Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] 20000 tone de armament…

[sondaj] 20000 tone de armament sub R. Moldova

2015 a început cu noi vărsări de sânge în estul Ucrainei. Duminică au fost reluate luptele pentru Doneţk, preşedintele Petro Poroşenko a anunţat noi mobilizări, iar mai mulţi analişti ruşi s-au grăbit să declare că 18 ianuarie a fost ultima zi în care a mai fost posibilă o înţelegere paşnică între Rusia şi Ucraina. Kievul şi Moscova se acuză reciproc de nerespectarea armistiţiului de la Mensk, în timp ce Occidentul cere părţilor să renunţe la varianta militară de rezolvare a conflictului. 

Războiul de lângă noi: Riscuri pentru R. Moldova

Ion-CostasIon Costaş, ex-ministru al Apărării

Riscurile sunt mari şi, de la o zi la alta, ele cresc. Când arde casa vecinului, pericolul că poate lua foc şi casa ta e foarte mare. Mai ales că Rusia are armata sa de ocupaţie în coasta noastră, în Transnistria. Dacă Rusia va trece la ofensivă în Ucraina, Transnistria are toate şansele să „explodeze”. Riscul e enorm. Numai muniţii 20.000 de tone, fie şi vechi, dar armament. În plus, să nu uităm de planurile Rusiei pentru Găgăuzia – „republica Bugeac”. Ca să mai scoatem din riscurile pentru noi, oficialii noştri trebuie: unu – să ne scape de „pacificatorii” ruşi de la Nistru, şi doi – să readucă România la masa negocierilor în problema transnistreană. România este pentru noi un garant al securităţii.

Andrei-CovrigAndrei Covrig, Asociaţia Drept Umanitar

În mod direct, situaţia din estul Ucrainei nu ne afestează. Rusia nu va recurge la o agresiune directă în cazul R. Moldova. Ruşii au probleme în Crimeea, în Donbas, în Georgia. Şi apoi, poziţia geografică nu poate fi neglijată. Dar riscurile rămân. Pentru a ne proteja, trebuie să fim parte a unei structuri de securitate. Acordul de securitate colectivă CSI este sub Rusia şi nu dă nicio garanţie. Riscurile ar dispărea la o posibilă aderare la NATO, dar momentul nu e cel mai potrivit. Rusia ar turba. Mai productivă ar fi o cooperare la nivel regional, încadrată într-o structură de securitate regională şi, de ce nu, cu garanţii din partea marilor puteri. Or, pericolul există nu doar pentru noi, ci şi pentru vecinii noştri mai apropiaţi sau mai îndepărtaţi.

Vitalia-PavlicencoVitalia Pavlicenco, Partidul Naţional Liberal

Rusia e pornită rău. Moscova vrea nu doar Ucraina, dar toată fosta URSS, pe care o consideră zona sa de influenţă. Mai mult – va căuta să se şi extindă, enervată de bazele NATO din România. Va fi război? În tot cazul, pace nu va fi. Chişinăul nu are cum să fie pregătit de război, dar R. Moldova va fi apărată de Occident, în primul rând de România. Chişinăul oficial ar trebui să nu se opună reunificării cu România, după care am deveni imediat parte a UE şi NATO, vom avea protecţie şi apărare, dezvoltare şi viitor. Klaus Iohannis, preşedintele României, a primit la Bruxelles asigurări ferme de apărare a basarabenilor. De aceea, forţele proruse de la putere – că toate sunt aşa, fără excepţie – nu ar trebui să se opună reunificării cu România şi apărării noastre de către puterile occidentale. Altă alegere nu avem.

Anatol-TaranuAnatol Ţăranu, analist politic

Evoluţiile din estul Ucrainei, deocamdată, nu ne vizează în mod direct, dar, în perspectivă, dacă acţiunile militare vor depăşi limitele conflictului, situaţia se va complica. Pe noi, conflictul ne-ar afecta în cazul extinderii sale teritoriale, caz în care s-ar produce o joncţiune între zona rebelă din Ucraina şi zona secesionistă Transnistria, concepute de Moscova ca părţi ale aceluiaşi proiect politic – Novorossia. La aceeaşi mişcare ne putem aştepta şi pe un alt coridor, Odesa-Găgăuzia. Dacă se va ajunge aici, atunci vom avea de înfruntat un pericol militar real pentru noi şi pentru toată regiunea. Este foarte important să ne fortificăm relaţiile cu aliaţii noştri.

Tudor-BotnaruTudor Botnaru, ex-ministru al Securităţii

Atât timp cât Novorossia este doar un proiect pe hârtie, nu avem de ce ne teme. Dacă, însă, Novorossia va prinde viaţă, atunci lucrurile s-ar complica, pentru că Novorossia nu se termină în Ucraina, dar în Transnistria şi Găgăuzia. Este foarte important ca Ucraina să reziste, iar conflictul să se stingă la Doneţk şi Luhansk, unde a început. Nu cred că în Rusia nu există minţi care să nu înţeleagă că un război deschis cu Ucraina e o catastrofă, inclusiv pentru Rusia. Sper că sancţiunile impuse de UE şi SUA vor mai reduce din orgoliile Rusiei şi nu se va ajunge la un mare război, iar pentru noi este important să ne căutăm de drum, să ne facem temele pe acasă şi să ne ocupăm locul cât mai aproape de Europa. Asta e salvarea noastră.