Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Angajaţii Institutului Oncologic: „În această…

Angajaţii Institutului Oncologic: „În această cameră se dizolvă toate „chimiopreparatele”, iar personalul medical le inhalează zilnic”

Problemele pacienţilor din Moldova, în special condiţiile de spitalizare şi de tratament, care nu sunt nici pe departe europene, sunt deseori mediatizate de presă, fiind discutate public. Sanatate.info scrie că există şi o altă parte a monedei, mai puţin observată de presă: în unele instituţii medicale, angajaţii sunt supuşi riscurilor, fiind expuşi direct la pericole de îmbolnăvire. „Vorbim aici despre personalul secţiei pediatrie de la Institutul de Oncologie”, scrie sanatate.info, subliniind că, zilnic, în cazul tratamentului chimioterapeutic, angajaţii de aici lucrează cu soluţii şi medicamente periculoase pentru sănătatea lor. „În sala de proceduri nu există o hotă care să absoarbă vaporii toxici, iar asistentele medicale inhalează aceste substanţe de fiecare dată când se află în contact cu aceste preparate”, constată sursa citată.

Potrivit acesteia, la prima vedere, secţia pediatrie oncologică pare a fi dotată cu cele necesare, iar holul micuţ prinde viaţă datorită picturilor copiilor, frumos înrămate şi expuse pe pereţi. O cu totul altă situaţie este în sala de tratamente, unde personalul medical pregăteşte şi administrează soluţiile pentru tratamentul chimioterapeutic. Angajaţii secţiei spun că, în lipsa unui sistem de aerisire, de voie, de nevoie sunt şi ei iradiaţi cu aceste substanţe toxice.

Georgeta Capbătut este asistentă medicală. Ultimii douăzeci de ani şi i-a petrecut în această secţie, unde, spune ea, condiţiile de muncă sunt departe de a fi civilizate. În sala de tratament lipseşte un dulap special, destinat dizolvării citostaticelor, care, spune asistenta, este extrem de necesar. „În această cameră se dizolvă toate chimiopreparatele care urmează a fi transfuzate. Aceste substanţe sunt compuşi chimici care se dizolvă în aer, iar personalul medical le inhalează zilnic. Părinţii, de asemenea, sunt expuşi la pericol, dar mai puţin, deoarece ei petrec mai puţin timp decât noi în secţii”, a spus Georgeta Capbătut, asistenta medicală superioară, citată de sanatate.info.

Riscurile sunt inevitabile, recunoaşte şi conducerea secţiei, precizând că vaporii nocivi afectează pielea şi organele interne. „Pot apărea alergii, dermatite. Desigur, atunci când le inhalăm, sunt afectaţi plămânii, ficatul şi rinichii. De asemenea, mai pot fi afectate mucoasele ochilor şi alte organe. Efectul acestor preparate este foarte dăunător pentru sănătate”, a precizat Laurenţiu Bârlădeanu, medicul-şef interimar de secţie.

Personalul medical spune că, în lipsa unei aerisiri corespunzătoare, încearcă să se protejeze cum poate de efectele acestor substanţe toxice. „Folosim halate, mănuşi, mască specială, bonetă. Din păcate, nu putem deschide geamul în timp ce lucrăm”, mai spune Georgeta Capbătut.

Cristina Bucicovscaia, o altă asistentă medicală din aceeaşi secţie, a spus pentru sanatate.info că, din cauza condiţiilor de aici, nu o dată a vrut să renunţe la acest loc de muncă, dar micuţii bolnavi sunt cei care o fac să mai rămână.

„Îmi place foarte mult să ofer ajutor copiilor. Aici sunt oameni buni. M-am acomodat la colectiv şi nu-mi imaginez să lucrez în altă parte. Îmi este frică să nu-mi fie afectată sănătatea de la aceste substanţe toxice pe care le inhalez, dar lucrăm cu speranţă. Demult ni s-a promis că vom avea condiţii mai bune de muncă. Ştiu că unele colege, care au lucrat anterior, au avut deseori alergii, iar organismul le-a devenit mai sensibil”, susţine şi Cristina, asistentă medicală.

Soluţia acestei probleme ar fi procurarea unui dulap de dizolvare a substanţelor chimice. O hotă pentru ventilare ar valora în jur de o mie de euro. Directorul interimar al instituţiei, Serghei Ştepa, a spus pentru sanatate.info că se află în funcţie de doar trei luni şi că nu a reuşit, deocamdată, să rezolve această chestiune, dar că urmează să identifice o soluţie. „Pentru dulapul de dizolvare a citostaticelor am negociat cu Sindicatul Institutului Oncologic şi acesta urmează să ne elibereze bani pentru a-l procura. Cred că în scurt timp va fi rezolvată şi această problemă”, a declarat Serghei Ştepa, directorul interimar al Institutului Oncologic.

Sanatate.info aminteşte că Secţia oncologie pediatrică a fost fondată în decembrie 1989, în cadrul Institutului Oncologic. Secţia este dotată cu 30 de paturi, iar anual, aici sunt trataţi în jur de 50 de copii cu diverse tumori maligne.