[sondaj] Cetăţenie contra cost

Legea Cetăţeniei R. Moldova ar putea fi modificată. Potrivit unui proiect de lege, lansat de socialişti în parlament, străinii vor putea obţine cetăţenia moldovenească dacă, pe lângă recunoaşterea Constituţiei şi cunoaşterea limbii române, vor deţine în bănclile comerciale din R. Moldova nu mai puţin de 1 milion de Euro, bani de care să nu se atingă primii 3 ani de la acordarea cetăţeniei. Socialiştii motivează că modificările sunt menite să „încurajeze investiţiile străine” în R. Moldova.

Cetăţenie de un milion. Ce va câștiga R. Moldova?

Veronica Abramciuc, Fondul Internaţional „Alternative”

Nu va câştiga nimic R. Moldova. Nici economia, nici cetăţenii R. Moldova şi nu văd care ar fi interesul străinilor să investească sume de la un milion în sus, pe care să nu-i poată valorifica timp de 3 ani. La ce bun? De dragul cetăţeniei R. Moldova? La aşa preţ? Şi în condiţiile în care lumea pleacă din R. Moldova? Despre ce încurajare a investiţiilor poate fi vorba? E un nonsens. Sunt bani morţi pentru economie. Singurele câștigătoare ar fi băncile comerciale. Banii vor veni pe contul lor şi veniturile de la rulaj vor fi tot ale lor. Altă explicație nu văd. Bănuiesc că socialiștii fac lobby în parlament în interesul băncilor. Sau, ar putea fi o înțelegere de cartel cu cei de la guvernare. Dacă e aşa, se va vedea la vot.

Alexandra Cann, Asociaţia Patronală APIUS, preşedinte

Eu sunt şefă de întreprindere şi îmi este greu să-mi imaginez cine ar fi naivul care ar pune la bătaie un milion de euro în schimbul cetăţeniei moldoveneşti. Nu cumva R. Moldova, din care lumea fuge pe un capăt, a ajuns visul de aur al milionarilor lumii? Ca să investească în R. Moldova, străinii au nevoie de mai puţină birocrație şi de garanţii juridice, nu de cetăţenie. Dar dacă se vrea ca R. Moldova să atragă mafioții din toată lumea, atunci da, e o soluție. Banii murdari vor fi la adăpost, mafioții vor avea cetățenie, nu se va atinge nimeni de ei…. Numai că asta nu are nimic cu interesele R. Moldova. Interesele sunt ale cuiva, şi trebuie de văzut dacă numai al socialiștilor sau şi ale altcuiva?

Fiodor Ghelici, Asociaţia „Moldova Mea”

E greu să-ţi dai seama ce e în capul autorilor iniţiativei: ei fie că sunt rupţi de realitate, fie că sunt escroci. Arătați-mi mie idiotul care nu are ce face cu un milion de euro şi e gata să-i depună într-o bancă comercială din R. Moldova, după cazul miliardului furat… Şi pentru ce? Pentru cetăţenia unui stat sărac, corupt şi neatractiv. Noi, ce folos că suntem cetăţeni ai R. Moldova? Ne apără cetăţenia de hoţi? Eu cred că cei care au gândit acest proiect au unul din două interese: fie unul comercial-criminal, de spălare a banilor murdari sub „pavilionul” cetăţeniei moldoveneşti, fie de constrângere a procesului de acordare a cetăţeniei moldoveneşti şi de închidere, sub o altă formă, a graniţelor R. Moldova.

Sergiu Mocanu, Mişcarea Populară Antimafie

Iniţial, când am auzit de această iniţiativă, am crezut că e o glumă, pentru că e foarte greu să iei în serios lucruri neserioase. Ea nici măcar diversiune nu este, e o simplă naivitate, care vine, cred eu, din lipsă de experienţă. Cadrul investiţional într-un stat îl asigură nu cetăţenia investitorului, ci justiţia, garanţiile juridice că investiţia ta nu va fi supusă unor riscuri de reacaparare sau altor riscuri. Aşa că, dacă legea nu funcționează sau funcționează aşa cum se întâmplă la noi, cetăţenia nu te ajută la nimic… Proiectul este mort din faşă. Eu nu cred că el are sorţi de izbândă, iar dacă va fi votat în Parlament, efectele lui vor fi „0”. Rând la cetăţenie moldovenească de un milion de euro nu va fi.

Maria Ciobanu, parlamentară

Faptul că stăm foarte prost la capitolul investiţii străine este adevărat. Dar un milion de euro contra cetăţeniei, nu cred că e cazul R. Moldova. Practica internaţională arată că lumea foarte bogată investeşte acolo unde există competiţie, garanţii şi stabilitate. Noi ce le putem oferi? Reputaţia R. Moldova, din cauza miliardului furat şi a regimului de guvernare, e la pământ. Cetăţenia acestui stat nu e una atractivă, ca să se bată milionarii pentru ea. Cred că iniţiativa socialiştilor e un proiect-capcană în folosul băncilor comerciale. E o nouă schemă de făcut bani, inspirată de „coordonator” sau convenită de el cu Igor Dodon. Dacă e un proiect gândit de PD şi convenit cu PSRM, va trece în Parlament, doar că R. Moldova nu va avea nimic de câștigat din asta.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. Cipolino

  In Austria cu 1000000 de Euro la fel ei cetatenie.
  In genere asta o poti face in mai multe tari din Europa.
  Dar asta nu e cazul Moldovei.
  Eu personal nu as da nici 1000 de Euro pe cetatenie mai ales ca azi am inca alte 2 cetatenii in afara de RM de care voi fi nevoit in curind sa ma dezic.

