Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Afacerea dulce a familiei Rotaru.…

Afacerea dulce a familiei Rotaru. Povestea prunelor scăldate în ciocolată

Deliciul adevărat al unei bomboane poate fi gustul retro, care, amprentat pe papilele gustative, trezeşte amintiri vii în memoria noastră. Ce poate fi mai gustos decât dulciurile care-ţi amintesc de copilărie şi de serile din ajunul Crăciunului, când toată familia se adună, deapănă amintiri, în aşteptarea unei minuni şi a surprizelor pe care le vor descoperi copiii dimineaţa sub pernă, în papuci sau sub brad…

Plăcerea are gust de fructe şi nuci în ciocolată. Acest lucru ni-l demonstrează familia Rotaru, din satul Văsieni, Ialoveni, care în 2011 şi-a deschis o fabrică de ciocolată. Prune, caise, seminţe de floarea-soarelui, nuci, toate scăldate în ciocolată – sunt bunătăţile ce pot fi găsite în cutiile cu marca „Rifero”.

„Produc ceea ce-mi place”

Ion Rotaru, alături de familia sa, sunt un exemplu bun de oameni harnici care reuşesc să-şi construiască un prezent şi un viitor frumos în R. Moldova. De-a lungul vieţii, antreprenorul a deschis mai multe întreprinderi. „Contează să ştii când să te porneşti şi când să te opreşti, mai ales în situaţia, frecvent instabilă, din ţară. Pe la începutul anilor ’90 mă ocupam de uscarea şi comercializarea prunelor. Apoi am avut o moară şi o oloiniţă, iar acum produc bomboane. Aşa că ştiu cum se mănâncă micul business, cum se deschide o afacere şi, totodată, ştiu că trebuie să te înarmezi cu multă răbdare şi să nu te grăbeşti”, adaugă Ion Rotaru, care susţine că deschiderea fabricii de bomboane a fost o întâmplare frumoasă. „De fapt, am început să produc ceea ce-mi place. Am văzut că sunt mulţi oameni care au gusturi asemănătoare cu ale mele şi mi-am zis atunci: de ce nu aş deschide o fabrică de producere a prunelor în ciocolată, că doar sunt atât de gustoase şi sănătoase”, ne povesteşte bărbatul, care ne inspiră să fim devotaţi pasiunilor noastre.

img_0110Un alt motiv care l-a făcut pe Ion Rotaru să se apuce de producerea prunelor în ciocolată a fost o remarcă aruncată de directorul unei fabrici de bomboane din Federaţia Rusă. „Într-un an prunele uscate nu s-au vândut prea bine. Am început să telefonez la toate fabricile de bomboane cu care am mai colaborat. Ei îmi spuneau că pruna din Moldova, chiar dacă este mai gustoasă, este mai scumpă. Eram dezamăgit să aud asta şi i-am întrebat: Ce să facem noi? Să ne apucăm singuri să producem bomboane? Unul dintre ei mi-a replicat: Dar de ce nu, cine vă încurcă? Acea remarcă m-a zgâriat la inimă şi de atunci mă tot gândeam: dar chiar cine nu-mi permite să fac şi eu bomboane cu prune, aşa cum îmi place mie? Că doar nu mi-a fost niciodată frică de lucru…”, povesteşte cu entuziasm bărbatul. El recunoaşte că începutul a fost dificil, dar nu şi imposibil.

După jumătate de deceniu de muncă asiduă şi investiţii mari, produsele „Rifero” intră în casele oamenilor din R. Moldova şi de peste hotare. „În ziua de azi, nici publicitatea nu-ţi face o promovare mai bună decât un produs gustos şi de calitate. Publicitatea este un motor al vânzării, spun mai mulţi businessmeni, dar eu susţin că motorul succesului este un produs bun, pe care nu-ţi este ruşine să-l oferi oamenilor. Dacă a gustat o dată şi i-a plăcut, nu mai trebuie să-i spui nimic omului, pentru că va veni şi va cumpăra”, constată Ion Rotaru, invitându-ne în clădirea unde se produc bomboanele.

