Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Relaţiile R. Moldova—UE după alegerile…

Relaţiile R. Moldova—UE după alegerile din noiembrie 2014: „E o şansă istorică. Nu cred că va mai exista o alta, dacă o rataţi pe asta”

R. Moldova se află în cea mai importantă perioadă a istoriei sale, perioadă în care îşi poate betona calea spre Uniunea Europeană sau îşi poate periclita definitiv şansele de a deveni vreodată membră a familiei europene. Aceasta este una din concluziile unor întâlniri şi discuţii cu diverşi oficiali de la Bruxelles. Şi dacă, oficial, europenii susţin în declaraţii publice că aşteaptă de la ţara noastră nu doar vorbe, ci şi fapte, atunci în discuţii neoficiale, aceştia nu-şi ascund regretele şi îngrijorarea faţă de ce s-a întâmplat pe scena politică de la Chişinău după alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, atunci când un partid pro-european şi un premier apreciat în Uniunea Europeană au fost lăsaţi „în afara jocului”.

La începutul acestei săptămâni, un grup de jurnalişti din R. Moldova a avut la Bruxelles o serie de întâlniri cu parlamentari europeni: Andi Cristea, şeful Delegaţiei Parlamentului European (PE) la Comisia parlamentară de cooperare cu R. Moldova, Petras Austrevicius, raportor al PE pentru R. Moldova, tot el, vicepreşedintele grupului Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, Ioan Mircea Paşcu, vicepreşedintele PE şi membru al Comitetului Parlamentar de Asociere UE – R. Moldova, dar şi cu Eugen Caras, Ambasadorul R. Moldova la Uniunea Europeană (UE).

512-parlamentar22i„Timpul nu mai are răbdare cu R. Moldova”

Europarlamentarul Andi Cristea, şeful Delegaţiei Parlamentului European (PE) la Comisia parlamentară de cooperare cu R. Moldova, cel care a organizat întâlnirea dintre oficialii europeni şi jurnaliştii de la Chişinău, a precizat că, din funcţia pe care o deţine, va fi un avocat corect al R. Moldova. „Nu îmi doresc ca fondurile care sunt disponibile în acest moment pentru R. Moldova să fie diminuate. Nu îmi doresc ca Guvernul de la Chişinău să dea greş cu reformele pe care şi le-a asumat în Acordul de Asociere…”, a precizat Cristea. „Din păcate, timpul nu mai are răbdare cu R. Moldova şi, mai mult ca niciodată, este nevoie de o responsabilitate şi o responsabilizare maximală a tuturor factorilor politici. Situaţia este cu totul şi cu totul specială. Eu îmi doresc din tot sufletul pentru cetăţenii R. Moldova ca această ţară să fie ancorată în proiectul european şi să meargă mai departe în implementarea reformelor. Noi suntem pregătiţi să trimitem asistenţă, experţi, consilieri în R. Moldova pentru lupta împotriva corupţiei”, a menţionat europarlamentarul.

„Este esenţial ca Guvernul de la Chişinău şi clasa politică să dea dovadă de responsabilitate. Deoarece acum mingea este în terenul lor şi noi îi sprijinim pentru ca toate acele lucruri asumate şi declarate să fie realizate. Faptul că până acum derapajele de la Chişinău nu au fost sancţionate nu înseamnă că acest lucru nu se va întâmpla de acum înainte, dacă lucrurile care trebuie îmbunătăţite nu vor fi îmbunătăţite. Cred că liderii politici de la Chişinău cumva s-au culcat pe laurii victoriei de etapă, pentru că, într-adevăr, în ultimii 5 ani, au fost realizate multe progrese. Dar, nu este timpul pentru ca această apropiere de Europa să fie stopată. Şi cred că acest mesaj va fi înţeles”, speră Andi Cristea.

