Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Au furat 60, vor…

[sondaj] Au furat 60, vor fura si 11

Decizie radicală la Guvern. Numărul instituțiilor de stat, cu drept de control, va fi redus de la 60 la 11. Această prevedere este inclusă într-un proiect de lege care așteaptă să fie votat în Parlament. O declarație, în acest sens, a fost făcută de Pavel Filip, la un post TV. Potrivit premierului, limitarea numerică a organelor de control va contribui la reducerea substanțială a corupției în R. Moldova. 

Mai puțin control, mai puțină corupție?

Prisăcaru-Maria-Ciobanu-2Maria Ciobanu, deputat în Parlament

În primul rând, un atare proiect de lege nu există pe agenda parlamentară. Dar chiar şi dacă va apărea, el nu va schimba nimic. Dacă s-a dorit o schimbare în controlul de stat şi în combaterea corupţiei, trebuia schimbat statutul acestor instituţii şi nu componența lor numerică. Dar aşa, indiferent câte vor fi, 10-11, ele vor face ceea ce au făcut şi cele 60 până acum. Nu v-aţi întrebat niciodată din ce bani există partidele-guvernatoare în R. Moldova? Din „donațiile” organelor de control care umblă cu „pușculița” pe la agentii economici, iar la sfârşit de lună merg cu „contribuțiile” la partide. Iniţiativa lui Filip e una de fațadă. Ea acoperă nişte interese de-ale PD-ului, fie pentru că vor să pară altceva decât ceea ce sunt, fie pentru că nu au cu ce merge în alegeri.

Ion-DronIon Dron, Asociaţia Justiţie şi Dreptate

Aritmetic vorbind, există, parcă, o logică în toate. Însă, vedeţi care-i buba: poţi avea 60 de instituţii de control şi să nu ai corupție, dar poţi avea 11, dar să te sufoci de corupţie. Problema nu e doar în cantitate, ci şi în calitate. Nu trebuie să ne facem iluzii că dacă am redus numărul instituțiilor de control, gata, am dat jos corupția. Da, noi înțelegem şi știm, şi Pavel Filip ştie că instituțiile noastre de control, cu regret, sunt şi ele afectate de corupție şi trebuie reduse, dar numai reducerea lor numerică nu rezolvă problema corupției, pentru că aici e nevoie şi de ridicarea responsabilităţii organelor de control, şi de demonopolizarea lor, şi de calitatea legislaţiei când e vorba de controale… Altfel eu nu le văd rostul.

Natalia-MolosagNatalia Moloşag, avocată

Ideea, dacă nu e una electorală, contează, pentru că la o republică atât de mică, 60 de instituţii de control este foarte mult. Ele şi 11 sunt multe, dar oricum între 11 şi 60 există diferenţă. Acuma, rămâne să vedem ce va fi lichidat şi ce va fi lăsat, să nu se întâmple că în loc să tăiem creanga, tăiem copacul… Sper ca acest lucru să nu se întâmple, mai ales că ideea, puțin probabil, să vină de la Filip, ea ține de reformele generale, care se află sub monitorizarea partenerilor noștri de dezvoltare. S-ar putea să avem mai puțină corupție, reieșind din considerentul că instituțiile de control sunt şi ele nişte cuiburi de corupție. Vor fi mai puține, va fi şi mai puțină corupție.

553-tatiana-badanTatiana Badan, primar, Selemet, Cimişlia

Controlul nu cred că va fi mai puţin, el, pur şi simplu, trebuie să fie motivat, competent şi legal. Fără abuzuri. Va fi mai puțină corupție, odată cu limitarea instituțiilor de control, de la 60 la 11? Cred că da, dar pentru asta doar reducerea sau comasarea instituțiilor de control nu este suficient. Practica de ani de zile ne-a demonstrat că fără o descentralizare a puterii nu vom avea efectele pe care ni le dorim în lupta cu corupția, indiferent ce s-ar întreprinde de la „centru”. Autoritățile locale trebuie să dispună de mai multă autonomie şi competențe, inclusiv pe domeniul controlului şi luptei cu corupția. Cu cât mai multă putere vor avea organele locale, cu atât mai multă regulă va fi în teritoriu.

Sergiu-MocanuSergiu Mocanu, Mișcarea Antimafie

60 sau 11 – nu contează. Cu guvernarea pe care o avem, cele 11 vor fura tot atât cât fură şi cele 60. Ăsta este sistemul. Iar sistemul nu se va schimba de la reducerea instituțiilor de control. Toată foiala asta nu e decât un subiect mediatic pentru televiziunile lui Plahotniuc. Filip, în intenția de a plăcea partidului care i-a dat funcţie, încearcă să spoiască lucrurile cu inițiative care, cred ei, le pot prinde bine într-un an electoral. Dar de fapt, instituțiile de control sunt trecute la reducere nu pentru că Filip ar vrea, așa după cum declară, să protejeze agenții economici de prea multe controale, ci pentru că agenții economici nu mai rezistă, îşi închid afacerile, iar cei de la control nu mai au pe cine controla, pentru că pe piaţă rămâne mafia de la guvernare şi lăturașii lor.