Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Dezvăluirile lui Filat

[sondaj] Dezvăluirile lui Filat

Acum un an, pe 15 octombrie 2015, deputatul şi ex-premierul Vlad Filat era arestat sub acuzaţia de implicare în dosarul miliardului furat. Acuzațiile veneau ca urmare a denunţului făcut de controversatul om de afaceri Ilan Şor. V. Filat a negat acuzaţiile şi a promis de la tribuna parlamentului că va face „dezvăluiri care vor arunca în aer sistemul și clasa politică din R. Moldova”. Între timp, Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare, iar declaraţiile sale au fost amânate pentru mai târziu.

Un an de la arest. De ce tace Filat?

Natalia-MolosagNatalia Moloşag, avocat

Noi nu putem şti dacă Filat tace sau nu. Eu nu cred că el tace, că nu are ce spune ori că nu a spus ceea ce a avut de gând să spună. Pur şi simplu, acest lucru nu a avut cum căpăta un caracter public. Şedinţele de judecată sunt închise, acces la presă – „0”. Avocaţii? Nu pot, nu au dreptul avocaţii să iasă în public cu declaraţii în locul clientului. Există o situaţie procedurală, cu delimitări stricte în acest sens, altfel avocaţii pot avea probleme, pot fi eliminaţi din proces sau se pot alege chiar cu dosare… Dacă, însă, şedinţele de judecată rămân închise şi mai departe, după pronunţarea sentinţei, înseamnă că Filat nu tace, iar ceea ce spune nu convine cuiva să apară în public.

Rodica Cucereanu, primar

Furtul miliardului a şocat toată lumea şi declaraţia lui V. Filat a fost ca o speranţă că vom afla adevărul despre furt, despre bani, despre făptașii crimei. Era important. Lumea a ieşit în stradă şi a fost gata să meargă până la capăt. Nu știu de ce, dar, după arest, de la Filat mare lucru nu am mai aflat, decât că nu se consideră vinovat, că sunt proaste condiţiile de detenţie, că a făcut greva foamei şi tot aşa. Altceva, care să fi aruncat în aer ceva sau pe cineva, nu s-a întâmplat. De ce? Rămâne doar să presupunem: poate că a fost ameninţat, poate că nu e în interesul lui să vorbească, poate că nu a avut cum, dacă şedinţele sunt închise. Nu ştim. Dar am vrea să știm, pentru că el, cu siguranţă, știe mai multe decât ni se spune nouă de la caz la caz.

Ion-NegreiIon Negrei, istoric

Puțin probabil că Filat tace. Numai că ceea ce spune Filat nu este auzit decât de procurori şi judecători. Câte adresări au făcut avocaţii săi, societatea civilă şi chiar instituţiile internaţionale ca şedinţele să fie publice? Şi? Nicio schimbare. Mascaţii au stat şi stau la uşă. Situaţia s-ar putea schimba dacă, pe 30 octombrie, va fi ales un preşedinte din partea opoziţiei unite de dreapta, care ar numi un nou procuror general, independent de grupările criminale de la guvernare, care ar porni să facă claritate în acest caz. Şi nu pentru a-i face dreptate lui Filat, dar pentru a face lumină în cazul miliardului furat şi a altor hoţii. Doar aşa, altfel Filat nu va ajunge să vorbească decât după ispăşirea pedepsei.

osmochescuNicolae Osmochescu, profesor universitar

Greu de spus de ce tace. Poate e şantajat, poate e intimidat, ar putea exista şi temeiuri noi pentru acuzare, care l-ar putea face să tacă. Nu e simplu deloc şi, omeneşte, el poate fi înţeles, mai ales într-un stat în care justiţia acţionează la comandă, dar dacă avea ceva serios de spus, eu cred că el ar fi făcut-o încă acum un an, în ziua în care a fost arestat. Sau, ar fi găsit soluţii şi după. Dacă e răfuială politică? Da, e şi o răfuială politică, dar făcută în baza unor temeiuri juridice care, cu siguranță, există. Să fii prim-ministru şi să te consideri nevinovat într-un caz de furt ca „dosarul secolului” e imposibil. Că nu e singurul, da, dar nimeni nu a zis că ceilalţi nu vor repeta soarta lui Flat. Un dosar ca acesta nu cred că se va termina cu Filat.

Alexandra-CanAlexandra Cann, Asociaţia Patronală APIUS

Filat a promis, noi am aşteptat, între timp, hoţii de la guvernare au pus miliardul furat pe umerii cetățenilor, iar Filat, după ce a primit 9 ani de închisoare, nu cred că mai are chef de dezvăluiri… Dacă a vrut să spună ceva, trebuia s-o facă când era liber, nu după ce a fost închis. Sau a crezut că, după 36 de ore de izolator, va fi liber şi va face conferinţe de presă? Dosarul Filat este începutul luptei cu sistemul. Dar nu cei care l-au arestat sunt în drept s-o facă, pentru că ei, ca şi el, sunt parte a acestui sistem corupt şi criminal, care au sărăcit populaţia pentru a se face ei bogaţi. Procesul în cazul Filat trebuie să fie public, dar nu pentru a face erou sau martir din Filat, ci pentru a deconspira şi distruge sistemul.