Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Noul stăpân al leilor

[sondaj] Noul stăpân al leilor

Noul guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea, a intrat de luni în funcţie. Şeful Parlamentului, Andrian Candu, a declarat cu ocazia „inaugurării”, că Cioclea „intră în funcţie nu în cele mai bune timpuri pentru economia ţării. Dar sunt sigur că va face faţă”. Şi Cioclea a afirmat că va fi mai bine cu el. Să însemne asta că, în R. Moldova, s-a terminat cu raketul bancar, că putem avea mai multă încredere în bănci, că leul se va stabiliza, iar speculaţiile valutare se vor încheia?

Un nou guvernator la BNM: Ce se va schimba în viața noastră și în sistemul bancar?

osmochescuNicolae Osmochescu, profesor universitar

Ce va fi şi cum va fi, urmează să vedem. Deocamdată, avem o schimbare a unui guvernator, care era din cercul puterii şi care a scăpat nepedepsit pentru nelegiuirile din sistemul bancar, inclusiv furtul miliardului, cu un altul, despre care s-a scris şi s-a vorbit că este şi el din același anturaj. Să vedem ce o să facă, nu ceea ce spune. Iar declarația lui Candu nu e decât o formulă de politețe pentru acest gen de ocazii. Declarațiile nu sunt garanții. Până nu vom vedea o stabilitate pe piața financiar-valutară, nu putem spune nimic despre noul guvernator. Rămânem în aşteptare. Numai că răbdarea la moldoveni e cam pe sfârșite.

563-cebotariViorica Cebotari, săteancă

Am vrea să fie mai bine, dar lumea a obosit de promisiuni. Noi am aşteptat să se schimbe ceva în 2009, şi în 2010, şi în 2014, dar, ştiţi, toate-s ca în vorba ceea populară: până în trei ori. Acum e greu să mai crezi şi în cine să crezi, dacă la guvernare sunt aceleași persoane. Personal, cred că ei nu sunt capabili să se gândească şi la noi, dacă nu au făcut-o în atâţia ani de când sunt la putere. Ce s-au deprins să facă, aceea vor face şi mai departe. Dacă nu ar mai băga mâna în buzunarul statului, de bine de rău, s-ar mai schimba ceva, dar altfel nu cred. Doar de s-ar întâmpla vreo minune dumnezeiască… Într-un stat e ca într-o familie. Dacă casa nu are noroc de mamă şi tată, toate se duc de râpă.

563-sainciuc-vladVlad Sainciuc, „Tainele Sănătăţii”

De unde schimbări, dacă marii „dirijori” ai acestui stat sunt şi mari bancheri, care au interese ca lucrurile să rămână precum sunt. Schimbarea guvernatorului nu poate însemna mare lucru, dacă regulile de joc şi jucătorii au rămas aceiași. Ce poate decide Cioclea, dacă parlamentul şi guvernul sunt pe mâna știm noi cui. Aş vrea să nu am dreptate, dar mă tem că am. Un leu mai stabil? Nu cred că e posibil, dacă bugetul de stat e adunat nu din economie, dar din taxe, impozite, scumpiri, amenzi, făcute pe seama celor mulţi şi săraci, nu şi a celor puțini şi foarte bogați. Corupția a pus economia la zid. Nici localnicii şi nici străinii nu vor să investească în Moldova, pentru că peste tot e jaf. De unde schimbări?

563-malaiTudor Malai, comerciant

Nu știu pe cât este de adevărat, dar despre noul guvernator s-a scris în presă că e fost coleg de studii cu Drăguţan şi, deci, e din aceeași „gașcă” a puterii. Dar, să vedem ce poate. Să dovedească că e altfel decât Drăguţan şi că vrea să facă ordine în sistemul bancar. Dacă o va face, va fi aplaudat, dacă nu, va fi huiduit ca şi „colegul”. Eu cred că situaţia în R. Moldova se poate schimba în, cel puţin, două cazuri. Unu: dacă nu se va mai băga mâna în buzunarul statului, iar miliardul furat va fi returnat. Şi doi: să fie create condiţii pentru investiţii străine. Nici una, nici alta nu ne costă decât reforme şi garanţii legale. Dacă guvernarea se gândeşte şi la lume, înseamnă că va face reforme, dacă nu, înseamnă că trebuie schimbată.

Alexandra-CanAlexandra Cann, Asociația Patronală APIUS

Mi-aş dori să cred în ceea ce spun Candu şi Cioclea, doar că eu, ca reprezentantă a mediului de afaceri, nu pot fi la fel de optimistă ca şi ei, pentru că nimic nu se poate schimba într-un stat oligarhizat, în care legile nu funcționează, în care s-au jefuit băncile, în care avem un presing enorm al prețurilor şi în care nu avem argumente economice pentru stabilizarea situației financiar-bancare. Iar dacă guvernul vrea stabilitate, atunci agenda de dezvoltare economică a R. Moldova nu trebuie să mai vină de sus în jos, ci de jos în sus, de la producători. Agenda de sus în jos nu este nici în avantajul producătorului şi nici al statului. Iar dacă lucrurile vor continua pe vechi, soluția crucială pentru noi nu poate fi decât reunirea cu România.