PSD a câştigat alegerile parlamentare din România

Alegerile parlamentare din România, care au avut loc duminică, 11 decembrie, au fost câştigate detaşat de Partidul Social Democrat (PSD), care a acumulat mai mult decât dublu faţă de Partidul Naţional Liberal (PNL), clasat pe locul doi. În viitorul legislativ de la Bucureşti se vor mai regăsi Uniunea Salvaţi România (USR), Uniunea Democrată a Maghiarilor (UDMR), Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE), dar şi Partidul Mişcarea Populară (PMP), condus de fostul preşedinte al României, Traian Băsescu.

Alegerile parlamentare din 11 decembrie s-au evidenţiat printr-o prezenţă redusă la vot atât în ţară, cât şi la secţiile deschise în străinătate. Doar 39,49% (7,21 milioane de alegători) au participat la vot din totalul de peste 18 milioane de alegători incluşi în listele electorale. În străinătate, au votat 106 038 de persoane, cei mai activi alegători fiind românii din R. Moldova.

Şase partide în viitorul Parlament

În viitorul parlament al României au ajuns 6 partide. Cei mai mulţi parlamentari îi vor reveni PSD-ului, care a ocupat primul loc în 36 de judeţe. PNL a învins în numai 3 judeţe (Alba, Sibiu şi Cluj), iar UDMR a acumulat cele mai multe voturi în 4 judeţe, locuite preponderent de etnici maghiari (Satu Mare, Covasna, Harghita şi Mureş).

Astfel, ultimele rezultate parţiale oficiale prezentate de Biroul Electoral Central, după procesarea a 99,82% din voturi, arată că, pentru Camera Deputaţilor, social-democraţii au acumulat 45,5% din voturi, iar la Senat – 45,71%. Aceştia sunt urmaţi, la o diferenţă de aproape 25%, de PNL, care la Camera Deputaţilor a adunat 20,07% şi la Senat 20,42. În premieră, în parlamentul României se va regăsi şi USR, partid fondat în iulie 2016, după ce liderul acestuia, Nicuşor Dan, pe atunci preşedinte al Uniunii Salvaţi Bucureştiul, s-a clasat pe locul doi la alegerile pentru funcţia de primar general al Bucureştiului. USR s-a clasat pe locul trei la alegerile parlamentare din 11 decembrie, acumulând 8,83% pentru Camera Deputaţilor şi 8,88 pentru Senat. În parlament vor mai fi reprezentate UDMR (6,19% la Camera Deputaţilor, 6,25% la Senat) şi ALDE, condus de fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu (5,62 % la Camera Deputaţilor şi 6% la Senat). PMP este un alt partid care va intra pentru prima dată în parlament, acesta trecând la limită pragul electoral de 5%. Fostul preşedinte al României, acum lider al PMP, va ocupa un loc în Senatul României.

Votul în străinătate: românii din R. Moldova, cei mai activi

Spre deosebire de alegerile prezidenţiale din 2014, când în diaspora au votat peste 360 de mii de români, la alegerile parlamentare din acest an au participat puţin peste 100 de mii de alegători.

Potrivit Biroului Electoral Central, rezultatele parţiale în diaspora plasează USR pe primul loc, cu 28% pentru Senat şi 23,72% pentru Camera Deputaţilor. PNL a obţinut locul doi în preferinţele românilor aflaţi peste hotare (26,21% la Senat şi 26,19% la Cameră), urmat de PMP (24,96% Senat şi 27,33% Cameră). PSD, care în România a luat peste 45%, în diaspora a acumulat doar 10,03%.

Aproape o treime din cei care au participat la vot peste hotare au constituit-o românii cu reşedinţa în R. Moldova. La cele 35 de secţii de votare deschise pe teritoriul ţării noastre au votat 30 645 cetăţeni. Marea majoritate dintre aceştia şi-au dat votul pentru PMP-ul lui Traian Băsescu, partid care a acumulat, atât la Senat cât şi la Camera Deputaţilor, aproximativ 66%. Pe locul secund s-a clasat PNL (aproximativ 15 %), iar pe trei PSD (peste 9%), urmat de USR (aproximativ 5,5%) şi ALDE cu puţin peste 2%.

Diaspora va avea 2 senatori şi 4 deputaţi

Parlamentul României este unul bicameral, fiind alcătuit din Senat şi din Camera Deputaţilor. Românii din străinătate vor fi reprezentaţi în legislativ de 6 parlamentari: 4 deputaţi şi 2 senatori. Până la redistribuirea locurilor de parlamentar, numele acestora nu se cunoaşte cu certitudine, dar, conform rezultatelor înregistrate în diaspora, cele mai mari şanse să ocupe cele două locuri de senator le au Viorel Badea (PNL), senator din partea diasporei în ultimele două legislaturi, şi Radu Mihail, primul candidat din lista USR, specialist în management în domeniul comunicaţiilor, stabilit la Paris.

Nici reprezentanţii diasporei din Camera Deputaţilor nu sunt deocamdată confirmaţi. Constantin Codreanu, primul în lista PMP pentru diaspora, este singurul candidat originar din R. Moldova care, aproape sigur, va obţine un mandat de deputat în Parlamentul României.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Anatolie Mereuta

    Daca Codreanu a intrat in Parlamentul Romaniei a devenit dusmanul lui Dodon ca unionist,dar si al lui Ghimpu,care crede ca PMP fura electoratul partidului P,L srl,cum zic unii din prietenii lui Ghimpu,

    pl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *