Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Ori stat viabil, ori…

[sondaj] Ori stat viabil, ori unirea cu România

Moldova îmbătrâneşte constant şi sigur. Un raport recent al FMI arată că suntem statul „cu una dintre cele mai grave reduceri ale populaţiei de vârstă activă” şi cu o creştere, în dinamică, a numărului de pensionari. Pentru a salva Moldova de îmbătrânire, Guvernul Filip îşi propune, de la 1 ianuarie 2017, un nou sistem de pensionare, mai „echitabil”, „fără privilegii”, cu o majorare, treptată, a vârstei de pensionare şi asigurarea „unui trai decent tuturor pensionarilor”. Femeile vor fi pensionate la aceeaşi vârstă cu bărbaţii.

Bătrîneţi mai uşoare? Sau mai „bătrâne”?

Alexandra-CanAlexandra Cann, Asociația Patronală APIUS

Din tot ce s-a numit reformă până acum în R. Moldova, guvernanţii noştri nu au făcut decât să-şi salveze funcţiile, cariera, afacerile, iar după furtul miliardului s-au apucat să salveze şi bugetul statului. Găurile în buget sunt prea multe şi trebuie acoperite. Credeţi că această aşa-zis reformă e pentru pensionari? Nu, e pentru buget. Ei fură bugetul, iar noi trebuie să-l salvăm. Cu orice preţ, inclusiv cu preţul majorării vârstei de pensionare pentru femei. Da, este bine să ne aliniem vârstei de pensionare din Europa, dar trebuie să avem şi speranţa de viaţă ca în Europa. Eu cred că ceea ce a anunţat premierul Filip e mai mult o chestie de PR politic. Vin alegerile din toamnă şi PD-ul a hotărât să mai găsească o „amăgică” pentru electorat sau pentru FMI.

Natalia-MolosagNatalia Moloşag, avocată

Sistemul de pensionare trebuie reformat. E depăşit, inechitabil… Cei care au slujit regimurile, au dus-o şi o duc bine şi la pensie, dar cine a tras „în plug” toată viaţa, chiar dacă au şi merite, numără fiecare leu, înainte de a-l pune la cheltuială. Ceea ce spune P. Filip e spus bine, dar până la făcut e mult. Nu cred că în R. Moldova mai sunt posibile reforme. Ei vor să salveze bugetul, nu pensionarii. Nu cred că se vor atinge de privilegii şi favoruri sau că vor mări indexaţiile pentru cei cu pensii mici. Ţinta va rămâne, probabil, majorarea vârstei de pensionare, inclusiv la femei… Ca să schimbăm ceva, guvernarea trebuie obligată să discute problemele de acest fel cu societatea civilă. Şi nu doar să discute, dar şi să ţină cont de părerile ei.

Vitalia-PavlicencoVitalia Pavlicenco, Partidul Naţional Liberal

Despre un alt sistem de pensionare, fără privilegiaţi, aud de mai mulţi ani. Vorbe. Cum să faci echitate într-un stat mafiot şi corupt? Cum să le scoţi privilegiile, dacă cei care trebuie s-o facă sunt primii privilegiaţi – miniştri, deputaţi şi tot genul de alţi funcţionăraşi publici. Faptul că problema a reapărut pe ordinea zilei e bine, dar bănuiesc că a fost cerută de finanţatorii externi, care nu vor să mai dea bani pentru salarii şi pensii, în situaţia în care avem o economie fantomă, care trebuie legalizată şi impozitată. Noi nu avem o economie viabilă. De aici şi toate problemele. Investiţiile nu vin, lumea pleacă, natalitatea scade, R. Moldova îmbătrâneşte… Aşa nu se mai poate. Una din două: ori stat viabil, ori Unirea cu România.

568-pensionar-opreaIon Oprea, pensionar

Echitate? Glumiţi? Eu m-aş bucura să fie aşa după cum zice Pavel Filip, dar de unde, din ce bani să-i fericeşti pe toţi pensionarii? Pentru mine, echitate ar însemna să fie aşa ca în faţa Domnului: toţi egali, împărat sau proletar. Că ai fost în viaţă la un post mai mare, pentru asta ai fost mai bine plătit, ai avut alt confort, dar la pensie toţi trebuie puşi în condiţii egale. Puţin probabil că se va schimba în bine pentru noi. Nici bani nu prea avem, iar cei care sunt, sunt de azi pe mâine. Ai mei au plecat toţi în Europa. Am trei fiice şi toate-s plecate. Azi am aflat că pleacă şi băiatul. Am 70 de ani şi am rămas singur. Exact ca mine sunt mii. Guvernările noastre sunt un blestem pentru noi. Şi blestemaţi vom fi, până nu o să ne reunim cu Ţara, aşa cum am fost lăsaţi de „sus”.

anatol-croitoruAnatol Croitoru, participant la Războiul de Independență

În sistemul de pensionare e mare discriminare. Prea mulţi privilegiaţi, cu pensii mari: ministri, deputaţi, procurori, judecători şi aşa mai departe. Eu am mers la război în 1992. Voluntar. Sunt cavaler a două ordine militare, unul dintre care Ştefan cel Mare. Ştiţi cum suntem răsplătiţi de către stat? Cu 100 de lei lunar. De pensii nici nu mai vorbesc. Deci, un funcţionar, care a stat cuminte într-un minister sau altă instituţie de stat, e cotat mai bine decat un luptător la Nistru, care şi-a riscat viaţa pentru ţară… Nu cred că se va schimba mare lucru. Ei insistă că trebuie să avem vârsta de pensionare ca în Europa. Da eu zic aşa: mai întâi să faceţi în Moldova condiţii de viaţă şi de muncă ca în Europa şi pe urmă să măriţi şi vârsta de pensionare ca în Europa.