Utilaje construite cu propriile mâini

Ne punem bonetele şi intrăm în fabrică, unde întâlnim şase femei care lucrează cu spor. Ceea ce fac ele, probabil, este visul fiecărui copil: să lucreze la o fabrică de bomboane, unde ciocolata încălzită să curgă în formele pe care le vor căpăta viitoarele bomboane. Inspirăm adânc şi ne umplem nările cu mirosul dulce de ciocolată, iar aerul cald ne învăluie. „Aceasta este fabrica unde se produc bomboanele Rifero”, ne spune directorul companiei.

img_0091Potrivit lui, prima etapă de producere a bomboanelor este cea de pregătire a prunelor pentru glazurare. Mai multe femei scot sâmburii cu un aparat special. După care este pusă şi nuca. Compoziţia este modelată şi scăldată în ciocolată caldă. După răcire, bomboanele sunt ambalate şi aranjate în cutii şi astfel sunt gata să ajungă în casele noastre. „La fabrică nu este un utilaj care să ia forma, să o poarte pe linie, să o umple cu ciocolată, să pună miezul, apoi iarăşi să o treacă prin ciocolată. Totul se face manual. Singurul proces semiautomatizat este procesul de glazurare şi ambalare”, ne povesteşte Tudor Rotaru, fiul.

„Toate produsele sunt făcute manual. Nu avem un utilaj care să facă totul în locul oamenilor, dar nici nu vrem acest lucru, pentru că nu ne gonim după cantitate, ci optăm pentru calitate şi vrem să oferim oamenilor din sate un loc de muncă, ca să fie aproape de familiile lor”, adaugă Ion Rotaru, în timp ce noi urmărim cum una dintre femei pune ciocolata la rece, ca doar după câteva minute să răstoarne formele din care se rostogolesc bomboanele în formă de nucă.

Potrivit antreprenorilor, majoritatea utilajelor de la fabrică sunt construite de Ion şi Tudor Rotaru. „Aveam puţini bani şi nu puteam să ne permitem să cheltuim prea mult. De aceea, am încercat să ne descurcăm cum putem. Norocul nostru este că ambii suntem ingineri şi ne pricepem la construirea unor aparate”, ne spune Tudor, arătându-ne aparatul care scaldă prunele în ciocolată. „Acest utilaj tot noi l-am făcut”, adaugă el.

„În sate este greu să porneşti o afacere”

La fabrica de ciocolată lucrează 16 persoane, locuitori ai satului Văsieni şi Ulmu, raionul Ialoveni. „Dimineaţa vine persoana responsabilă care deschide fabrica, pregăteşte utilajul, aduce ciocolata pentru a face glazură din ea, apoi vin şi ceilalţi şi aşa începe ziua de lucru, care durează opt ore. Încercăm să nu fie mai lungă, pentru că altfel angajaţii obosesc şi nu mai lucrează atât de eficient”, susţine directorul fabricii. Potrivit lui, cea mai mare parte a angajaţilor sunt femei. „În sate este mai greu să deschizi o afacere. Înainte, pe acest teritoriu, aveam o moară şi unul dintre motivele care m-au făcut să vând tot utilajul şi să închid moara a fost că nu aveam muncitori, pentru că majoritatea bărbaţilor de aici preferau băuturile alcoolice, ceea ce complica situaţia”, suspină antreprenorul. Cu toate acestea, bărbatul se bucură că poate oferi locuri de muncă sătenilor care vor să lucreze, să aibă cu ce-şi creşte copiii şi să le ofere posibilitatea unei vieţi frumoase în sat. „La fabrică lucrează şi două persoane cu dizabilităţi. Este o familie: soţul şi soţia. Ambii sunt hipoacuzici, adică nu aud şi nici nu vorbesc. Dar nu vă imaginaţi cât de buni sunt! Eu le-am arătat ce au de făcut şi pot să vă spun că sunt mult mai sârguincioşi şi mai responsabili decât ceilalţi. Ei ştiu bine ce au de făcut şi eu mă bazez pe ei”, adaugă Ion Rotaru.

