Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [SONDAJ] „A pățit-o Voronin”. Ne…

[SONDAJ] „A pățit-o Voronin”. Ne ajunge.

Alegerile parlamentare anticipate: „da” sau „nu”? Pentru unii, ele ar fi o soluţie, pentru alţii – un impas. În timp ce opoziţia (PAS, „DA”, socialiştii şi Partidul Nostru) declară că anticipatele ar fi „singura şansă de ieşire din criză”, guvernarea se ascunde după Constituţie şi anunţă că legea zice „nu”, că societatea e confuză, derutată şi că, în această situaţie, R. Moldova riscă să se pomenească „din nou în braţele Rusiei”.

Opoziţia vrea anticipate.  Suntem pregătiţi?

Ion-DronIon Dron, Asociaţia „Justiţie şi Dreptate”

Eu nu vreau să mă pronunţ pe marginea faptului dacă suntem ori nu suntem pregătiţi, când până la parlamentare mai este încă timp. Dar aş vrea să spun altceva. Unu: partidele care vor să vină la guvernare, să se aşeze în rând şi să participe, în 2018, la alegerile parlamentare ordinare. Doi: dacă ar fi să mergem după voia partidelor, ar trebui să facem alegeri anticipate la fiecare jumătate de an. Şi trei: Nu există nicio premisă constituţională pentru alegeri parlamentare anticipate. Atât.

Silvia Ştirbeţ, primar de Văleni, Cahul

Dispoziţia lumii e la pământ. Nu ştiu cum e la oraş, dar la sate lumea e foarte descurajată. E greu. Pensiile nu sunt pensii, salariile nu sunt salarii, preţurile sunt de capul lor. De „sus”, nicio schimbare. Tot ce s-a furat rămâne bun furat. În situaţia asta credeţi că lumii îi arde de alegeri? Noi mai avem „lecţia” cu anticipatele din 2001, când oamenii au mers la alegeri din răzbunare. Şi? Să mai călcăm o dată pe greblă? Moldovenii noştri fie că nu vor merge la vot, fie că vor vota din supărare, pe când rusofilii vor ieşi la vot ca la paradă, şi atunci cu ce ne alegem? Cu supărarea? Însă, nici de răbdat această guvernare nu mai e chip. Trebuie luată din scurt şi ori se schimbă şi face treabă, ori trebuie ajutată să plece.

Ecaterina-MardaroviciEcaterina Mardarovici, Clubul Politic „50×50”

Anticipatele sunt un fel de romantism şi nicidecum pragmatism politic. Risc să supăr anumită lume, dar asta e. Şi mie nu-mi plac multe lucruri, dar cine ne poate garanta că anticipatele ne-ar face mai fericiţi şi nu dimpotrivă sau că la putere vor ajunge partide mai oneste şi mai responsabile? Dintre liderii partidelor care cer anticipate, niciunul, cu excepţia lui Dodon, nu are experienţă politică, iar ce va face Dodon după alegeri este greu de spus. A păţit-o Voronin, de ce nu ar păţi-o şi alţii? Eu respect alegerea şi entuziasmul nou veniţilor în politică, dar vreau ca ei să fie mai previzibili, pentru că a greşi în politică e foarte uşor. Soluţia pentru mine ar fi alta: societatea civilă, opoziţia politică, presa – să ne solidarizăm cu toţii, să-i monitorizăm şi să-i punem să muncească.

Andrei Strâmbeanu, scriitor

Eu nu cred în anticipate. Şi nici în partidele care cer anticipate, pentru că acestea vor să dea jos un oligarh, pe Plahotniuc, şi să aducă, în locul lui, alţi doi, pe verii Ţopa şi pe ruşi. Ceea ce mă surprinde e prezenţa Maiei Sandu alături de fraţii Năstase şi, mai ales, de pledoariile lui Dodon şi Usatîi, care sunt un proiect al Rusiei pentru R. Moldova şi care nici nu ascund acest lucru: Dodon săptămânal e la instructaj în Rusia, iar Usatîi e mai mult la Moscova decât la Primăria Bălţi. Cum să faci anticipate cu ei? Eu nu sunt, nici pe departe, un adept al lui Plahotniuc, dar nici nu pod admite revenirea Rusiei la Prut şi transformarea R. Moldova într-o „puşcărie politică”. Singura noastră soluţie de a scăpa de tot marasmul este Unirea, numai că nici cei de la putere şi nici cei care pretind puterea nu vor vota Unirea.

Sergiu-MusteataSergiu Musteaţă, istoric

Alegerile, în general, sunt o modalitate legală şi democratică de schimbare a guvernărilor. Nicio guvernare, însă, nu le va accepta ca bune pentru ea. Motive de speculaţii se vor găsi totdeauna, fie de ordin legal, fie de ordin geopolitic. Dar parcă în 2001 nu existau riscuri? Dar în 2010? Şi aceste riscuri ar putea fi reale şi în 2016, dacă tragem cu ochiul la sondaje. Dar asta nu înseamnă că alegerile trebuie excluse, dacă situaţia o cere. Altceva, când? Nu cred că alegerile parlamentare şi prezidenţiale trebuie organizate concomitent. În primul rând, nu va accepta guvernarea, în al doilea, parlamentarele cer mult mai multă pregătire. Opoziţia trebuie să aibă răspuns la toate aşteptările electoratului, şi că, pentru început, e important să fie câştigată Preşedinţia, iar anticipatele parlamentare vor fi pasul doi.