de grijile zilnice, pentru o perioadă de timp.

Cetăţenii R. Moldova nu-şi prea permit sejururi luxoase, dar asta nu înseamnă că renunţă la vacanţe. Reprezentanţii agenţiilor specializate spun că vara lumea optează, de obicei, pentru destinaţii mai accesibile, cum ar fi Bulgaria, Turcia sau Grecia. Şi în acest an situaţia nu s-a schimbat esenţial.

572-Ion-IordachiTensiunile apărute între Ankara şi Moscova au dat peste cap planurile hotelierilor din Turcia, aceştia plângându-se că traversează cea mai grea perioadă din punct de vedere al solicitărilor turiştilor. Astfel, Turcia, care până în 2016 se bucura de un flux foarte mare de turişti din Rusia, acum constată reducerea simţitoare, cu peste 50%, a numărului acestora. „Astfel, ofertele pentru o vacanţă în Turcia au devenit mult mai avantajoase, comparativ cu anii precedenţi. Acum, moldovenii pot beneficia de oferte cu 20-40% mai ieftine decât în 2015. Pe ade altă parte, foarte mulţi turişti au frică să se odihnească în Turcia din cauza propagandei din presa rusă, care ajunge şi în R. Moldova… Dar nu trebuie să ne temem, pentru că turcii sunt foarte buni pe securitate şi nu există niciun risc pe teritoriul bazelor de odihnă”, susţine Ion Iordachi, directorul executiv al Asociaţiei Patronale a Industriei Turismului (APIT).

Potrivit agenţilor de turism, Turcia este perfectă pentru persoanele care preferă o vacanţă liniştită la mare: cu băi de soare, mare curată, mâncare delicioasă şi privelişti impresionante.

„Noi le spunem că, în acest an, cea mai bună destinaţie pentru cei care vor să se odihnească este Turcia, ţinând cont de preţul convenabil şi de calitatea serviciilor. Turcia este specializată în all inclusive”, aminteşte Iordachi.

O foaie de odihnă de şapte zile în Turcia este de 250 de euro (în perioada iniţială a sezonului estival) şi poate ajunge la 800 de euro în lunile iulie-august. Aceşti bani includ transportul cu avionul tur-retur, masa, cazarea şi asigurarea medicală. Ultima cursă spre Turcia este programată pentru 16 octombrie 2016.

Excursii prin locurile frumoase

Pentru Grecia în acest an agenţiile de turism au mai multe oferte ce includ şi câteva excursii prin locurile cele mai frumoase din această ţară. „Criza din Grecia a făcut-o să scadă din preţuri anul trecut, însă nu şi în acest an. Conflictul dintre Turcia şi Rusia le-a venit ca o mănuşă Bulgariei şi Greciei, pentru că cea mai mare parte a ruşilor s-au reorientat spre aceste două ţări”, spune Iordachi.

572-margineanu-gabrielAstfel, pachetele cele mai ieftine pentru Grecia sunt de 140 de euro, adică cu 10-15 euro mai scumpe decât în 2015. Aceste pachete, pentru 7 nopţi şi 8 zile, includ transportul tur-retur, cazarea, asigurarea, dar nu şi masa. „Cele mai diverse oferte sunt pentru autocar, însă sunt şi pachete cu avionul. În ultimii ani se observă tendinţa oamenilor de a călători cu autocarul datorită preţului mai redus. În Grecia este bine să iei un pachet cu excursii, dar să nu presupună all inclusive, pentru că nu ai decât să pierzi, odată ce atunci când pleci într-o excursie prin regiune cu siguranţă vei rata două mese (micul dejun şi prânzul)”, menţionează Gabriel Mărgineanu, directorul APIT.

