Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Pensii mai bune. De…

[sondaj] Pensii mai bune. De când? Din ce bani?

De la începutul anului 2017 vom avea un nou sistem de pensionare. Potrivit premierului Filip, acesta va fi unul mai echitabil, nu vom mai avea pensionari privilegiaţi, pensiile pentru toţi vor fi calculate după acelaşi coeficient unic, şi nu ca acum (75% pentru funcţionărime şi doar 26% pentru „ceilalţi”), iar indexarea se va face diferenţiat, în funcţie de mărimea pensiei. În schimb, pensionarii nu vor mai avea dreptul să muncească ori vor trebui să aleagă între pensie şi salariu, iar vârsta de pensionare urmează să fie majorată, pentru a crea „rezerve” la bugetul de asigurări sociale.

Cu una dăm şi cu alta luăm?

Virgil Mândâcanu, profesor universitar, doctor

Statul nu a fost niciodată prea darnic cu cei care-l hrănesc şi din munca căruia există: ţărani, muncitori, educatori, profesori, medici… Funcţionărimea a făcut legi care să-i facă ei bine. Care echitate, de unde? Să dea Domnul s-o vedem şi pe asta, dar nu cred. Eu am lucrat 60 de ani ca profesor universitar şi am de ceva vreme, cu indexări cu tot, 2500 de lei. Şi soţia 1000 de lei. Ce ne facem cu 3500 de lei, când prețurile cresc, tarifele cresc, când fără un ban nu rezolvi nimic? Ei zic că o să facă. Cu ce? De unde bani? Cu un buget adunat din taxe şi împrumuturi? Tineretul pleacă sau vrea salarii bune, nu salariile pe care le ridică pensionarii. Iar dacă pensionarii vor trebui să aleagă între pensie şi salariu, atunci cu atât mai mult nu va mai avea cine lucra în R. Moldova.

Maria-SarabasMaria Sarabaş, artistă

La noi de dat se dă mai greu, de luat se ia mai uşor. Nici nu ştiu ce să cred. Dacă vom ajunge ca pensiile să se calculeze pentru toţi la fel, iar indexările să se facă după mărimea pensiei, e bine. Dar când? În cât timp şi din ce bani? Dacă pensionarii vor trebui să aleagă între pensie şi salariu, atunci pensiile trebuie majorate substanţial. Câteva sute de lei la pensie, în schimbul unui salariu de două-trei mii de lei, nu simplifică ci complică viaţa pensionarilor. Mă tem că e o şmecherie la mijloc. S-ar putea ca pensiile să se mărească simbolic, ca marea majoritate a pensionarilor să fie nevoiţi să renunţe la pensii şi să aleagă să muncească pentru a supravieţui. Iar statul să facă economii la buget pe contul pensiilor.

553-ion-dolganiucIon Dolganiuc, primar de Colibaşi, Cahul

Un nou sistem de pensionare? Da, avem nevoie. E de plâns ceea ce avem la capitolul echitate. Privilegiaţii sunt o mare problemă. O altă poblemă sunt diferenţele dintre oraş şi sat. Nu ştiu de ce se crede că, dacă ţăranul are o bucată de pământ, e cazul să i se dea o pensie de râs. La ţară viaţa nu e viaţă. Sărăcia şi bolile macină satul. În Colibaşi, din 960 de pensionari, doar 300 depăşesc vârsta de 70 de ani. Dacă mărim cenzul de pensionare, dar pensiile pentru ţărani vor rămâne simbolice, nu vom avea nici atâţia. Da, noi trebuie să ne adaptăm rigorilor europene. Dar nu trebuie să copiem legi, trebuie să le adaptăm la condiţiile R. Moldova. Şi în cazul dilemei pensie ori salariu e la fel. Avem sate în raion în care fără pensionari şcolile ar muri. Trebuie să existe alternative.

anatol-croitoruAnatol Croitoru, combatant

Care echitate? De unde? Nu a existat în R. Moldova şi nu va exista. Eu am fost pe linia întâi în Războiul de la Nistru, am 40 de ani munciţi, îmi pregătesc acum dosarul pentru pensionare şi am calculat că abia de voi ajunge la vreo 900 de lei. Plus 500 pentru Ordinul „Ştefan cel Mare”. Şi, la o pensie ca asta, să nu am dreptul să mai lucrez undeva şi să mai câştig un ban ca să pot trăi? Asta-i lege? Pentru binele cui? Dacă aş fi un deputat sau ministru, sau şef la Telecom sau la Tutun-CTC, cu un salariu de zeci și sute de mii lunar, aş putea să-mi permit să trăiesc din pensie, dar cu 1500 de lei cum să trăieşti? Legea asta-i bună, dar iarăși pentru ei.

Ecaterina-MardaroviciEcaterina Mardarovici, Clubul Femeilor „50×50”

Noul sistem de pensionare are, în opinia mea, o parte tare şi alta „necoaptă”, ca să zic așa, pentru R. Moldova. Faptul că vom avea, în sfârşit, un coeficient unic de calculare a pensiilor şi vom scăpa de privilegiaţi, e bine. Ar fi bine să fie anulate şi pensiile de deputat, de judecător etc. şi aduse toate la coeficientul unic de 42% din venituri. Nu ar fi o problemă nici majorarea cenzului de vârstă, dacă ar fi revăzute salariile. Ceea ce mi se pare inadecvat este această condiţie restrictivă: pensie ori salariu. Nu cred că R. Moldova e gata pentru asta, în situaţia în care exodul rămâne mare, iar în mai multe sfere am avea goluri dacă nu ar fi pensionarii. Numai în învăţământ 42% din profesori sunt pensionari. Cu ce acoperim? În loc să rezolvăm o problemă, s-ar putea să generăm altele. Mai grave.