Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Condamnat la închisoare, medicul acuzat…

Condamnat la închisoare, medicul acuzat că a violat 16 paciente este încă în libertate

Judecătorii au pronunţat o primă sentinţă în dosarul violurilor de la Internatul Psihoneurologic din Bălţi. Astfel, inculpatul Stanislav Florea, medic de profesie, a fost condamnat la 13 ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip închis, iar victimelor nu le-a fost acordat niciun leu sub formă de despăgubiri pentru suferinţa fizică şi morală. Sentinţa este cu drept de atac la instanţa ierarhic superioară.

În după-amiaza zilei de marţi, 25 octombrie, liniştea caracteristică holurilor Judecătoriei Bălţi a fost înlocuită de forfotă. Aproximativ douăzeci de activişti civici veniţi de la Chişinău, alţii din Bălţi, presă, avocaţi şi victime – toţi erau în aşteptarea apăsătoare a deznodământului. Mihaela (n.r. – nume schimbat), în vârstă de 33 de ani, promitea în faţa tuturor: „Dacă nu-l închideţi pe maniacul ăsta astăzi, diseară mă voi spânzura în pădure, jur”.

„Dacă nu îl închideţi astăzi, diseară mă spânzur, jur”

Tremurul din voce trăda faptul că amintirea calvarului prin care a trecut, încă o doare. Aceasta este orfană, beneficiară a Internatului Psihoneurologic din Bălţi şi a fost violată prima dată în 2002, când era încă minoră. Peste doi ani, în urma unui viol repetat, aceasta a rămas însărcinată. Despre faptul că aşteaptă un copil nu a spus nimănui, de aceea s-a aflat deja când avea aproape şapte luni de sarcină. Atunci, spune, a fost imobilizată şi forţată să înghită mai multe pastile. În numai câteva ore a născut prematur, iar copilul i-ar fi fost omorât chiar sub ochii ei, cu o injecţie. L-a îngropat singură, sub gard la cimitir, şi în vizitează mereu. Medicii spun că ea nu va mai putea avea copii.

Întâi mai sfioase, apoi din ce în ce mai îndrăzneţe, şi alte victime relatau prin ce au trecut, ani la rând. Cu detalii izbitor de asemănătoare, acestea povesteau cum medicul le ademenea în cabinetul lui sau în debara, încuia uşa şi de acolo nu mai era cale întoarsă. În unele cazuri, violul se producea cu utilizarea unor obiecte, mărturii de coşmar ascunse în dosar sub termenul sec de “satisfacerea poftei sexuale în forme perverse, săvârşite prin constrângere fizică sau psihică a persoanei”.

13 ani de închisoare, dar încă la libertate

Medicul Stanislav Florea, împreună cu soţia sa, au fost printre ultimele persoane care au venit la şedinţa de judecată anunţată ca fiind decisivă. În încercarea de a amâna o dată în plus pronunţarea sentinţei, inculpatul a înaintat instanţei un certificat care, spune el, ar confirma că avocata acestuia nu poate fi prezentă din motive obiective. Chiar şi aşa, judecătorii au respins solicitarea de amânare a şedinţei şi, după numai câteva minute de deliberare, au pronunţat sentinţa.

Pe trei capete de acuzare, medicul a fost condamnat la 13 ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip închis. Totuşi, arestul acestuia a fost amânat până când sentinţa va fi executorie.

Potrivit Doinei Străisteanu, una dintre avocatele victimelor, pedeapsa este foarte blândă, iar acest fapt a devenit posibil şi din vina procurorilor, care ar fi comis erori grave la înaintarea învinuirii. „În cazul a patru episoade de viol faţă de patru femei, procurora nu a indicat data când s-a întâmplat şi alte detalii importante despre cum s-a comis infracţiunea. Evident că nimeni nu poate fi condamnat pe afirmaţii abstracte. În episodul când una dintre clientele mele a fost violată fiind încă minoră – a greşit articolul şi alineatul, ceea ce scrie şi în sentinţă. Respectiv, făcând această greşeală, şi instanţa de judecată este obligată să examineze în limitele învinuirii formulate, aşa reiese că el a scăpat”, susţine Doina Străisteanu.

