Principală  —  Ediţia PRINT  —  Stop Fals!   —   „Fisuri” la alegerile pentru Duma…

„Fisuri” la alegerile pentru Duma de Stat a Federaţiei Ruse desfăşurate în regiunea transnistreană

Peste 110 milioane de alegători din Federaţia Rusă au fost aşteptaţi la urne, pe 18 septembrie, pentru a alege noua componenţă a Dumei de stat. Astfel, cetăţenii ruşi au avut de ales din 6500 de candidaţi, de la 14 partide înscrise în listele electorale. Douăzeci şi două de secţii de votare pentru aceste alegeri au fost deschise în toate oraşele din regiunea transnistreană, în pofida faptului că Chişinăul a cerut oficial Federaţiei Ruse să nu facă asta.

Alexandru Zubco, jurist la Promo-Lex, are o experienţă vastă în analiza fenomenului transnistrean. Despre alegerile recente pentru Duma de Stat, Zubco spune că le-a monitorizat de la distanţă, întrucât îi este interzis să intre pe teritoriul regiunii transnistriene. Astfel, s-a informat prin intermediul activiştilor, al oamenilor de rând şi în urma apelurilor pe care le-a primit Promo-Lex. În consecinţă, a dedus ce poate fi o încălcare juridică sau una de facto şi, la acest nivel, a depistat mai multe „fisuri” în acest sistem electoral.

Lipsa listelor electorale pe circumscripţii

„Federaţia Rusă a implementat sistemul mixt. Deci, se votează şi pentru partid, şi pentru deputatul din regiune. Respectiv, trebuiau să fie formate liste electorale pe circumscripţii. În regiune nu au fost. Aşadar, vă imaginaţi: cineva a primit foarte multe buletine şi liste simple, fără nume, fără datele concrete ale cetăţenilor ruşi şi doar a semnat pe aceste liste. Lipseşte posibilitatea de a verifica dacă este vorba de un cetăţean rus sau nu. Deducem că puteau exista şi falsuri în aceste semnături”, spune Zubco.

Rusia a fost avizată de către R. Moldova că este ilegal să deschidă atât de multe aceste secții de votare
Rusia a fost avizată de către R. Moldova că este ilegal să deschidă atât de multe aceste secții de votare

Organizarea participării masive la scrutin

Au fost închiriate unităţi de transport public, care duceau alegătorii de la domiciliu la o secţie de votare şi apoi la altă secţie de votare, afirmă juristul. „Erau cazuri în care persoanele au votat de două, trei şi mai multe ori. A avut loc o votare masivă, o votare multiplă. Totodată, în transport, se făcea propagandă pentru cine să voteze. Alegătorii sunt foarte creduli şi votează expres pentru cine li se indică”, explică Zubco.

Propagandă pentru un singur concurent electoral

„Mai mult, propaganda respectivă nu intra în agenda acestui concurent electoral („Единая Россия”, n.r.). În mesaj se menţiona, de exemplu, continuarea misiunii de pacificare. Este vorba de nişte mesaje care nu sunt specifice platformei electorale a acestui partid, care sunt formulate pentru a induce în eroare locuitorii din regiune. Informaţia din electorală a fost mai mult falsă”, relevă Zubco.

Număr mare de secţii de votare pentru regiune

În total, în R. Moldova, s-au deschis 25 secţii de votare pentru scrutinul din Rusia, dintre care 22 – în regiunea transnistreană. Rusia a fost avizată de R. Moldova că este ilegal să deschidă aceste secţii de votare. Astfel, Alexandru Zubco se întreabă dacă Federaţia Rusă nu a încălcat suveranitatea R. Moldova în acest context. „Deschiderea abuzivă a acestor secţii ne demonstrează că Rusia deţine în continuare controlul asupra administraţiei de la Tiraspol. Nu trebuia să o facă, aşa prevăd acordurile internaţionale”, subliniază Zubco.

Au votat pentru candidaţi din regiuni de care nu au habar

Federaţia Rusă putea deschide cel mult o secţie de votare în cadrul contingentului misiunii de pacificare a comandamentului dislocat la Tiraspol, spune Zubco şi adaugă că „în cazul în care militarii ruşi nu s-ar fi putut deplasa nici în centrul Chişinăului, nici în Ucraina, având prescripţia de a nu părăsi garnizoana militară. Asta înseamnă 400 de miliatri dislocaţi în postul de pacificare şi familiile lor. Ceea ce s-a făcut este o interferenţă expres în integritatea şi suveranitatea statului. Moscova are şi influenţă, şi interes în regiune, dar în exerciţiul din 18 septembrie s-a văzut că dacă era interesul nemijlocit asupra regiunii, cred că Comisia Electorală Centrală rusă emitea liste speciale pentru regiune. Ea nu a făcut nimic şi alegătorii au votat pentru candidaţi din Irkutsk, Smolensk, Kaliningrad, adică nişte regiuni de care mulţi locuitori de acolo habar nu au”.

Tiraspolul a fost lăsat singur. Chişinăul poate acţiona, crede Zubco

„La nivel practic, Tiraspolul a fost lăsat singur şi se bazează acum pe o manipulare media importantă, vrând să arate că Rusia e de partea sa”, mai spune juristul.

Regiunea a dat tonalitatea pentru concurenţi unici

Numărul alegătorilor nu este prea mare, dar această regiune a dat o tonalitate pentru concurenţi unici. Astfel, acolo unde voturile nu ajungeau, au fost „completate” cu voturi de aici. Transnistria a fost utilizată ca o tablă de şah, după părerea lui Zubco.

Vacuum informaţional

„Acum este accesibil internetul şi se manifestă un oarecare activism, dar, în general, în această masă populară e greu să vii cu un altfel de mesaj. Populaţia rămasă acolo e nostalgică după sistemul sovietic şi nu acceptă reforme atât de repede. Există, totuşi, o categorie mică de cetăţeni care s-ar putea implica şi face ceva”, subliniază juristul Promo-Lex.

Mesajul „alături de Rusia”

Mesajul „alături de Rusia” este persistent, permanent, fundamentat pe orice. Există sancţiune penală pentru cei care spun că sunt anti-Rusia, menţionează Zubco.

Date închise şi frică

Oamenii din regiunea transnistreană se tem să ia atitudine. „Nu s-au găsit curajoşi, decât câteva persoane care activează în afara regiunii”, mai spune Alexandru Zubco. El subliniază, în acelaşi context, că mesajele pro-Rusia, susţinute în fel şi chip, sunt răspândite mai ales în rândul pensionarilor, cărora li se spune că primesc o compensare pro-rusă, deşi nu există niciun fel de dovadă în acest sens, întrucât datele nu sunt publice. Totuşi, la nivel de percepţie, se păstrează ideea că Rusia poartă de grijă regiunii.

Chişinăul nu are un plan pentru Tiraspol

„Nu cred că suntem în avantaj acum, nici diplomaţi iluştri nu avem”, subliniază Zubco cu referire la o eventuală atitudine din partea Chişinăului. „Rezolvarea acestui conflict ţine nemijlocit de lingvistică, de identitate. Noi acum mergem într-o direcţie neştiută. Chişinăul nu are un plan pentru regiunea transnistreană, nici pentru opţiunea în care pierde regiunea, nici pentru cea în care mâine Tiraspolul decide să colaboreze cu Chişinăul”, conchide Zubco.

OSCE a criticat modul de desfăşurare a alegerilor parlamentare din Rusia, despre care a afirmat că au fost marcate de încălcări ale drepturilor fundamentale şi de lipsa unor alternative politice distincte.