Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Preşedintele cetăţenilor

[sondaj] Preşedintele cetăţenilor

La alegerile prezidențiale din 30 octombrie urmează să participe 16 candidați, care vor încerca să ne mângâie urechile cu cele mai calde promisiuni, tocmai lustruite ca pantofii unui boschetar. Lucrul cel mai important este ce va urma după penultima zi de octombrie. Cu ce așteptări venim la secțiile de votare și ce vrem de la „învingătorul” acestei curse?

Ce ar trebui să facă viitorul președinte pentru cetățeni?

s1Victoria, bloggeriță

Vreau să am copaci în țara asta, să am unde să mă ascund de arșiță sub ramurile unui copac. Vreau ca copilul meu să aibă la gradiniță un pat al lui, dar să nu doarmă câte doi pe un pat, cum o fac acum. Vreau ca mamele noastre să primească pensii mai devreme de 57 de ani. Nu mă supăr că muncesc ca un cal, însă vreau ca și caii să fie remunerați corect și la timp. Și vreau un președinte la care măcar o dată în an să pot intra la el cu orice întrebare. Vreau să mă simt și eu cetățean a cărui opinie contează! Vreau să simt că sunt reprezentată de omul care se află în fruntea țării, că interesele mele și ale altor cetățeni sunt reprezentate de către acesta și sunt apărate.

s2Vitalie, pensionar

Viitorul președinte al țării ar trebui să fie om cu scaun la cap. Tot repetăm că vrem să ne facă dreptate, să fie sincer cu oamenii, așa că ar trebui să înceapă să facă aceste lucruri. Personal, cred că din cei înscriși, Maia Sandu e mai aproape de a fi președinte. Asta e opinia mea și a prietenilor, cu care discutăm aceste lucruri. Socot că are șanse să câștige. Primele schimbări pe care ar trebui să le facă țin de domeniul justiței, fiindcă justiția echitabilă înseamnă să se pună capăt corupției. Mare parte din problemele cu care se confruntă omul de rând sunt născute din corupție, nu poți merge la un spital fără să ai bani de rezervă în buzunar, nu poți merge să-ți înscrii un nepot la grădiniță fără bani, dar de unde să îi iei? Salariile și pensiile sunt atât de mici.

s3Ana, manager PR și comunicare

Îmi doresc un președinte care să dea dovadă de multă verticalitate și să fie un exemplu pentru cetățenii acestei țări. Să comunice cu oamenii nu (doar) de la ecranele televizoarelor sau de la conferințele de presă. Să conștientizeze că cetățenii au ce spune și vor să fie auziți, respectiv să le audă nevoile. De asemenea, președintele trebuie să aibă și rolul de arbitru în activitatea organelor de stat și să creeze un Consiliu Suprem de Securitate funcțional și combativ, organ care să fie în stare să prevină crize de genul furtului de miliarde. Vreau ca viitorul președinte al R. Moldova să pună interesele cetățenilor mai presus decât orice altceva, să se implice, să fie activ, să nu se ascundă după bodyguarzi.

s4Boris, academician, cercetător științific

În primul rând, aș dori ca președintele să-și creeze o imagine reală, bine meritată, de om al poporului și nu al oligarhiei, al celor care au furat țara și acum o conduc. Și, în al doilea rând, aș dori să ia exemplu, dacă îi place Lukașenko ca organizator – poftim, să învețe de la el, dar, dacă nu-i place ca democrat, să învețe de la Merkel, sau de la altcineva. Viitorul președinte trebuie să fie în popor în fiecare zi, în fiecare clipă să fie cu gândul la popor, dar nu să stea îngrădit în Președinție, de un grup de birocrați care nici nu primesc oameni, nici nu le răspund. Viitorul președinte trebuie să se sacrifice pentru această țară și pentru viitorul ei. Eu sunt pentru vectorul pro-european al țării noastre, dar sunt și pentru normalizarea relațiilor cu Federația Rusă și cu alte țări CSI. Noi suntem o țară mică și acest președinte trebuie să înțeleagă foarte bine că un asemenea stat trebuie să trăiască bine cu toți.

s5Maria, inginer la „Apă-Canal”

Vreau ca oamenii să trăiască demn, să avem salarii și pensii demne, ca oamenii să poată plăti facturile și să le rămână și ceva pentru viață. Și pentru viață asta nu înseamnă doar mâncare și haine, ci și noi să putem călători și în Italia, și în Israel, și în România. Omul dacă își dorește ceva, să poată avea. Așa cum este peste hotare, oamenii lucrează toată viața, apoi, la pensie, își pot permite să călătorească, să vadă muzee, locuri frumoase. La noi poți doar să visezi la așa ceva, iar pensionarii uită și cum să viseze, munca și nevoile le iau tot timpul.Viitorul președinte trebuie să facă în așa fel încât să fie mai multe locuri de muncă pentru tineret, ca să poată rămâne acasă, să nu fie nevoiți să plece peste hotare. Agricultura e la pământ, veniți la țară să vedeți cum trăiește lumea: e sărăcia lui Dumnezeu. N-are nimeni nici ce lucra, nici tehnică cu care să prelucreze pământul.