[sondaj] 2016, față în față cu guvernarea

În 2-3 zile, intrăm în Sărbătorile de Crăciun, după care, în alte câteva, vine şi Anul Nou. 2016 îşi face deja „bagajele”, se pregăteşte de drum. Ne lasă. Împliniţi? Neîmpliniţi? Elitele de la guvernare ne-au promis că vor face, din 2016, un an mai cu dreptate, fără corupţie, cu o viaţă mai bună, familii mai sănătoase şi copii mai fericiţi. Cum a fost? Ce s-a schimbat? Cum ne-am schimbat? În bine? În rău?

2016 pleacă. Cu ce rămânem?

Alexandra Cann, Asociaţia Patronală APIUS

Ceea ce s-a întâmplat în 2016 este un dezastru. E anul din care a avut de câștigat oricine, numai nu bietul cetățean. Pentru binele lui nu s-a făcut nimic. Pe lângă toate scumpirile, a mai fost împovărat și cu rambursarea miliardului furat. Complicat an. Investiții în R. Moldova nu se fac, economia e la pământ, bugetul e din împrumuturi, impozite, tarife și amenzi. Însă, răul cel mai mare care s-a întâmplat în 2016 este alegerea unui președinte care vrea să ne ducă cu pluta în Eurasia. Dacă a ajuns Dodon să se căciulească nu doar în faţa Moscovei, dar şi a Tiraspolului, e prea de tot. În Diasporă s-a dat cu piciorul, iar pentru Krasnoselski s-au adus felicitări. Culmea nebuniei, ce să zic. Moldova e și mai răzlețită decât a fost. Urmările anului 2016 pot agrava situația în 2017. Nu cred că va fi un an mai bun. Guvernarea nu ne dă argumente să credem că va fi mai bine.

Profir Tanasciuc, pensionar

Nimic bun, din tot ce s-a întâmplat în 2016. Despre miliardul furat nu se aude nimic, hoții rămân la libertate, viața se scumpește, guvernarea își face de cap mai departe. Singurul lucru bun care urma să se întâmple a fost alegerea președintelui, dar și acesta a fost compromis. Dodon-președinte e culmea răului pentru Moldova. Și acest lucru se va vedea în 2017. În 2016 a trebuit să ne strângem cureaua mai mult decât în 2015, ca să rezistăm prețurilor și tarifelor. În 2017 s-ar putea să fie și mai slut. Ne așteaptă scumpiri în lanț. Cei săraci vor fi și mai săraci, nevoiașii – și mai nevoiași. În parlament, toate legile se fac pentru ei, nu și pentru noi.

Rodica Cucereanu, primară, Crihana Veche, Cahul

2016 a fost un an greu, dificil, instabil politic. Nu știu ce am putea să ne amintim de bine. Am avut mereu senzația că un an mai rău ca 2016 nu poate fi. Alegerile prezidențiale au complicat și ele lucrurile, în loc să le simplifice. 2016 nu a fost un an simplu nici în plan social. Saltul prețurilor, când trăiești dintr-un salariu fix sau dintr-o pensie fixă, face probleme mari, mai ales pentru lumea de la sate, care îşi trăiește viața mai mult pe cont propriu. Însă, ce-a fost a fost. S-a trecut. Să sperăm că 2017 va fi un an mai bun. Pentru toți.

Tudor Deliu, deputat PLDM

A fost un an complicat. Pentru R. Moldova şi pentru cetățeni, aproape că nimic nu s-a schimbat în bine. Mai degrabă, am fost martori, pe durata anului, la mai multe atacuri din partea guvernării asupra cetățeanului: mă refer la datoria publică, pusă pe seama populației (miliardul furat), la majorarea vârstei de pensionare, la legalizarea hoțiilor din averea publică, amnistia fiscală… Şi nu sunt singurele. Este un an plin de regrete. Personal îi mulțumesc Domnului că, în toată „bufetăria” asta din Parlament, am putut, alături de colegii mei, să ne respectăm mandatul așa după cum am făcut-o totdeauna. În rest, ce să vă zic? Suntem pe sfârșit de an. Să ne bucurăm că se sfârșește şi să ne dorim ca anul care vine să fie unul mult mai bun. La Mulţi Ani!

Arcadie Suceveanu, Uniunea Scriitorilor, preşedinte

Așteptările au fost multe. Şi mari. Nu şi împlinirile. Partidele de la guvernare nu şi-au făcut treaba, reformele au rămas vorbe, viaţa degradează, case, sate pustiite şi copii abandonaţi la tot pasul, miliardul furat rămâne pe mâna celor care l-au furat, alegerile ne-au fost şi ele furate. Lumea a sperat că va putea alege un preşedinte care s-o reprezinte, însă i s-a pus în cârcă un preşedinte trucat, care vrea să transforme R. Moldova într-o gubernie rusească. În loc să mergem înainte, suntem trași înapoi, însă nu are cum să le reușească. 2016 a fost marcat de proteste masive, aşa cum nu au mai fost de mult, din care au rezultat două forţe politice noi, pro-populare, PAS şi DA. Și asta e bine. Tot în acest an, 2016, a prins contururi mai clare şi mişcarea unionistă odată cu lansarea Sfatului Ţării-2, ceea ce înseamnă că avem alternative pentru a ieşi din cercul vicios în care ne fierbem de 25 de ani. Va fi 2017 mai bun? Îmi vine greu să cred, dar așa e tradiția noastră veche, românească, că trebuie să ne urăm de bine şi să sperăm la bine.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. slava

  Incorect spus “cu ce ramanem”, corect o sa fie ca “2016 a trecut, si iar mergem inainte”.

  • Vlad Ganea

   Lasa ca raminem si cu incredere UE, cu sprijinul UE, cu acordul FMI, cu Guvernarea pro-europeana, cu vama care lucreaza dupa lege so desogur cu acestea vom si merge inainte in 2017 🙂

 2. Valeriu

  Parerea neobiectiva a citorva oameni, asta inca nu inseamna “totaluri” si nici macar sondaj. Trebuie date concrete, perceptii din interior si din exterior, informatii din diferite domenii.

 3. Harton

  Toți sunt nemulțumiți de furtul miliardului, au fost arestați Filat , Platon, Shor dar după cum a mai spus și șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, în mod normal astfel de cazuri durează ani de zile chiar și trei și șase ani , dar la noi vor timp de un an de zile să se rezolve totul!

 4. Teodor

  Oooo, si cine a scris aceste opinii, nu cumva tot expertii de la JurnalTV, alde Alaiba, Tofilat si Natasa Morari?! Toate ca toate, dar pensionarul de mai sus cred ca inca nu stie ca pensiile vor fi marite si in unele cazuri chiar dublate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *