Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Faptele de Paști

[sondaj] Faptele de Paști

Suntem în Săptămâna Paştelui (Patimilor), după ce duminică întreaga Ortodoxime a prăznuit Floriile (intrarea Domnului Iisus Hristos în Ierusalim), iar marţi – Buna Vestire (vestea despre întruparea Fiului lui Dumnezeu, cea mai veche dintre sărbătorile Maicii Domnului). Duminică, pe 12 aprilie, sărbătorim şi Paştele.

Ce e bine să facem de Paşti?

Maria-SarabasMaria Sarabaş, artistă

Rău să nu facem, dar în rest – de toate şi, în primul rând, să ne bucurăm, că e Sărbătoarea Învierii Domnului şi a tot ce este viaţă. De Paşte e important nu doar cum sărbătorim, dar şi cum ne pregătim de El. De ce avem Postul Mare? Ca să facem curat în case, dar şi în sufletele noastre, să văruim, să dăm cu lut, să tragem brâiele – în case, dar şi în noi (figurat vorbind), să ne primenim în toate, aşa cum făceau mamele şi bunicile noastre, pe când eram copii. Erau timpuri mai nevoiaşe, dar lumea preţuia şi ţinea foarte mult la rânduielile de Paşti. Nu zic, e important şi ce punem pe masă, dar şi mai important e cu ce emoţie şi trăire sufletească intrăm în Sfintele Sărbători de Paşti.

Valentina-SturzaValentina Sturza, Asociaţia Foştilor Deportaţi

Paştele e Învierea Domnului. Bucurie mai mare nu poate fi. Şi trebuie să ne bucurăm. O masă de sărbătoare alături de cei dragi – da, e bine, dar mai întâi să trecem cu bine prin post, să primim Sfânta Împărtăşanie, să mergem la Sf. Slujbă a Învierii… Mie mi-a rămas până azi în memorie Paştele copilăriei, când noi, copiii de şcoală, împreună cu profesorii, participam numaidecât la Slujba Învierii… Biserica şi curtea Bisericii erau pline de lumina lumânărilor, aşa ceva nu se uită. Nu ne-am distanţat de Paşte nici în deportare. Nu aveam cum coace pască, dar vopseam ouă şi, principalul, nu uitam de „Hristos a Înviat”. De Paşte, e bine să ne bucurăm cu daruri copiii, să ne onorăm părinţii, să nu uităm de cei nevoiaşi, dar, cel mai mult e să ne bucurăm de Învierea Domnului şi să ne umplem sufletele de lumina Învierii.

valeriu-chiperiValeriu Chiperi, formaţia „Moştenitorii”

Eu sunt un om foarte ataşat de tradiţii şi obiceiuri, în special de cele pascale. De Florii, am reuşit să realizăm cea de-a 17 ediţie a Festivalului „Duminica de Florii”, care, tradiţional, are loc în Lunca Prutului şi care e organizat în baza tradiţiilor şi obiceiurilor de aici. E o frumuseţe. Şi o mare comoară. E aşa cum era pe timpuri de Paşte la ţară. Mă bucur că, în ultimii ani, sunt tot mai valorificare datinile şi obiceiurile Sărbătorilor de Iarnă, cele de Paşte, din păcate, trebuie încă scoase din anonimat. Şi noi asta facem, vrem să restabilim, prin tradiţiile de Paşte, legătura dintre generaţii, care s-a pierdut. O pască, un ou roşu, un miel – astea au rămas, dar nu mai sunt un ritual aşa după cum erau. Orice sărbătoare e frumoasă prin tradiţiile sale.

Pavel-BorsevschiPavel Borşevschi, preot

Lucrul cel mai mare, pe care trebuie să-l facă de Paşte tot creştinul, e să fim cu gândul la Domnul şi să-i aducem omagiu Domnului, care ne-a iubit atât de mult, încât s-a jertfit pentru noi, păcătoşii. Biruinţa vieţii asupra morţii – asta trebuie să consemnăm în această zi. Să fim capabili să însuşim acest mare dar al lui Dumnezeu, să ne bucurăm de viaţă, să ne strângem în braţe unii pe alţii şi celor care ne urăsc să le zicem „Hristos a Înviat”. „Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le” este, dacă putem spune aşa, Imnul acestei Mari şi Sfinte Sărbători. În rest, toate celelalte – ritualuri, obiceiuri, datini, ţin de educaţia sau de lipsa de educaţie a fiecărui om în parte.

378-BolboceanuLudmila Bolboceanu, profesor universitar

Ceea ce ar fi bine să se întâmple de Paşti şi măcar până la Paştele Blajinilor e să ne detaşăm de politică şi să nu mai vorbim, în primul rând presa, despre Plahotniuc, Filat, Lupu şi tot ghinionul ăsta pe care-l avem la putere. Să ne concentrăm pe Sărbătoare, să fim cu gândul la Cel ce merită atenţia, gândul şi iubirea noastră, la Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Îmi dau seama că îi va fi greu presei să lase neobservată îmbulzeala din noaptea Învierii de lângă altarul Catedralei, în care „preşedinţi, deputaţi şi miniştri” vor căuta s-o facă pe marii evlavioşi, după ce au golit Banca de Economii şi bugetul statului de prime pentru Paşte. Cu ei sau fără ei, Paştele oricum vine. Şi trebuie să ne bucurăm că ne-a găsit în viaţă.