Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [SONDAJ] Altfel de deputați sau…

[SONDAJ] Altfel de deputați sau „momeală politică”?

După ce „ne-a cumpărat” președinte, PD pune la cale o strategie electorală prin care să „ne cumpere” și deputați în parlament. Este reacția mai multor analiști politici la inițiativa democraților de a transforma sitemul electoral în unul mixt: 50 la 50, jumătate pe liste de partid şi altă jumătate pe circumscripţii uninominale. Părerile în societate s-au împărțit: în timp ce unii cred că Parlamentul va avea o mai mare reprezentativitate, alții consideră că sistemul mixt e o nouă capcană pentru alegători: partidele de la putere, care nu mai au trecere la electorat, dar au bani, își vor compensa pierderile prin cumpărarea deputaților independenți.

Deputaţi pe circumscripţii:  Pro și contra

Vitalia-PavlicencoVitalia Pavlicenco, Partidul Național Liberal

Ideea nu e rea, pentru că oamenii s-au săturat de deputați care au obligații doar față de liderii partidelor. Doar că în condițiile actualului regim de guvernare, acest sistem mixt nu va schimba nimic. Prezidențialele au arătat că alegerile se fac pe bani și pe bani mari, iar acolo unde în alegeri e pus la bătaie banul, nu ai cum să te aștepți la schimbări în bine. Astfel de inițiative au mai existat, inclusiv după 2009,și din partea altor partide, numai că în R. Moldova orice idee bună este falimentară. Uitați-vă ce s-a întâmplat cu alegerea președintelui de către întreg poporul. Bătaie de joc. De ce? Pentru că noi nu suntem o democrație autentică, la noi nu este respectată concurența loială, legile nu sunt legi pentru toți și la putere vin cei cu mulți bani. Dacă noi am avea o Comisie Electorală Centrală a tuturor subiecților electorali, atunci am mai putea spera să avem alegeri libere și corecte, dar așa banul decide peste tot.

Sergiu-MocanuSergiu Mocanu, Mișcarea Populară Antimafie

Nu văd niciun avantaj din această schimbare a regulilor electorale de joc și îmi pare rău că PD-ul a fost încurajat în această idee inclusiv de opoziția protestatară, care a insistat pe alegerea președintelui prin vot direct. Ceea ce vrea PD e joc. Ei încearcă să ne convingă că vom avea o mai mare reprezentativitate în parlament a teritoriilor, dar de fapt jocul e ca și în cazul cu alegerea președintelui de către întreg poporul. Cu ce ne-am ales, vedem. Exact același lucru se va întâmpla și cu alegerea deputaților pe circumscripții. Repet, nu văd nici un avantaj din asta. Un parlament mai bun nu vom obține. Din păcate. E o posibilitate a lui Plahotniuc de a supraviețui politic în condițiile în care PD-ul său nu mai are nicio șansă să rămână la guvernare. Iar cei care-l vor susține în acest proiect, o vor face doar pentru că sunt guvernați, pe căi oculte, de către Plahotniuc.

579-sondaj-veronica-abramciucVeronica Abramciuc, Fondul Internațional „Alternative”

Pentru R. Moldova această schimbare a sistemului electoral nu va schimba nimic. E o momeală arucată alegătorilor ca să creadă că ei aleg. Ca și în cazul cu președintele. Și nu e vorba de sistem. Sistemul e bun, dar pentru societățile guvernate de lege, nu de bani. La noi, din păcate, e invers. În plus, ideea mi se pare și alogică. Pe de o parte a fost dat startul finanțării partidelor politice, care ar trebui să însemne o încurajare a lor la activitate politică, iar pe de alta avem o luptă nedeclarată împotriva lor. Aceste 50% care vor fi retrase pentru circumscripții nu sunt altceva decat crearea unui deficit de locuri pentru partide. Pentru care? Evident că pentru cele extraparlamentare, care nu au banii partidelor de la guvernare. Calculul e simplu: 50% din deputați vor fi votați pe citrcumscripții, după care aceștia, cu unele excepții, vor fi cumpărați de partidele cu bani mari. Riscăm să ne pomenim cu partide monopoliste în R. Moldova, lucru care deja se face observat. Și mai este o problemă: prin aplicarea sistemului mixt, actuala guvernare vrea să scape de electoratul din diasporă, care nu e al ei și care nu va avea cum să voteze pe circumscripții. Iar asta e grav de tot.

Alecu-RenitaAlecu Reniță, Asociația „Parlamentul-1990”

Orice băț e cu două capete. Nu cred că trebuie să dramatizăm lucrurile și să respingem sistemul electoral mixt, ca să ne scutim de riscul că cineva ar putea cumpăra pe altcineva. Pentru asta trebuiie să creăm mecanisme și reguli clare de joc. Noi am trecut prin acest sistem la alegerea primului parlament. Și a fost o experiență bună. Deputații erau responsabili de un teritoriu anume. Lumea, dacă avea de rezolvat o problemă, mergea la deputatul X sau Y. Și nu la partid. Iar ca să excludem tot felul de riscuri, inclusiv „comerțul” post-electoral, trebuie: Unu – să exsie nu numai mecanismul de alegere dar și de retragere a mandatului de către alegători, lucru care acum nu există. Doi: R. Moldova trebuie împărțită nu în 50 dat în 101 circumscripții electorale, după numărul de mandate în parlament și la alegeri să participe oricine dorește, pe liste de partid sau fără. Avem exemplul României mai aproape de noi, nu trebuie să inventăm nimic. Și trei: trebuie să avem stabilit un prag real pentru partide și independenți și să nu ne temem de riscuri, că riscurile există și acum.