Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Morții, cei mai buni…

[sondaj] Morții, cei mai buni alegători

În cursa prezidenţială din 30 octombrie s-au înscris 23 de candidaţi, pe liste de partid sau independenţi, cu merite şi fără ele, cu experienţă politică şi de viaţă şi fără experienţă, cu caracter şi fără, curaţi sau corupţi, capabili să slujească R. Moldova ori s-o fure mai departe. 4 dintre cei 23 au şi fost validaţi deja de CEC: M. Lupu, M. Ghimpu, Iu. Leancă şi A. Năstase, iar până pe 29 septembrie vor urma şi alţii.

De ce fel de preşedinte are nevoie R. Moldova?

Valentina-SturzaValentina Sturza, Asociaţia Foştilor Deportaţi

Mă umflă şi râsul, şi ciuda. Am văzut lista şi nu înţeleg, cum se poate ca persoane care nu au reuşit în viaţă nimic, necunoscute ori cunoscute prin fapte rele, să candideze la o funcţie ca asta. Nu ştiu… E lipsă de respect pentru această funcţie. Majoritatea nu au niciun merit, chiar dacă unii au avut funcţii. Lupu preşedinte? Ce a făcut Lupu, care-i de vreo 10 ani în politică? Sau Dodon, cu antiromânismul său primitiv? E ziua de ieri. Noi nu avem nevoie de o nouă Siberie. Lumea are nevoie de un preşedinte înţelept, cu dreptate pentru popor, cu frică de Dumnezeu. În situaţia în care multă lume nu are ce mânca sau nu mănâncă pe săturate, e tare important să fie un om cu dreptate.

Valentin-KrilovValentin Krîlov, comentator politic

Părerea mea: R. Moldova niciodată nu a avut nevoie de funcţia de preşedinte. Pentru un așa stat mic, modelul de guvernare ar fi republică parlamentară. Regimurile prezidenţiale sunt pentru state mari. Dar aşa s-a întâmplat că în 1991, când se agravase situaţia în sudul şi estul R. Moldova, în parlament s-a propus să fie votată pentru „perioada de criză” funcţia de preşedinte, „spre consolidarea puterii executve în stat”. Criza a trecut, funcţia, însă, a plăcut şi nu a mai fost anulată. Şi acum, ca să răspund la întrebarea „ce fel de preşedinte?”. Unu: bine şcolit. Doi: cu experienţă politică şi de viaţă. Trei: cu viziune, cu un orizont politic foarte larg. Şi patru: un om al legii. Dacă va fi al legii, va fi şi al dreptăţii. Iar asta înseamnă, practic, tot.

mihai_darulMihai Dârul, pensionar

23 sunt foarte mulţi. Care merită, care nu merită, dar toţi vor la post. Nu ştiu câţi vor rămâne, dar din câte am mai discutat cu lumea, undeva vreo 4-5 ar merita să fie votaţi. În rest… Din cei care au fost la guvernare, mai ales în ultimii 5-6 ani, nu trebuie votat niciunul. Parcă au înnebunit când au dat de putere. Banul, numai banul îi interesează. În rest nimic. De Transnistria, nu-și mai bate capul nimeni. A mai fost cum a mai fost cu Snegur, după asta… Banul, afacerile cu Tiraspolul sunt pe primul plan, nu ţăranii, nu elevii, nu vămile de pe Nistru. Am vrea un preşedinte bine crescut şi ambiţios, care ştie ce-i viaţa şi ordinea, nu banul şi tâlhăria.

feodor-gheliciFiodor Ghelici, Asociaţia „Moldova Mea”

Viitorul preşedinte va trebui să fie unul al stabilităţii, în primul rând. Tot felul de revoluţii nu cred că vor face bine R. Moldova. Doi: preşedintele trebuie să fie unul credibil, cu o bună reputaţie şi respect pentru lege. Şi trei: să fie un om al cuvântului. Societatea a fost de prea multe ori minţită şi nu cred că va vrea să fie dusă de nas şi de un preşedinte ales. Ce va fi şi cum va fi, urmează să vedem. În tot cazul, jumătate din cei 23 de aspiranţi vor cădea încă la etapa colectării semnăturilor, care e o procedură foarte anevoioasă, iar mai departe totul depinde de cât de libere şi corecte vor fi alegerile. Personal, însă, nu cred că există alegeri libere. Acest lucru s-a văzut duminică și în Rusia.

Ludmila-BolboceanuLudmila Bolboceanu, profesor universitar

R. Moldova are nevoie de un președinte pe care, la sfârșit de mandat, lumea – așa cum se mai întâmplă prin unele țări, să-l roage să mai rămână în funcție, chiar dacă legea nu-i mai permite. Dar nu cred că așa ceva e posibil în R. Moldova. La noi e mare grabă cu aceste alegeri și nu e clar cine are nevoie de ele mai mult, poporul sau guvernarea? Prea mulți candidați necunoscuți, iar cei cunoscuți sunt cei cărora le place să se scalde de mai multe ori în aceleași ape și să rămână, totuna, „nespălați”. În dezmățul și hoția de la noi, ar fi bine să avem un președinte înțelept, care să îmbine democrația cu dictatura, dar așa ca să nu predomine niciuna. Să predomine dreptatea. Însă, mă tem că la noi tot morții vor vota și de data asta, iar morții știți cum și cu cine votează.