Pentru suferinţele cauzate, cheltuieli de drum şi de judecată, în instanţă au fost cerute câte 50 de mii de lei pentru fiecare femeie supusă violului de către medicul incuplat, iar pentru femeile care au rămas şi însărcinate şi au fost supuse avortului – câte 100 de mii de lei drept despăgubiri morale. Victimele, însă, nu au primit niciun leu.

„Unul dintre articolele incriminate inculpatului prevede detenţia pe viaţă. Noi am solicitat ca lui să-i fie aplicată o pedeapsă maximă, dat fiind că nu am văzut vreo circumstanţă atenuantă. Referitor la acţiunile civile, toate părţile vătămate au cerut încasarea prejudiciului moral. De către instanţă au fost admise doar câteva acţiuni civile doar în principiu. Această soluţie este absolut ilegală, deoarece, recent, prin modificările care s-au făcut la Codul de Procedură Penală, judecătorii sunt obligaţi să examineze aceste acţiuni pe fond şi să se pronunțe în privinţa acestui lucru, ceea ce nu s-a întâmplat şi victimele nu au primit niciun leu pentru suferinţele suferite”, susţine Gabriela Şoronga, şi ea avocată care asistă juridic victimele pro-bono.

La rândul lui, medicul acuzat a refuzat să ofere comentarii pentru presă, însă din materialele dosarului aflăm că Stanislav Florea pledează în continuare nevinovat. La rândul lor, victimele susţin că se tem pentru viaţa lor, mai ales după ce mai mulţi martori au reclamat că se fac presiuni pentru a-şi schimba declaraţiile. Trei ani de procese în care au avut loc două decese, niciun leu în calitate de despăgubire morală şi un condamnat aflat la libertate – acestea sunt rezultatele investigării cazurilor de viol de la Internatul Psihoneurologic din Bălţi.

Scrisoarea deschisă a societăţii civile

Nemulţumite de sentinţă şi examinarea superficială a cazului, mai multe organizaţii şi persoane active în domeniul protecţiei drepturilor femeilor au lansat o scrisoare deschisă. Activiştii îşi exprimă indignarea “faţă de acţiunile ineficiente ale organelor statului în cazul violurilor de la Internatul Psihoneurologic din Bălţi”.

„Condamnăm faptul că, deşi a fost găsit vinovat, Stanislav Florea a fost lăsat să plece din sala de judecată, nefiindu-i modificată măsura preventivă prin arest. Asta, în contexul în care există bănuiala rezonabilă că bărbatul ar putea să fugă în stânga Nistrului pentru a evita să fie privat de libertate. În acelaşi timp, a fost încălcat dreptul victimelor la compensaţie pentru suferinţele fizice şi psihologice prin intimidare şi umilinţă, suportate de-a lungul anilor. Considerăm că lipsa de reacţie în acest caz concret, investigarea superficială a cazului, tergiversarea deciziei şi admiterea aflării violatorului în libertate va duce la crearea de precedente periculoase”, se menţionează în adresarea către autorităţi.

În context, semnatarii scrisorii deschise cer Ministerului de Interne să localizeze persoana condamnată şi să informeze Poliţia de Frontieră despre obligaţia acestuia de a nu părăsi  ţara. La fel, şi Consiliul Superior al Procurorilor şi Procuraturii Anticorupţie este somat să sancţioneze procurorii care au greşit calificarea acţiunilor infracţionale ale violatorului, iar alte instituţii ale statului – să facă tot posibilul pentru evitarea unor situaţii similare pe viitor.

O mobilizare a societăţii civile, de asemenea amploare, a fost observată ultima data în cazul Victoriei Pruteanu, tânăra din Străşeni cu cinci copii la întreţinere, care şi-a înjunghiat soţul ce o bătea. În acel caz, instanţa a dispus încătuşarea femeii chiar în faţa copiilor şi escortarea acesteia la penitenciar, decizie care a scandalizat opinia publică.

Anastasia Cucuruz