Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Contractul investiţional, pe mâna birocraţiei

Contractul investiţional, pe mâna birocraţiei

Cozile enorme de dimineaţă la baie și veceuri, bucătăriile neîncăpătoare şi urât mirositoare, tavanele jerpelite şi fisurate, care stau să se risipească ca nisipul dintr-o clepsidră enormă, nu mai constituie un anturaj obligatoriu pentru locatarii căminelor Universităţii de Stat din Moldova… Şi toate acestea se întâmplau din cauza lipsei unei abordări sistemice în dezvoltarea infrastructurii instituţiei de învăţământ superior, a unui program de modernizare a blocurilor şi căminelor universitare, reţelelor termice şi electrice, mobilierului vechi şi uzat.

La restaurarea monumentului istoric, construit în sec. XIX, din centrul Chișinăului, au lucrat circa 200 de persoane
La restaurarea monumentului istoric, construit în sec. XIX, din centrul Chișinăului, au lucrat circa 200 de persoane

În baza Planului Strategic de evoluţie al USM-ului pentru anii 2010—2014, celor patru Hotărâri de Guvern ce ţin de modernizarea campusurilor universitare situate pe străzile Tighina şi Gheorghe Caşu, care vizau şi monumentul istoric – blocul de studii nr.2, precum și căminele avariate de pe strada Pan Halippa, ținând cont de riscul la care erau supuşi cei cazaţi acolo, a fost constituit un parteneriat public-privat, fiind încheiat un contract investiţional care va conduce până în 2018 la restaurarea şi reconstrucţia vechilor edificii de studii şi cazare.

Monument istoric – „ruşinea lumii”

Într-o stare avariată, cu faţada distrusă şi tavanele coborâte sub greutatea anilor (139 de ani!), aşa arăta până recent blocul nr.2 al USM, amplasat la intersecţia străzilor Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni şi M. Kogălniceanu din Chişinău.

580-gheorghe-ciocanu„Blocul nr.2 al Facultăţii de Drept era ruşinea lumii. Clădirea era conservată de vreo 6 ani.

Pe hol, la primul etaj, aveam mereu întinse panglici roşii de avertizare, ca studenţii să fie atenţi, deoarece puteau cădea peste ei bucăţi de tavan.

Pereţii erau negri de mucegai, deşi încercam să-i reparăm, curăţăm, vopsim”, povesteşte Gheorghe Ciocanu, rectorul USM.

Astfel, în urma mai multor şedinţe, Senatul Universităţii a decis să desfăşoare concursul investiţional privind modernizarea infrastructurii USM, în baza a două Hotărâri de Guvern din martie 2013 şi iulie 2014.

Semnarea contractului investiţional

Decizia de a renova căminele, în timp ce bugetul instituţiei de învăţământ superior era golit, a fost una anevoioasă. „Au fost organizate mai multe şedinţe ale Senatului USM, au fost făcute expertize repetate a stării tehnice a căminelor, studii de fezabilitate, documentare detaliată, adresări la instituţii importante şi, în sfârşit, cu un teanc de documente am iniţiat proiectul de restaurare şi reparare, pentru a le oferi studenţilor posibilitatea de a învăţa şi a locui în cămine moderne, europene”, explică rectorul.

La sfârşit de mai 2013, Senatul USM a decis constituirea şi componenţa nominală a Grupului de lucru cu privire la organizarea şi desfăşurarea concursului investiţional în cadrul proiectului de dezvoltare a infrastructurii instituţiei de învăţământ, iniţiat în baza unei Hotărâri de Guvern aprobate în martie 2013. În cadrul concursului de selectare a partenerului privat, oferta companiei de construcţii „Lagmar-Impex”, cunoscută pe piaţa imobiliară din R. Moldova după ce a construit mai multe complexe rezidenţiale în Chişinău, a fost stabilită drept învingătoare.

Terenurile şi blocurile căminelor au fost evaluate de experţii unei companii imobiliare, care au stabilit valoarea de piaţă a bunurilor, iar la 29 iulie 2014, USM şi „Lagmar-Impex” au semnat contractul investiţional, care, în aceeaşi zi, a fost aprobat de Ministerul Educaţiei.

Căminele nr. 10 și nr. 11 ale Universității de Stat din Moldova de pe str. Gh. Cașu au fost renovate de către compania de construcții „Lagmar-Impex”
Căminele nr. 10 și nr. 11 ale Universității de Stat din Moldova de pe str. Gh. Cașu au fost renovate de către compania de construcții „Lagmar-Impex”

„Cămine moarte”

În temeiul contractului, agentul economic s-a angajat să investească circa 75 de milioane de lei (plus 7 milioane de lei pentru demolarea edificiilor – în total 82 milioane de lei) în proiectul social de dezvoltare a infrastructurii USM, banii urmând să fie folosiţi la restaurarea blocului de studii nr.2 al USM, care are statut de monument istoric conservat. Totodată, urmează să fie reconstruite căminele nr. 10, 11, 12 şi 13 de pe strada Gheorghe Caşu.