„Este o perioadă decisivă pentru R. Moldova”

Petras Austrevicius, raportorul pentru R. Moldova în PE, a ţinut să remarce încă o dată, după ce făcuse asta într-un interviu exclusiv pentru ZdG în luna februarie 2015, principala problemă cu care se confruntă R. Moldova, şi anume, corupţia. Oficialul european şi-a exprimat convingerea că stabilitatea şi performanţa trebuie puse în capul mesei la Chişinău, exprimându-şi convingerea că şansa pe care ţara noastră o are în relaţia cu UE este „o şansă istorică… Nu cred că va mai exista o alta, dacă o rataţi pe asta”, a punctat lituanianul Austrevicius, precizând că reformele iniţiate trebuie duse la capăt. „Fără reforme nimic nu este posibil… Lucraţi, dar să ştiţi că lucrurile nu vor fi uşoare, aşa cum au fost poate până acum”, a declarat parlamentarul european. „Cu cât mai multe veţi face, cu atât mai mult veţi primi. Trebuie să vă mişcaţi cu realizarea şi implementarea punctelor din Acordul de Asociere, semnat anterior.
E unica posibilitate de a merge înainte”, a amintit oficialul european, care părea la curent cu mai multe detalii despre mersul vieţii politice de la Chişinău.

Austrevicius şi-a exprimat regretul şi chiar îngrijorarea că PL (partid care face parte din familia Alianţei liberalilor şi democraţilor din Parlamentul European, pe care Petras îl reprezintă) nu a fost cooptat la guvernare, el precizând că acest lucru ar trebui să se întâmple. Raportorul pentru R. Moldova a spus că s-a întâlnit cu premierul Chiril Gaburici, care a declarat ferm că R. Moldova vrea în UE, şi că „nu există motive să nu credem în declaraţiile politicienilor… Este o perioadă absolut decisivă pentru R. Moldova. Nu aş vrea să văd ţara voastră făcând paşi înapoi. Aţi fost desemnaţi liderii Parteneriatului Estic. Continuaţi să fiţi”, a îndemnat lituanianul. Acesta s-a referit şi la faptul că, dacă vor apărea informaţii că banii europeni sunt furaţi, şi nu investiţi, atunci UE va stopa finanţarea R. Moldova, iar în rezultat, vor avea de suferit cetăţenii R. Moldova. Parlamentarul s-a arătat convins că apropierea R. Moldova de UE este şi soluţia pentru rezolvarea conflictului transnistrean, care nu este doar problema R. Moldova, ci a întregii Europe.

Caras: „Atitudinea UE faţă de R. Moldova nu s-a schimbat”

Ioan Mircea Paşcu, vicepreşedintele PE şi fost ministru al Apărării în România, perioadă în care vecinii de peste Prut aderau la Alianţa Nord-Atlantică (NATO), a ţinut să remarce că singura şansă a R. Moldova în rezolvarea problemelor cu care se confruntă este UE. „Dacă renunţaţi la procesul de integrare europeană, atunci sunteţi pe cont propriu. În Ucraina, Rusia şi-a permis să folosească armata, cu riscul unor sancţiuni. Cu R. Moldova, nu vor mai proceda aşa. Se folosesc alte căi. Totuşi, ţinând cont de situaţia din regiune, nu doar R. Moldova, ci toate ţările ar trebui să-şi întărească apărarea”.

La rândul său, Eugen Caras, Ambasadorul R. Moldova la UE, a vorbit despre implementarea Acordului de Asociere dintre R. Moldova şi UE, precizând că, până acum, ţara noastră a reuşit să implementeze circa 11% din sarcinile asumate, iar exportul şi importul în şi din UE au crescut. „Vreau să vă spun că după alegerile din 30 noiembrie, atitudinea UE faţă de R. Moldova nu s-a schimbat, sau cel puţin eu nu am simţit acest lucru”, a menţionat Caras.

Şi dacă în discuţiile oficiale reprezentanţii europeni au încurajat R. Moldova, atunci, în diverse discuţii neoficiale, unii dintre aceştia şi-au exprimat regretul şi nedumerirea faţă de situaţia politică din ţară, de faptul că PCRM-ul, cunoscut drept un partid anti-european, a fost acceptat la guvernare în detrimentul PL-ului, iar Iurie Leancă, un politician respectat în UE, a fost „scos din joc”. Concluzia care poate fi trasă după discuţiile de la Bruxelles este una simplă: Europa este îngrijorată şi nemulţumită de mersul lucrurilor în R. Moldova, dar că ţara noastră primeşte în continuare credit şi cu adevărat o ultimă şansă de a demonstra că-şi doreşte cu adevărat o perspectivă europeană.