Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Diaspora se implică?

[sondaj] Diaspora se implică?

În zilele de 19 şi 20 august, la Chişinău, şi-a ţinut lucrările Congresul Diasporei, ajuns la a 7-a ediţie. Forul s-a desfăşurat sub patronajul guvernului şi a fost organizat de Biroul pentru Relaţiile cu Diaspora (BRD). Premierul şi miniştrii au încercat să convingă Diaspora că Moldova e pe calea cea dreaptă şi le-a promis tot sprijinul, acasă sau în străinătate, cerându-le în schimb, să fie pe o bună relaţie cu guvernul, să sprijine în ţările de reşedinţă eforturile acestuia de a edifica o Moldovă „stabilă” şi să  investească cât mai mult în dezvoltarea R. Moldova.

Diaspora în Congres: nu mai vrem să fim decor

Oleg Boghenko, Centrul Cultural Moldova, Portugalia:

R. Moldova a ajuns în punctul din care nu e clar ce va urma: ori creștem, ori descreștem. Iar nouă, diasporei, ca şi celor de acasă, nu ne e totuna ce va fi… În Portugalia, suntem peste 25 de mii de conaționali. Știţi care-i problema? Cu trecerea anilor, tot mai puţini din cei plecaţi, vor vrea să revină acasă, pentru că R. Moldova i-a pierdut. La ce să revină? Portugalia e statul în care avem drepturi şi libertăţi la egal cu portughezii. E bine că avem și Congrese ale Diasporei, dar ele rezolvă prea puțin. Situaţia în R. Moldova degradează. Guvernul cere sprijinul nostru. Ei zic „vrem să facem”. Bine, hai să facem. Voi vreți, noi avem experiența statelor în care stăm. Să încercăm. Va fi? Nu va fi? Să vedem. Dar, de obicei, de la zis la făcut, e prea mult.

Tatiana Ciobanu, Asociația „Dacia” de la Roma:

Sunt plecată de 17 ani… Cei care încearcă să revină acasă, pierd banii, se dezamăgesc şi apucă iar drumurile. E foarte greu să răzbați. Cumătrismul moldovenesc e peste tot. Diaspora poate face multe lucruri, dar guvernarea nu vrea să ne ia în serios. Suntem folosiți ca decor în interesele ei electorale sau în cele care țin de relațiile cu partenerii externi… Diaspora trebuie să-şi revadă statutul. A fost lansată ideea formării unui partid al Diasporei. Diaspora trebuie să poată reacționa şi acționa. E tot mai greu să crezi că acest stat mai are viitor. Mă bucur că mesajul reunirii cu Ţara a răsunat şi la acest congres. Cred că după cum au reușit nemții să facă din două Germanii una, la fel se va întâmpla şi cu noi. Diaspora, peste hotare, deja s-a unit.

Nicolae Pluschis, Asociația „Dacia”, Kazahstan:

Ceea ce am văzut la Chişinău nu e congres, e o adunare, condusă din afara congresului… Eu reprezint Asociaţia „Dacia”, care e considerată cea mai bine organizată comunitate din Kazahstan, iar în Kazahstan conviețuiesc peste 130 de naționalități, există o Asamblee a popoarelor, în care sunt deputat, iar preşedintele Asambleei e chiar preşedintele republicii, Nazarbaev. E un for reprezentativ, care se ocupă în special de problemele comunităţilor, aşa că am mai văzut congrese. Congresul trebuie condus de Diasporă, să aibă preşedinte, un consiliu, ales de Diasporă, care să activeze şi între congrese, să sistematizeze tot setul de probleme discutate în congres şi să propună proiecte de decizii parlamentului şi guvernului. Dar aşa, 2-3 zile de vorbă şi „la revedere”. Faptul că există BRD e foarte bine, dar BRD nu poate înlocui Congresul.

Valentina Cuşnir, Asociaţia „Dacia” din Roma, Italia:

Am mai fost şi la alte congrese, după care nu a urmat nimic. Nu va urma nici acum, pentru că în 6 ani la Chişinău s-au schimbat doar guvernele, altceva nimic. Dl Filip ne-a chemat să revenim acasă. Să investim în Moldova. Bine, venim. Dar la ce? Birocraţia şi corupţia te mănâncă de viu. Lumea, în loc să revină, pleacă. Dezamăgirile în diasporă, ca şi acasă, sunt mari. Vorbe, promisiuni, an după an. Congresul s-a încheiat cu nimic. E unicul Congres, care nu a putut adopta o Rezoluţie. Iar lucrul cel mai regretabil e că BRD a fost preluat de PD, prin doamna Olga Coptu, membru PD şi noul şef al instituţiei. Deşi a promis, nu cred că va reuşi să nu facă activitate de partid la BRD.

Vasile Calmaţui, Asociaţia „La Paris”, Franţa:

De la Congres nu am avut mari așteptări. Știam ce se va discuta (de obicei, aceleași lucruri), știam şi care vor fi răspunsurile. Mai multă lume, care a fost la primele congrese, nu mai vine, nu mai crede că aceste congrese pot schimba ceva. Eu cred că e posibil. Poate nu atât de repede după cum ne-am dori, dar lucrurile se vor schimba, fie sub presiuni interne, fie externe. Pentru prima dată, la congres a fost abordat şi subiectul Unirii. Noi, în Franţa, nu ne mai ținem separat, toate evenimentele culturale, marile sărbători le facem împreună şi cam de jumătate de an şi ambasadele merg pe aceeași variantă. Până la următorul congres cred că se va face Unirea. Altă soluție nu avem. Doar UE este șansa noastră. Iar UE fără România nu poate exista pentru noi.