Ion Rotaru, directorul fabricii de bomboane „Rifero”, fondată în anul 2011
Ion Rotaru, directorul fabricii de bomboane „Rifero”, fondată în anul 2011

Succesul firmei pe care o conduce se datorează implicării membrilor familiei sale. În familia Rotaru, toţi membrii acesteia lucrează cot la cot pentru a „construi” o afacere prosperă.

„Nu ne cumpărăm maşini, nu ne construim case, ci investim toţi banii în dezvoltarea afacerii”, susţine Tudor, care, în urmă cu câţiva ani, a renunţat la serviciu şi s-a alăturat familiei. „Nu poţi să lucrezi pentru cineva atunci când vezi că părinţii stau nopţile şi nu dorm, încercând să pună pe picioare afacerea”, adaugă el.

O problemă a fost şi lipsa investitorilor. „Investitorilor le place să se implice în afaceri unde nu este mult de lucru, dar aici e greu şi mult de muncit, aşa că nici nu prea vin cu propuneri”, ne explică Ion Rotaru.

„Am alergie la conservanţi”

Denumirea produsului, „Rifero”, aparent de provenienţă străină, nu e nimic altceva decât iniţialele fondatorului: Rotaru Ion Feodor. Gustoasele prune sunt alintate metaforic „perle negre”, deoarece, ne explică Tudor, acestea sunt nu doar delicioase, ci şi sănătoase. „Produsele noastre sunt de calitate şi fără conservanţi. Nu-mi plac conservanţii. Am alergie la ei!”, râde Ion Rotaru.

Toate ingredientele folosite la producerea bomboanelor sunt naturale, afirmă antreprenorii. „Mierea este cumpărată de la albinarii pe care-i cunosc şi sunt sigur că fac un produs de calitate şi nu adaugă niciun gram de zahăr. Prunele, la fel, le cumpăr de la un om care lucrează cinstit şi ţine la calitatea fructelor”, enumeră directorul companiei. Seminţele de floarea-soarelui sunt cumpărate de la producători din Moldova şi Ucraina, iar nucile, de la locuitorii satului Văsieni. „Ştiu precis că nu se mai duce omul să stropească nucul. Sătenii din Văsieni vindeau înainte miezul de nucă în pieţele din Chişinău, dar acum mi-l aduc mie”, zâmbeşte proprietarul.

img_0051Planul familiei Rotaru este să facă cât mai diversă şi accesibilă producţia sa. „Reţetele le creăm noi, totul începe acasă, în propria bucătărie, unde încercăm să potrivim gusturile. Până ajunge pe raft, un produs are de trecut foarte multe etape”, ne spune Nina Rotaru, soţia.

Termenul de valabilitate al bomboanelor produse la Văsieni este de doar câteva luni, pentru că nu sunt folosiţi conservanţi. „Însă, un produs bun nu se prăfuieşte pe rafturile magazinelor. Oamenilor le place că le oferim un produs sută la sută natural şi pentru buzunarul fiecăruia. Cel care ne-a gustat o dată nu ne mai uită”, glumeşte Ion.

Impresionaţi de gustul bomboanelor sănătoase sunt şi străinii. „Sperăm că în acest an vom sparge piaţa din România şi vom ajunge şi pe piaţa europeană, care este o poartă deschisă spre dezvoltare”, recunoaşte directorul companiei.

La mijlocul acestei veri, marca comercială „Rifero” a obţinut Medalia de Aur la categoria „Produse alimentare”, nominalizarea „Aprecierea Consumatorilor”, la Gala Businessului Moldovenesc.