  Biznesul ar merge daca ar cere sa zicem 1000 de euro. Pai ar veni toti din Sirya.
  Aici trebuie de vazut care ar trebui sa fie pretul astfel ca impactul sa fie maxim.

  Daca sa luam tarile pe teritoriul carora are rqazboi si numarul de imigranti pai am avea undeva peste 10 000 000 de imigranti.

  Daca la acesti 10 000 000 de imigranti am vinde cu 1000 de euro am face 10 miliarde din care am avea intorsi inapoi miliardul si profit de 9 miliarde.

  SUNT SIGUR CA GUVERNAREA VA CITI CE AM SCRIS SI IN LUNILE URMATOARE VA APAREA UN NOU PROIECT DE LEGE IN ACEST SENS.

  Pina la urma daca se reuseste de adus aici 10 000 000 de natii amestecate atunci clar ca RM nu se va uni niciodata cu Romania.

  Clar ca in asa conditii RM garantat va dori in UE.

 2. BereChisinau

  Eu demult am avut asa idee.
  Tin minte ca o povesteam la unii care azi is in stat da ei mureau de ris pe atunci.
  Imi aduc aminte era inca 2006 da vad ca azi ideea so copt.
  Daca Moldovenii pleaca drum bun la toti! Carare batuta!

  In schimb la 1000 de euro sau 10 000 de euro mai bine ca se poate 1000 de euro de luat la intrarea in tara si restul pe datorie si procente.

  In asa fel ca sa rezolvam problema veche si sa unim moldovenii.

  Cum?

  Daca in tara apar sa zicem 50% de natii amestecate adica 3000 000 de imigranti.

  Atunci altii 3000 000 de moldoveni de azi se vor uni ca ei is bastinasi si iaca se rezolva problema care azi inca e problema.

  Mai departe cum facem cu 3000 000 de natii amestecate.

  Trebuie de facut in asa fel ca ei sa fie robit asa ca in SUA si sa lupte intre ei.

  Pina la urma alt calcul.

  3000 0000 cu 1000 euro asta is 3 miliarde.

  Un miliard il intorcem inapoi da 2 miliarde pentru noul stat.

  Sa nu uitam ca alte 9000 euro de la 3000 000 imigranti adica 27 miliarde in timp de 10 ani.

  In asa fel si populatia se va mari degraba mai mare ca in Romania.

  Deci mai tirziu putem vorbi despre marea unire si recrearea Marelul Vechi Imperiu Roman.

  Avind in vedere ca populatia in 10 ani va depasi peste 70 milioane ca asta numa la inceput asa apu o sa rugam pe vecini sa ne impromute ceva teritoriu pentru ca suntem urmasii imperiului Roman.

  Peste 10 ani populatia Imperiului Roman va intrece populatia Rusiei asa ca un viitor mindru ne asteapta.

  Da sa nu uit ca putem avea un contract cu Europa unde toti imigrantii ii putem adaposti in RM si trimite la lucru pe cimp.

  Ar mai trebui o noua lege ca Robia.

  Mai bine sa fii Rob decit sa mori la razboi.

  Robia trebuie sa fie conditionata adica daca lucrezi bine poti scapa de robie in scurt timp adica ca in Imperiu Roman numa ca nu la 40 de ani da undeva la 35 de ani.

 3. Kizdar

  Let make America Great Again

  Ha ha ha

  Desi nu ma pun cu nebunul da cind parlamentul se consulta cu nebunul ce sa zic?

 4. tolea mereuta

  Eu cred ca totul este ori o facatura pt,a spala bani negri din Rusia si alte tari din CSI,ori o imensa prostie tipic moldoveneasca cand este vorba de banii altora,mai ales daca sunt straini,Eu zic ca daca se voia ceva practic si real cu cetatenia se atrageau afaceristi straini prin lege simpla de a face o firma cu 150 de euro,fara impozit in primul an,apoi cu !% din intrari in al doilea an,apoi 2%,urmatorul an,mergand pana la 5%,atragand tinerii si maturii in afaceri,Asa cu milionul de euro ,eu o vad folosita pt,cei din Rusia si CSI,care au bani negri,aici ii albesc so cu cetatenia noastra pot circula liber in UE si nu numai,deci pt,aceste personaje este facuta,inclusiv pt,cei din Ukraina care fug de acolo,,dar nu va castiga statul,ci mafia rusa,mafia din CSI si oligarhii dubiosi de oriunde,,

 5. ivancelgroaznic

  “,deci pt,aceste personaje este facuta,inclusiv pt,cei din Ukraina care fug de acolo,,dar nu va castiga statul,ci mafia rusa,mafia din CSI si oligarhii dubiosi de oriunde,,”

  Asa si este, nu e pentru stat ci pentru borfashi. Pe de alta parte so gindit cineva, ce inseamna citeva milioane de straini in tara? Cu alte obiceiuri, religie, apucaturi ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *