Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   R. Moldova nu are nimic…

R. Moldova nu are nimic de câştigat, ba din contra

Sârma ghimpată: frontiera dintre preşedintele Voronin şi cetăţenii pe care îi conduceRomânia şi Ucraina vor semna Acordul bilateral cu privire la micul trafic de frontieră. Potrivit presei române şi ucrainene, acest lucru se va întâmpla pe 17—18 iulie, când ministrul român de externe, Lazăr Comanescu, este aşteptat într-o vizită de lucru la Kiev. Proiectul respectiv prevede că cetăţenii ucraineni care locuiesc în apropierea graniţei nu vor mai avea nevoie de vize ca să intre în ţara vecină.
Amintim că România a propus şi R. Moldova semnarea Convenţiei pentru micul trafic de frontieră. Însă Chişinăul a refuzat propunerea pe motiv că e nevoie, înainte de toate, de semnarea unui tratat privind regimul frontierei.

Potrivit opiniilor unor experţi şi oameni politici locali cu privire la acest eveniment, R. Moldova nu are nimic de câştigat, ba din contra.

Veaceslav Untilă, prim-vicepreşedinte al Alinaţei Moldova Noastră:

Dacă România şi Ucraina vor semna Convenţia privind micul trafic de frontieră, aceasta va însemna că Kievul ştie să pună în capul mesei atât interesele unei categorii anume de cetăţeni, cât şi interesele ţării. Asta pentru că nesemnarea Convenţiei este şi un gest neprietenesc faţă de UE, care poate fi tratat corespunzător de factorii de decizie de la Bruxelles.

Însă Chişinăul preferă să se conducă de interesele şi viziunile partidului de guvernământ. Or, după cum s-a văzut şi în cadrul campaniei în susţinerea Convenţiei, desfăşurate de AMN, dar şi de alte partide, interesele cetăţeanului sunt cu totul altele decât ale comuniştilor.

Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova:

Noi nu ne expunem opinia prin vorbe, ci prin acţiuni. Noi încă din 2 aprilie am sensibilizat opinia publică asupra abordării cu rea voinţă a acordului cu privire la micul trafic de frontieră şi am avut întruniri cu cetăţenii din raionale care sunt vizate de acord.

Poziţa noastră e ca în toate acţiunile să vorbim despre faptul că guvernul are o atitudine reavoitoare şi este una îndreptată împotriva intereselor cetăţenilor. Pe 17 iulie, însă, lansăm o nouă acţiune în sprijinul semnării convenţiei. Acţiunea va avea un caracter de informare şi sensibilizare a cetăţenilor pentru a asigura acea presiune necesară asupra guvernului care să-l facă să semneze convenţia fără condiţionare.

Oleg Serebrian, viceprfeşedintele Partidului Democrat:

Asupra imaginii RM acest lucru sigur că are un impact cât se poate de negativ pe plan european, pentru că este clar că autorităţile de la Chişinău tergiversează în mod intenţionat semnarea convenţiei.

Ucraina are o politică de deschidere faţă UE care se traduce şi prin aceste convenţii, pentru că autorităţile de la Kiev au o strategie reală de apropiere de Europa.

Dar în cazul de faţă e vorba de peste 900 mii de cetăţeni care suferă de pe urma încăpăţânării conducerii de la Chişinău.

Şi asta pentru că imaginea RM este deja atât de proastă în plan european, încât nu ştiu dacă semnarea sau nesemnarea convenţiei poate îmbunătăţi sau înrăutăţi imaginea respectivă.

Veaceslav Ioniţă, expert economic de la IDIS Viitorul:

Noi şi aşa suntem într-o situaţie foarte caraghioasă. Începem chiar de la sârma ghimpată de pe Prut. Aceasta este un simbol al umilinţei şi nu rezolvă problema de frontieră.

În cazul acordului cu privire la micul trafic de frontieră este o prostie a noastră care nu are nici o explicaţie logică. Ucraina destul de insistent doreşte acest lucru şi locuitorii ucraineni vor beneficia de pe urma acestuia.

Noi am avea posibilitatea să rezolvăm probelemele oraşelor de pe malul Prutului, deoarece RM este în avantaj faţă de România. În baza acestui tratat noi am fi profitorii principali, pentru că orăşelele respective vor fi un punct de atracţie pentru locuitorii din dreapta Prutului.

Şi aşa arătăm caraghios, aşa că ne facem de râs încă o dată.

Nicolae CUŞCHEVICI