„Lagmar-Impex” urmează să ofere angajaţilor USM, la preţ preferenţial (450 de euro m.p.), 50 de apartamente cu suprafaţa totală de 3000 m.p., iar în unul dintre blocurile ce urmează a fi construite va fi amenajată, pe o suprafaţă de 300 m.p., o cantină studenţească şi o bibliotecă, cu suprafaţa de 70 m.p.

„Pentru prima dată în R. Moldova se implementează un contract investiţional cu mari dimensiuni sociale: blocuri şi săli de studii, condiţii moderne de trai şi activitate pentru studenţi, preţuri rezonabile la procurarea apartamentelor de către angajaţi. Pentru prima dată se respectă articolul din Legea Învăţământului din 1995, pentru prima dată se investeşte în îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale studenţilor, iar patrimoniul universitar se majorează cu 75 de milioane de lei”, susţine Gheorghe Ciocanu.

Demolarea căminelor de pe str. Pan Halippa, care se aflau în stare grav avariată
Demolarea căminelor de pe str. Pan Halippa, care se aflau în stare grav avariată

În schimb, compania de construcţii urmează să demoleze căminele nr. 6, 7 şi 8 ale USM, situate pe strada Pan Halippa şi să construiască pe acele terenuri blocuri locative şi cămine private. Într-o notă informativă, reprezentanţii USM spun că expertiza tehnică a celor trei cămine a arătat că acestea sunt într-o stare avansată de uzură: „Căminul nr.8 de pe str. Pan Halippa a fost conservat în 2013, caminul nr.9 – în 2014. În acelaşi an aceste două cămine au fost şi casate de Ministerul Educaţiei, deoarece în baza expertizei repetate din martie 2013, căminele au fost declarate avariate. Senatul USM, în iunie 2016, a decis conservarea şi casarea căminelor nr. 6 şi 7 de pe str. Pan Halippa, care, în baza expertizelor, prezintă un pericol real pentru viaţa şi securitatea studenţilor”.

Așa arată o cameră din căminul nr. 10
Așa arată o cameră din căminul nr. 10

„Degeaba zici că ai locuri în cămine dacă ele sunt avariate şi chiar periculoase pentru cei care trăiesc acolo. Nu trebuie să uităm că aceste cămine sunt construite încă în perioada sovietică şi durata lor de viaţă era de 50 de ani, nu mai mult. Acum a venit timpul să fie demolate, fiind deja nişte cămine moarte. Acest lucru e confirmat şi de cele două expertize tehnice, din 2007 şi 2013, care arată că blocurile celor trei cămine nu corespund normelor de siguranţă în cazul producerii unor seisme puternice, iar reparaţiile cosmetice nu pot înlătura fisurile şi devierile cu o adâncime de vreo jumătate de metru”, subliniază rectorul, prezentându-ne concluziile experţilor.

,,În iunie 2016, la şedinţa Senatului USM, am spus că gata, nu mai avem dreptul nici legal şi nici moral să cazăm şi să expunem pericolului viaţa tinerilor. Am cedat nişte ruine, în schimb primind blocul nr.2 şi căminele renovate. Plus la aceasta, în 2008, am avut 16 cămine şi 26 de mii de studenţi, astăzi – 11 cămine şi 12 mii de studenţi. Nu cred că vom avea probleme între cererea şi oferta de cazare. În viitorul apropiat vom modifica obiectivele parteneriatului public-privat şi vom putea construi un cămin modern cu 450 de locuri de cazare. Evoluţia ulterioară a USM (şi nu numai!) va demonstra dacă este sau nu necesar să mai construim încă două cămine cu câte 450 de locuri de cazare”, menţionează Gheorghe Ciocanu.

„Este mai uşor să construieşti o clădire de la zero”

Proiectul investiţional privind modernizarea infrastructurii USM a fost lansat în 2014, urmând să fie finalizat în 2018.

580-adrian-balmus„USM ne-a contractat ca investitor privat, cedând activele pe care nu le folosea, de circa 1,7 ha, dintre care 0,7 ha sunt pe str. Gheorghe Caşu şi 1 ha pe str. Pan Halippa, în locul căminelor avariate. În schimbul acestei suprafeţe de 1,7 ha, urmează să investim 82 de milioane de lei: circa 10,5-11 mln de lei pentru fiecare cămin de pe str. Gheorghe Caşu şi diferenţa rămasă – pentru blocul nr.2 al USM, a cărui renovare a fost finalizată în decembrie 2015, dar şi pentru demolarea edificiilor avariate”, spune Adrian Balmuş, director financiar al Companiei „Lagmar-Impex”.

