Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Candidat unic la prezidențiale?

[sondaj] Candidat unic la prezidențiale?

Partidele de centru-dreapta negociază înaintarea unui candidat unic pentru alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016. PLDM, PPEM, PAS, PDA, Partidul Verde-Ecologist și Partidul Dreapta discută mecanismul tehnic al identificării candidatului. Ei afirmă că acesta va fi candidatul partidelor de centru-dreapta și nu al opoziției. Până la acest moment nu se poate vorbi de o anumită persoană, pentru că nu ar fi clare„regulile de joc” ale scrutinului. În același timp, cetățenii au păreri împărțite referitoare la acest subiect.

Ar trebui sau nu să aibă partidele de centru-dreapta un candidat unic  la alegerile prezidențiale?

Igor MUNTEANU, expert IDIS Viitorul

Un candiat comun cred că este foarte necesar, pentru că într-o campanie în care partidele aflate la putere au o poziție dominantă, iar opoziția, pro-europeană, democratică, este extrem de fragmentată, un candidat comun ar putea să întărească poziția, ar putea să creeze mai multă solidaritate, încredere în alternativă. În acest moment, are loc o digerare a necesității de consolidare și cred că trebuie să se mai întâmple ceva în piesa preelectorală, pentru ca liderii de partide noi să accepte costuri mai mici, pentru o istorie mai importantă, împreună. Cu siguranță există un candidat care ar avea șanse reale și cu siguranță trebuie de căutat, inclusiv, alternative neconvenționale. Nu e obligatoriu ca viitorul candidat să fie legat de un anumit partid.

Andrei URSU, operator în sfera serviciilor

Fiecare partid trebuie să participe cu candidatul său. Păi, care este diferența: să dea un oligarh jos și să înainteze tot o singură persoană? Pentru niște alegeri corecte ar trebui să fie mai mulți candidați. Acum însă, nu cred că există o persoană demnă. Eu, cel puțin, nu văd. Fiecare m-a dezamăgit prin experiența sa politică. Probabil, ar trebui de căutat o candidatură apolitică. Politicienii de la guvernare sunt toți discreditați în fața cetățenilor. Dacă nu va exista un candidat care ar prezenta o oarecare speranță, vom alege răul cel mai mic. Viitorul președinte, probabil, ar trebui să ia exemplu de la statele europene, să aibă experiență și reputație bună, să vină cu soluții concrete, dar nu cred să fie o persoană independentă.

Raisa CAPESTRU, pensionară

Eu cred că ar trebui să fie un candidat comun, pentru că separat nu ar trece nimeni din primul tur și va trebui iar de organizat, iar de cheltuit banii statului. Nu văd acum însă o persoană demnă, mai trebuie căutată. Totuși, mă gândesc să fie Andrei Năstase, de la Platforma DA, pentru că anume ei ne-au deschis nouă ochii când s-au furat banii de la cele trei bănci. Președintele în primul rând trebuie să fie cinstit cu țara, cu oamenii, cu poporul nostru harnic. Cât se poate de furat? Trebuie de făcut ceva, nu chiar să ne destrămăm cu totul. Chiar un bogătaș să facă ce vrea cu noi? Știți, m-am gândit, lasă să fie președintele României. Da! După ce noi ne-am depărtat atunci de Rusia, de ce nu ne-am unit deodată? Toți au început să fure și acum este mai rău decât a fost.

Nicolae FRUNZĂ, jurist

Trebuie un singur candidat. Este așa un timp când oamenii nu mai au încredere în cineva. Dacă va fi, într-adevăr, un președinte ales legitim, competent, și noi vom ieși din impasul acesta, din sărăcie. Trebuie un președinte care va aduce la un numitor comun toate partidele. La noi, unu-i cu Europa, unu-i cu transnistria și Rusia. E dezbinare. Dacă va fi un președinte susținut de toate partidele, va fi bine. De 25 de ani batem pasul pe loc. Lasă-i să hotărască, iar noi o să votăm. Maia Sandu, de exemplu, nu-i atât de murdară în politica noastră. Nu pot să spun multe, dar cred că ar fi binevenită. În orice caz, președintele trebuie să conducă de unul singur, să respecte Constituția, să aibă valori morale și caracter puternic.

Vitalia PAVLICENCO, președinte al Partidului Național Liberal

Noi, unioniștii, nu considerăm că Leancă, Năstase, PLDM-ul sau Maia Sandu sunt de dreapta, pentru că ei vorbesc de Europa, dar nu vorbesc de România. Pentru ei, România nu este egală cu Europa. Noi nu considerăm că opoziția antioligarhică nu este pro-rusă, este mascată, pentru că toți sunt șantajabili, și Leancă, și Năstase, și Maia Sandu, prin faptul că au participat la guvernare sau au avut conexiuni cu guvernanți corupți. Noi avem convingerea că negocierile pentru un președinte trebuie să fie între partidele pro-românești, pro-europene, în egală măsură, și care să se raporteze clar la familiile politice europene din care fac parte clar partidele din România.