„Vor ieftin, dar mult”

La fel de atractivă este şi în acest an Bulgaria, unde ofertele sunt de 180-190 de euro, all inclusive. Însă, au rămas foarte puţine locuri în hotelurile bune, după ce Bulgaria a acceptat să primească toţi clienţii din Rusia. Potrivit agenţiilor de turism, în acest an, ruşii au rezervat cele mai bune locuri, astfel toate hotelurile de 4-5 stele au fost ocupate. „De obicei, agenţiile de turism de la noi vindeau pachete cu hoteluri de 3-4 stele, dar acum ne-am ciocnit cu situaţia în care trebuie să alegem între cele rămase de 2-3 stele şi noi nu ştim ce condiţii de cazare oferă acestea… Apoi aceste hoteluri sunt mai departe de plajă, iar turiştii moldoveni vor să fie cât mai aproape de mare. Oamenii noştri sunt destul de pretenţioşi, sunt unii care vin şi ne întreabă cât de moi sunt pernele şi ce înălţime are patul din cameră, sau câţi metri trebuie să meargă până la mare. Moldovenii se comportă mai bine peste hotare decât la ei acasă, dar, oricum, ca turist el are amprenta aceea tipic rusească. Mulţi sunt pretenţioşi, vor ieftin, dar mult şi uneori sunt necivilizaţi. Mai avem să ne educăm, la acest capitol”, constată Gabriel Mărgineanu.

În ultimii ani au scăzut şi preţurile la foile de odihnă în Egipt, care ajung să coste 400-500 de euro, cu avionul dus-întors şi totul este inclus.

Factorii care dictează preţul

Călătoriile prin România sunt cel mai mult pentru tineri, pentru persoanele active, care au fost în mai multe ţări şi preferă să se plimbe prin locurile frumoase din România. Însă, dezavantajul este că preţurile pentru cazare sunt mult mai mari decât în Bulgaria. „Preţul mare este dictat de faptul că România achită un impozit de 9% pentru serviciile turistice, în timp ce Bulgaria doar 5%. De asemenea, în Bulgaria şi Grecia sunt mulţi investitori străini. Însă, România vine cu cele mai bune oferte la capitolul balneo, unde oferă condiţii şi servicii minunate la acelaşi preţ sau la un preţ mai mic decât în R. Moldova, care este o destinaţie scumpă. Turistul din R. Moldova nu este educat să meargă la sanatoriu pentru profilaxie, ci doar dacă are probleme cu sănătatea. Ceea ce nu se întâmplă în România, unde oamenii de la mic la mare merg la sanatorii pentru profilaxie”, opinează Ion Iordachi.

Cea mai ieftină vacanţă poate fi petrecută în Ucraina, unde turiştii pot cheltui zilnic pentru cazare şi masă 10 USD. „Preţurile sunt mai mici, dar trebuie să ţinem cont că şi condiţiile de cazare sunt mai proaste. Turistul care va vrea să cheltuie vreo 150 de lei pe zi trebuie să nu uite să ia cu el lenjerie de pat şi propriul prosop. În acelaşi timp, mâncarea este delicioasă, ieftină şi multă. Ucrainenii sunt deschişi şi receptivi şi încearcă să propună oferte avantajoase şi accesibile. Acum, în Ucraina s-a declanşat un val de construire a hotelurilor, în special după ce majoritatea ucrainenilor nu mai merg să se odihnească în Crimeea”, povesteşte directorul APIT.

Oferte vs venituri

Agenţiile de turism se plâng că, în ultima perioadă, tot mai mulţi oameni anulează rezervările făcute pentru călătorii, pentru că situaţia lor financiară este precară. Astfel, domeniul turismului este afectat mult de situaţia politică, economică din ţară şi în special de scumpirile ANRE, care duc, la rândul lor, la scumpirea călătoriilor şi serviciilor.

„Cu regret, observăm că vara nu mai avem acel flux de oameni care revin acasă. Oamenii plecaţi peste hotare îşi iau toată familia şi nu se mai întorc în Moldova. De asemenea, începând cu luna aprilie, vedem cum a crescut simţitor numărul oamenilor care nu îşi pot permite să plătească câteva zile peste hotare”, remarcă Ion Iordachi.

Conform observaţiilor făcute de agenţiile de turism, omul simplu din R. Moldova este dispus să cheltuie pentru o săptămână de odihnă, cu totul inclus, până la 250 de euro, medicii care lucrează la clinicile private – 350 de euro, iar procurorii/judecătorii şi cei care lucrează la vamă iau adesea pachete de 1900 de euro. „Cele mai mari probleme au acum agenţiile de turism care lucrează cu sectorul bugetar, cu sindicatele celor de la judecătorii/vamă, pentru că anume acolo s-a observat cea mai mare descreştere de solicitări. Toţi aceşti bugetari aşteaptă să vadă ce va fi toamna, după alegerile prezidenţiale”, explică Gabriel Mărgineanu.