Parascovia Brânzan, administratoarea blocului Facultăţii de Drept, ne-a deschis uşa masivă din lemn de nuc şi ne-a condus prin holul total renovat. „Dacă se implică oameni care ştiu a munci sincer şi bine, reuşeşti să faci lucruri frumoase”, susţine ea, făcându-ne o excursie prin sălile de studii, sala de conferinţe, ,,sala de judecată’’ şi laboratorul de criminalistică, toate amenajate cu mobilier nou. Mai mult, în blocul nr.2 a fost instalat şi un lift pentru persoanele cu dizabilităţi.

580-bloc32„Blocul nr.2, fiind construit încă în sec. 19, ne-a oferit o serie de „surprize”. Multe lucruri au fost peste aşteptări, când am văzut cât avem de reparat, de consolidat pereţii, de schimbat tavanele, podelele, care erau din lemn… Mai uşor este să construieşti o clădire de la zero, decât să o dezmembrezi, să evacuezi toate deşeurile, să pregăteşti, să consolidezi şi să începi o reparaţie modernă. A fost complicat”, recunoaşte reprezentantul „Lagmar-Impex”.

580-bloc2Potrivit lui Balmuş, în procesul de renovare şi restaurare a monumentului istoric au fost implicate circa 200 de persoane. „Blocul nr.2 trebuia finalizat în aprilie 2016, dar a fost dat în exploatare în decembrie 2015, căminul nr. 10 trebuia finalizat în martie 2017, dar a fost transmis USM-ului odată cu blocul nr.2. Mergem cu lucrările şi investiţiile mai repede decât ne-am propus”, adaugă Adrian Balmuş. „Nu-i o companie de construcţii, ci un pluton de soldaţi, care lucrează energic, organizat si eficient”, subliniază rectorul USM.

Blocul nr. 2 al Universității de Stat din Moldova, restaurat și renovat în stil european
Blocul nr. 2 al Universității de Stat din Moldova, restaurat și renovat în stil european

„E primul nostru proiect de acest gen. Ne mândrim că am reuşit dintr-o paragină, dintr-un bloc grav avariat, cu statut de monument arhitectural, să facem o lucrare frumoasă. Am păstrat doar scheletul clădirii, în rest, am făcut pereţi, poduri, podele din beton armat, consolidând clădirea. Au fost schimbate toate reţelele, am schimbat acoperişul, sistemul antiincendiar, sistemul de ventilare, geamurile şi multe altele”, enumeră lucrările efectuate reprezentantul „Lagmar-Impex”.

Birocraţia – antidotul dezvoltării

„În iulie, curent, am finalizat reparaţia căminului nr.11. A fost schimbat practic tot – reţelele, acoperişul, geamurile, faţada. Am oferit un cămin european. Celelalte două urmează să fie finalizate până în 2018, dar, cel mai probabil, va fi înainte de termenul stabilit”, explică Adrian Balmuş, directorul financiar al „Lagmar-Impex”, în timp ce intrăm în căminul nr.10. Acolo, o angajată ne arată camerele renovate. Spaţiile sunt organizate ca apartamente cu două camere, grup sanitar, hol şi bucătărie. Potrivit rectorului USM, preţul unui loc în căminul renovat este de 600 de lei pe lună pentru un student.

Adrian Balmuş recunoaşte că realizarea proiectului nu este deloc uşoară: „Partea birocratică ne-a cam dat bătăi de cap. Ne-am ciocnit cu birocraţia din instituţiile de stat, care ar trebui să fie mai energice atunci când este vorba de atragerea investiţiilor din sectorul privat în cel public, mai ales în probleme sociale”. Deşi proiectul pare unul de succes, reprezentanţii companiei de construcţii susţin că în viitorul apropiat nu preconizează să se implice în astfel de proiecte, deoarece e greu să o faci într-o perioadă incertă în republică, cu o economie slabă, când preţurile la imobile sunt în scădere, iar criza valutară ar putea să se repete.

Rectorul USM, Gheorghe Ciocanu, regretă că unele forţe se opun proiectelor de renovare, utilizând manipularea şi uzul de fals, eliminând din context frazele şi ascunzând cel mai mare adevăr: aceste cămine sunt avariate (Serviciul de Stat pentru verificare şi expertizare, raport de expertiză nr. 6635-02-13/T, martie 2013) şi prezintă un pericol pentru viaţa şi securitatea studenţilor. „Senatul USM va susţine şi în continuare modernizarea căminelor şi va iniţia în viitorul apropiat modificarea parteneriatului public-privat ce ţine de modernizarea campusului Tighina (căminele nr.1,2,3,4). USM, prin modernizarea infrastructurii sale, îşi consolidează calea spre viitor: cooperarea ştiinţifică internaţională, mobilitatea academică a cadrelor didactice şi studenţilor, profesori invitaţi, conferinţe regionale şi internaţionale, întruniri ale consorţiului universitar şi multe, multe altele ce ţin de valoarea şi prestigiul universităţii”, menţionează rectorul Gheorghe Ciocanu.

Acest articol este un advertorial